Презентація " Вплив нікотину, , наркотиків на організм людини"

Про матеріал
Презентація до уроку біології у 11 класі прошкіливість паління та вживання наркотиків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Негативний вплив на здоров’я людини Куріння, наркотиків. Підготувала вчитель біології Самко Г. М.

Номер слайду 2

Тест на перевірку. Органом, який найбільше страждає через шкідливий вплив алкоголю, є: А шлунок Б серце В печінка Г нирки 2. Серед наведених тверджень щодо впливу алкоголю на організм підлітка вкажіть правильні.

Номер слайду 3

I. Алкоголь порушує мозковий кровообіг, руйнує судини мозку, призводить до кисневого голодування клітин мозку та їхньої загибелі, унаслідок чого порушуються психічні процеси. II. Алкоголь порушує роботу ендокринних залоз, а це в свою чергу призводить до прискорення процесів росту, розвитку та статевого дозрівання. III. Алкоголь особливо небезпечний тим, що його вплив позначається й на наступному поколінні, яке народжується дуже хворим і має суттєві вади. А усі твердження правильні Б правильне лише I В правильні лише II, III Г правильні лише I, III

Номер слайду 4

Тема: Негативний вплив на здоров’я людини куріння. Негативний вплив на здоров’я наркотиків

Номер слайду 5

Усвідомити справжню причину куріння, вживання наркотиків, з’ясувати вплив шкідливих звичок на організм людини

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Нікотин – надзвичайно сильна отрута, яка діє на нервову систему і травлення. Нікотин утруднює роботу серця. Від диму сигарет жовтіють зуби й пальці, з рота неприємно пахне

Номер слайду 12

Кальян. В арабських країнах, за даними досліджень ВООЗ, 17% людей, які недавно отримали діагноз туберкульоз, захворіли саме через спільне куріння кальяну, говорить експерт. «Якщо люди, що зібралися покурити кальян, і міняють мундштук (у кожного є свій), то воду вони зазвичай не міняють. Якщо цей кальян уже покурила людина хвора на туберкульоз, то тоді саме через це відбувається зараження. Є також випадки зараження на гепатит. А через те, що цей мундштук годинами тримають у роті, може розвиватися і пародонтоз». При такому курінні є ризик: Гепатиту. Пародонтозу. Туберкульозу. Раку легень. Респіраторних захворювань. Раку сечового міхура, стравоходу, носоглотки

Номер слайду 13

Що ви знаєте про пасивне паління?

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Трохи статистики…

Номер слайду 18

Психоактивні речовини (ПАР) – речовини, що викликають звикання та залежність за умов систематичного вживання їх людиною, внаслідок чого змінюється її поведінка.

Номер слайду 19

ПАР об’єднує такі категорії:1.наркотичні речовини (психоактивні речовини, заборонені законодавством),2.психотропні речовини (психоактивні речовини, що є лікарськими препаратами) 3. прекурсори (сполуки, що використовуються під час виробництва психоактивних речовин).

Номер слайду 20

Всі психоактивні речовини характеризуються впливом на діяльність ЦНС людини. 1.призводять до пригнічення чи збудження нервової діяльності,2.виникнення галюцинацій. 3.впливають на «систему винагород» особливу структуру голов-ного мозку, відповідальну за стимулювання бажань і потягів, задоволення та їхнє позитивне підкріплення.

Номер слайду 21

Вживання психоактивних речовин веде до таких негативних проявів поведінки людини1.тютюнокуріння, 2.алкоголізм, 3.токсикоманія, 4.наркотизм,5.наркоманія. Загальною особливістю цих явищ є звикання та формування фізичної та психічної залежності.

Номер слайду 22

Як формується залежність від наркотичних речовин. Наркотичні речовини – це психоактивні сполуки, що: а) справляють специфічну дію на ЦНС (заспокійливу, стимулювальну, галюциногенну); б) здатні спричиняти залежність і становлять серйозну небезпеку для здоров’я; в) їх законодавчо внесено до списку наркотиків.

