Презентація на тему "Цикли у вокально-хоровій музиці" (продовження)

Про матеріал
Презентація до уроку у 6-му класі на тему "Цикли у вокально-хоровій музиці" (продовження). Продовження вивчення вокально-хорової музики на прикладі творчості британського композитора Бенджаміна Бріттена.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цикли у вокально-хоровій музиці (продовження)Вчитель музичного мистецтва. Бердянського ЗЗСО №20 Погоріла Ю. В.

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань: Що таке вокальний цикл?Які українські композитори працювали в цьому жанрі? Що таке мініатюра?Який український композитор вважається майстром інструментальної та вокальної мініатюри. Як називається вокальний цикл Якова Степового, з яким ми ознайомились на минулому уроці?

Номер слайду 3

Вокальний цикл – цикл романсів або пісень, які об’єднані однією ідеєю. До музичних циклів належать збірки пісень або п’єс, створених відповідно до певної тематики або укладених авторами з фрагментів власних опер, балетів, симфоній.

Номер слайду 4

Однією з найулюбленіших тем, яка завжди надихала композиторів на створення «чарівної» музики, є свято Різдва. Так, фортепіанний цикл мініатюр на мелодії колядок, поширених у побуті українців, належить доробку Василя Барвінського.

Номер слайду 5

Не залишилися осторонь й іноземні митці, багато з яких подарували слухачам радісні хвилини різдвяної музики. Наприклад, британський композитор Бенджамін Бріттен створив хоровий цикл колядок, який можна почути під час Різдвяних свят у концертних залах різних країн.

Номер слайду 6

Слухання: Прослухайте «Вінок колядок» Бенджаміна Бріттена для хору, дискантів-солістів і арфи (№2, 5, 10) та поміркуйте: Який загальний настрій твору та окремих хорових мініатюр?

Номер слайду 7

Бенджамін Бріттен Бенджамін Бріттен (1913-1976) — британський піаніст, диригент, один з найвизначніших композиторів XX ст., у творчості якого представлені майже всі музичні жанри. Народився в графстві Суффолк, у родині лікаря. У дитинстві виявив музичні здібності і почав займатися музикою під керівництвом матері, любительки-піаністки. У 12 років Бенджамін написав «Просту симфонію» для струнного оркестру, а в 16 — вступив до Королівського музичного коледжу (консерваторії). Своє перше місце роботи молодий композитор отримав у кінокомпанії документальних фільмів, де був невеликий інструментальний ансамбль.

Номер слайду 8

У 1939 p., коли розпочалася Друга світова війна, Бріттен виїхав до Америки. Як відгук на трагічні події, що відбувалися в Європі, виникла кантата «Балада героїв» — присвячена боротьбі проти фашизму в Іспанії. Затри роки композитор повернувся на батьківщину й оселився в приморському містечку Олдбор. Там світ побачили кілька опер, зокрема «Пітер Граймс». Митець також написав багато музичних творів для дітей і юнацтва. У виставі «Створюймо оперу» юні глядачі самі беруть участь.

Номер слайду 9

Вивчення щедрівки «Ой у полі плужок оре»1. Ой, у полі плужок оре, Щедрий вечір, Добрий вечір, Добрим людям на здоров'я!2. Там Василько з плужком ходить,Щедрий вечір, Добрий вечір,Добрим людям на здоров'я!3. Йому мати їсти носить,Щедрий вечір, Добрий вечір,Добрим людям на здоров'я!4. Ори, синку, тую нивку,Щедрий вечір, Добрий вечір,Добрим людям на здоров'я!5. Та й посієм пшениченьку,Щедрий вечір, Добрий вечір,Добрим людям на здоров'я!

Номер слайду 10

Рефлексія. Які цікаві факти ви запам’ятали з життя та творчості Б. Бріттена?3 Тема якого свята вважається однією з найулюбленіших тем композиторів?1 Який музичний цикл створив Бенджамін Бріттен?2

Номер слайду 11

Домашнє завдання: Створіть разом з батьками або дорослими «Віночок колядок і щедрівок моєї родини» або «Різдвяний віночок пісень мого краю».

pptx
Додано
21 листопада 2022
Переглядів
1324
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку