Декантація вина - це його переливання з пляшки в спеціальний графин для насичення киснем (аерації), очищення від осаду на дні і створення урочистої атмосфери дегустації. В основному декантують тільки червоні вина, але є білі сорти, які після насичення киснем, краще розкривають ароматичні та смакові властивості. Що таке декантація?
Декантор для вина. Декантор для вина повинен бути легким, без нього молоде вино не дихає, а значить, не насичується киснем і не розкриває свій смак. Крім цього, витончений посуд для вина радує око плавністю ліній, грою кольору і незвичністю форм. Досить часто декантори для вина робляться з кришталю, що надає їм певну матеріальну цінність, окрім ефектного зовнішнього вигляду.
Декантор для молодого вина. Молоде вино любить повітря, тому перед тим як подати його на стіл, напій переливають в посудину, в якому він перебуває від півгодини до двох-трьох годин. Завдяки декантору аромат вина стає більш яскравим, глибоким, а смак стає оксамитовим і приємнішим. Такий посуд володіє воронкоподібним горлечком і потовщеною нижньою частиною.
Декантор для старого вина. Витримані сорти вин за довгі роки зберігання вдосталь насичуються киснем через пробку, тому додаткова аерація їм не потрібна і, навіть, шкідлива. Декантори для старого вина виконані у вигляді кулястої судини, нерідко зустрічається качко подібна форма. rrrrrrrrrr