Номер слайду 23

За характером впливу на ЦНС ці речовиниподіляють на декілька груп: 1) заспокійливі (депресанти) – це опіати й опіоїди,метадон, барбітурати 2) стимулювальні – це кокаїн, похідні ефедріну, амфетаміни 3) галюциногенні (фантастики, психоделіки)– канабіс (з коноплі), мескалін (з кактуса лофофора), псилоцібін (з грибів Псілоцібе) .

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Основними шляхами вживання наркотичних речовин є: а) куріння (конопля, гашиш, опій); б) внутрішньовенне введення (героїн, кокаїн, ефедрон); в) ковтання (канабіс, кодеїн). г) вдихання (кокаїн, героїн).

Номер слайду 26

Серед наркотичних речовин найбільшу небезпеку становлять опіати 1. Алкалоїди маку. 2. Опіоїди (аналоги і синтетичні похідні опіатів). Це морфін, кодеїн, героїн, фентаніл.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Онкологічні хвороби, туберкульоз, пневмонія, інфаркти, інсульти, ниркова недостатність, цироз печінки, захворювання, що передаються статевим шляхом - СНІД

Номер слайду 29

Зміни, що відбуваються з особистістю наркозалежного:1. Проблеми в сім’ї і на роботі, 2.нездатність до розумової діяльності,3.порушення емоційно-чуттєвої складової психіки, 4.повна байдужість до всього, до життя свого і оточуючих, до їжі, задоволень, 5.небажання що-небудь робити, вчитися, працювати. 6. Страждають пам’ять і зір. 7. Виникають проблеми із законом, люди з наркоманією крадуть, обманюють, йдуть на все заради однієї дози.

Номер слайду 30

Наркоманія – захворювання, що характеризується непереборним потягом до наркотиків, що викликає в малих дозах ейфорію, у великих – оглушення, нарко-тичний сон. Іншими словами – це стан отруєння наркотиком, що характеризується психічною і фізичною залежністю від дії цієї речовини.

Номер слайду 31

Термін життя людини, яка вживає наркотичні речовини, медики оцінюють в 10 – 12 років, проте все частіше в лікувальній практиці спостерігаються випадки, коли від першої проби до смерті минає 6 – 8 місяців.

Номер слайду 32

Що запам’ ятали?1. Тривале перебування людей, які не курять, у приміщенні, де інші люди курять, називається: А нав’язаним курінням Б активним курінням В пасивним курінням Г свідомим курінням 2. Укажіть перелік найбільш шкідливих речовин, які утворюються в процесі куріння тютюну. А нікотин та синильна кислота Б етилен та радіоактивний полоній В амоніак, свинець та чадний газ Г миш’як, вісмут та сірководень

Номер слайду 33

Укажіть правильні твердження щодо особливостей дії наркотиків на розвиток репродуктивної системи підлітків. I. У підлітка відбувається дуже інтенсивний обмін речовин, що сприяє швидкому всмоктуванню й надходженню наркотичної отрути в життєво важливі частини організму, особливо в головний мозок. II. Підліток-наркоман стає пасивним, в’ялим, повільним або, навпаки, агресивним, злим і задерикуватим. Він хворий фізично, соціально, психічно, інтелектуально. III. Невеликі дози наркотику не порушують процеси нормального росту, розвитку та статевого дозрівання підлітка. А усі твердження правильні Б правильне лише I В правильні лише II, III Г правильні лише I, II

Номер слайду 34

ДІЯЛЬНІСТЬ Самостійна робота з таблицею. Причини залежності відпсихоактивних речовин. Ст. 91

Номер слайду 35

Домашнє завдання§ 24. НЕГАТИВНИЙ ВПЛИВ НАРКОТИКІВ НА ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИВ. Соболь

Номер слайду 36

Номер слайду 37

pptx
Додано
18 листопада 2020
Переглядів
2284
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку