Презентація на тему: Декантація вина

Про матеріал
Презентація створенна для учнів ДНЗ ВПТУ. Предмет "Організація обслуговування у ЗРГ"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок: Проведення декантування вина. ДНЗ ОВПУ МТСВикладач: Болдескул Ольга Вікторівна

Номер слайду 2

Декантація вина - це його переливання з пляшки в спеціальний графин для насичення киснем (аерації), очищення від осаду на дні і створення урочистої атмосфери дегустації. В основному декантують тільки червоні вина, але є білі сорти, які після насичення киснем, краще розкривають ароматичні та смакові властивості. Що таке декантація?

Номер слайду 3

Декантації підлягають молоді червоні вина, які не пройшли фільтрацію, і напої з винограду сортів Мальбек, Каберне, Совіньон, Сіра, Гренаш з витримкою від 2 до 15 років. Також можна декантувати високоякісні білі бургундські вина.

Номер слайду 4

Декантор для вина. Декантор для вина повинен бути легким, без нього молоде вино не дихає, а значить, не насичується киснем і не розкриває свій смак. Крім цього, витончений посуд для вина радує око плавністю ліній, грою кольору і незвичністю форм. Досить часто декантори для вина робляться з кришталю, що надає їм певну матеріальну цінність, окрім ефектного зовнішнього вигляду.

Номер слайду 5

Декантор для молодого вина. Молоде вино любить повітря, тому перед тим як подати його на стіл, напій переливають в посудину, в якому він перебуває від півгодини до двох-трьох годин. Завдяки декантору аромат вина стає більш яскравим, глибоким, а смак стає оксамитовим і приємнішим. Такий посуд володіє воронкоподібним горлечком і потовщеною нижньою частиною.

Номер слайду 6

Декантор для старого вина. Витримані сорти вин за довгі роки зберігання вдосталь насичуються киснем через пробку, тому додаткова аерація їм не потрібна і, навіть, шкідлива. Декантори для старого вина виконані у вигляді кулястої судини, нерідко зустрічається качко подібна форма. rrrrrrrrrr

Номер слайду 7

Основна мета - не дати вину стикнутися з повітрям. Саме з цієї причини старі вина переливаються в декантор безпосередньо перед подачею на стіл. Крім того, декантор дозволяє визначити кількість осаду, який в темній пляшці часто просто не видно, і не дає йому потрапити в келих.rr

Номер слайду 8

Декантація вина. Перед декантуванням пляшка вина повинна провести у вертикальному положенні мінімум 24 години. Якщо ж вино має великий осад, краще збільшити цей термін

Номер слайду 9

Запалити свічку на столі, вона стане додатковим джерелом світла, що дозволяє вчасно побачити осад біля шийки пляшки.

Номер слайду 10

Повернути вино до гостей етикеткою, назвавши його виробника, апелласьон (виноробний регіон) і рік збору врожаю.

Номер слайду 11

Обрізати капсулу під кільцем, покласти зрізану фольгу собі в кишеню. Протерти горлечко пляшки, щоб прибрати наліт.

Номер слайду 12

Вкрутити штопор в пробку пляшки. Штопором витягти пробку на три чверті. Обхопити її рукою, після чого вийняти повністю. При цьому дуже важливо не допустити бавовни.

Номер слайду 13

Оглянути і понюхати пробку. Не повинно відчуватися запаху цвілі або затхлості, що свідчить про зіпсованість вина. Звільнити пробку від штопору.

Номер слайду 14

Ще раз протерти шийку пляшки. Спочатку сомельє сам пробує вино, наливши собі трохи в келих, повернувшись до гостей вправо або вліво .

Номер слайду 15

Сполоснути кришталевий графин (декантер) вином і вилити в келих.

Номер слайду 16

Повільно перелити вино з пляшки в графин, при цьому осад не повинен потрапити в декантер.

Номер слайду 17

Щоб стежити за осадом, горлечко краще тримати над світлом.

Номер слайду 18

Перед наповненням келихів вино має постояти 5-10 хвилин. Сомельє дає дегустувати вино гостю.

Номер слайду 19

Після схвалення гостем вина, вино пропонується гостям. Келих наповнюється на ½.

Номер слайду 20

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Горобець Вікторія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 березня 2023
Переглядів
657
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку