Презентація на тему "Цикли у вокально-хоровій музиці"

Про матеріал
Презентація на тему "Цикли у вокально-хоровій музиці" для 6-го класу. Розкриття понять "вокальний цикл", "мініатюра". Ознайомлення з творчістю українського композитора Якова Степового та його вокальним циклом "Барвінки".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цикли у вокально-хоровій музиціВчитель музичного мистецтва. Бердянської ЗЗСО №20 Погоріла Ю. В.

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань: Жанр вокально-хорової музики; великий твір для хору, соліста й оркестру - це…Які українські композитори часто використовували в своїй творчості жанр кантати?Жанр духовної музики; масштабний за змістом багаточастинний твір для хору, солістів й оркестру – це…Твори яких композиторів ми слухали на минулому уроці?

Номер слайду 3

Вокально-хорові та інструментальні твори композитори часто об’єднують у цикли. Пригадаймо інструментальний цикл Каміля Сен-Санса «Карнавал тварин». Музика цього твору сповнена гумору, у ній наслідуються голоси тварин. К. Сен – Санс«Слон»«Лебідь»«Лев»

Номер слайду 4

Вокальний цикл – цикл романсів або пісень, які об’єднані однією ідеєю. В українській музиці вокальні цикли створювали: Я. Степовий «Барвінки», «Пісні настрою», Ю. Мейтус «Кобзареві», Л. Дичко «Пастелі» та «Енгармонійне» тощо.

Номер слайду 5

Мініатюра – невеликий музичний твір, найчастіше інструментальна п’єса. Яків Степанович Степовий (справжнє прізвище – Якименко) – 1883-1921 – яскрава постать в українській музиці початку 20-го століття. Він ввійшов в історію вітчизняної музики як майстер інструментальної та вокальної мініатюри.

Номер слайду 6

Творче життя композитора було надзвичайно коротким: писати музику він почав з 1905 року. Його творча спадщина невелика за обсягом і обмежена лише трьома жанрами: романси, фортепіанні твори та обробки народних пісень.

Номер слайду 7

Я. Степовий – композитор здебільшого ліричних настроїв. Мрійливість – основна риса його творчості. Вокальний цикл «Барвінки» має всі характерні риси творчості композитора: мелодійність, чіткість форми, народнопісенні інтонації, емоційність. Це соціально загострені романси «Три шляхи» (сл. Т. Шевченка), «Степ» (сл. М. Чернявського), грайливо-жартівлива пісня «Утоптала стежечку» (сл. Т. Шевченка), ліричний романс «Розвійтеся з вітром» (сл. І. Франка), ніжний романс «Місяць яснесенький» (сл. Л. Українки).

Номер слайду 8

Романс «Степ» (сл. М. Чернявського) з циклу «Барвінок» став одним із найвідоміших творів Якова Степового і саме він став поштовхом для зміни прізвища, адже Степовий – це псевдонім, справжнє прізвище композитора Якименко. Прослухайте цей романс та поміркуйте який характер твору?

Номер слайду 9

Степ (М. Чернявський)Степ і степ, один без краю,Аж до моря берегів,Без озер, річок, без гаю,Тільки з купами стогів. Ні гайочку, ні лісочку,Всюди – спалена земля... Не шепоче в холодочку. Срібновода течія. А коли, бува, з громами. З моря хмари налетять,Степ охрестять блискавками,Над ланами прогримлять, -Він прокинеться,проснеться,Груди грому підставля;Заговорить, засміється,Заговорить, засміється. Враз до неба вся земля!Мертвий степ... Його громами. Тільки й можна розбудить... Так нехай же над ланами. Грім бажаний прогримить!.. Грім бажаний прогримить!..

Номер слайду 10

Послухайте пісню «Утоптала стежечку» на слова Т. Шевченка з циклу «Барвінок» Я. Степового та порівняйте цей твір з попереднім.

Номер слайду 11

Прослухайте романс «Місяць яснесенький» Якова Степового на слова Лесі Українки. Які емоції у вас викликає цей твір?Порівняйте цей твір з двома попередніми.

Номер слайду 12

Рефлексія. Що таке вокальний цикл?1 Які українські композитори працювали в цьому жанрі? 2 Що таке мініатюра?33 Який український композитор вважається майстром інструмнтальної та вокальної мініатюри44 Як називається вокальний цикл Якова Степового,з яким ми сьогодні ознайомились?5

Номер слайду 13

Домашнє завдання: Знайдіть в інтернеті та випишіть в зошит 5-6 цікавих фактів з життя та творчості Якова Степового.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Дрожак Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Волошенко Олена
    Презентація чудова.Матеріал актуальний. Заміна на українського композитора дуже вчасна. Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 листопада 2022
Переглядів
2281
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку