Презентація на тему: Нанесення і розрівнювання розчину (клейових сумішей).

Про матеріал
Презентація на тему: Нанесення і розрівнювання розчину (клейових сумішей).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: Нанесення і розрівнювання розчину (клейових сумішей). Лозівський центр професійної освіти Харківської областіПрофесійна кваліфікація: лицювальник – плиточник 3 – го розряду Урок виробничого навчання Майстер в/н: С. А. М’ЯСУШКІНЛозова 2023 Модуль ЛП-3 (2-3).2. Прості роботи під час облицювання поверхонь плитками

Номер слайду 2

Мета уроку виробничого навчання:сформувати навички та вміння щодо правильності, а також послідовності нанесення клейових сумішей, при виконанні лицювально - плиткових робіт.

Номер слайду 3

МОТИВАЦІЯ:“Навчання та вдосконалення навичок на практиці - впродовж життя”

Номер слайду 4

Призначення клейових сумішей. Клейова суміш застосовується з керамічною або керамогранітною плиткою. Клеї являють собою полімерні речовини з підвищеними показниками адгезії до основи. Завдяки цьому вони міцно з'єднують поверхню основи і плитку. Облицювальний матеріал за рахунок клейової суміші тримається довше і міцніше, стійкий до частих перепадів температури, а також до надмірної вологості. Головні переваги клейових сумішей. Висока швидкість «схоплювання»;Простота в обробці;Надійність;Висока швидкість кладки плитки;Висока точність кладки (мінімальна похибка в локалізації плитки і розмірах швів);Екологічність складів;Тривалий термін зберігання;Тріщиностійкість після висихання;Атмосферостійкість;Морозостійкість.

Номер слайду 5

Властивості клею визначають за його складом• Клеї на цементній основі є найбільш популярними. Перед використанням суху суміш розводять водою, після чого клейова маса повинна бути, як можна швидше використана, оскільки швидко схоплюється на повітрі. Клеї на основі цементу залежно від добавок (пластифікаторів) можуть бути різного ступеня еластичності.• Однокомпонентні клеї виготовляються у вигляді паст готових до застосування. Цей вид клеїв відмінно підходить для некваліфікований майстрів. Зручність в роботі їм додає відносно довгий період схоплювання.• Двокомпонентні клеї на основі поліуретану або епоксидних смол. У продаж надходять у вигляді двох окремих компонентів, які необхідно змішувати між собою безпосередньо перед застосуванням. В результаті хімічної реакції виникає між компонентами, маса набуває клеять. Дані види клею показані до застосування у вологих приміщеннях; до того ж вони можуть мати різну ступінь еластичності і бути використані в якості затірки.

Номер слайду 6

Відпрацьовуємо професійні компетентності:дотримання правил охорони праці, ЗІЗ.заготовлення необхідних матеріалів для виконання даної роботи;підбір та підготовка спеціалізованих інструментів, пристосувань, обладнання;організація робочого місця;грунтування поверхні валиком або щіткою мокловицею;приготування клеючої суміші;технологія нанесення клеючої суміші на поверхні; влаштування системи вирівнювання плитки та встановлення хрестиків;контролювати процес під час виконання робіт;прибирання робочого місця лицювальника – плиточника.

Номер слайду 7

Охорони праці – засоби індивідуального захисту. Захисні окуляри. Маска. Захисні рукавиціЗахисні головний убір. Захисні навушники. Захисне взуттяспецодягспецодяг

Номер слайду 8

Дотримання правил охорони праці при роботі з електро інструментом. Перед роботою з інструментом, потрібно чітко ознайомитися з інструкцію до нього;Пересвідчитися, що інструмент відповідає певним вимогам та не має пошкоджень;Регулярно перевіряти обладнання на справність та безпечність під час виконання роботи;

Номер слайду 9

Заготовлення необхідних матеріалів для виконання даної роботи. Клеючі сумішіДобавки до клеючої сумішіГрунтовка. Вода. Плитка

Номер слайду 10

Підбір та підготовка спеціалізованих інструментів, пристосувань, обладнання. Допоможіть майстру правильно підібрати інструмент

Номер слайду 11

Організація робочого місця. Організація робочого місця потрібна для створення необхідних умов для безпечної та продуктивної праці. Неорганізований робочий простір веде до проблем у роботі. Безлад і дискомфорт заважають. У таких умовах людина не може зосередитися і відчуває стрес через неможливість знайти все, що необхідно для чіткого виконання роботи. Робочі місця повинні бути організовані згідно вимогам та дотриманням правил охорони праці. Переваги організації робочого місцянемає потреби в непотрібних переміщеннях, що призводить до збільшення часу на виконання цільової справи ;вигідно розподіляється площа для виконання робіт;у працівника підвищується продуктивність; швидше виконуються завдання. 

Номер слайду 12

Схема організації робочого місця при виробництві облицювальних робіт всередині будівлі(приклад)1 - плитки.2 - лавки.3 - місця плиточників. 4 - відро з водою.5 - рамки з плитками.6-столик.7 - місце підсобного робітника.8 - ящик для розчину.

Номер слайду 13

Грунтування поверхні валиком або щіткою мокловицеюҐрунтовку наносять на поверхню валиком, макловицею або маховою щіткою, розтушовуючи її так само, як і клейову. Правильно вибраний матеріал зміцнить поверхню та підвищить її адгезію (зчеплення з подальшими матеріалами). Зважайте на те, що ґрунтовку потрібно використовувати як з голою стіною або підлогою, так і під час чистової обробки. У першому випадку, краще для підготовчих поверхонь (шпаклівки, штукатурки, стяжки). А ось у другій ситуації грунтівкау краще використовувати безпосередньо при виконанні цільової операції перед нанесенням клейової суміші..

Номер слайду 14

Приготування клеючої суміші(знайомство з інструкцією)

Номер слайду 15

СУПЕРКЛЕЙ ДЛЯ ПЛИТКИ 24 AКлей 24 А - готовий до використання, без розчинників, еластичний водостійкий клей з високою силою з'єднання. Відмінна адгезія до бетону, каменю, дерева, кераміки, скла. Сфери застосування: Приклеювання настінних і підлогових керамічних плиток до типових будівельних субстратів: бетону, штукатурки, гіпсо-картонових плит, ДСП, MDF, HDF і т.д. Приклеювання глазурі і теракоти до старих плиток. Рекомендується застосовувати в кухнях, ванних кімнатах, а також при підлоговому опаленні. Не використовувати для вирівнювання поверхонь.

Номер слайду 16

Суміш на клейовій основі включає до свого складу наступні компоненти: Портландцемент. Мінеральні наповнювачі. Хімічні полімерні добавки для підвищення адгезійних якостей. Клейова суміш за ДСТУ має кілька показників якості в сухому стані, а саме: Зерновий склад. Насипна щільність. Вологість.

Номер слайду 17

Як правильно приготувати клейову суміш?Працюючи з клейовим складом у вигляді сухої суміші необхідно строго дотримуватися певних інструкцій. Дихальні шляхи повинні бути захищені за допомогою респіратора або хоча б марлевої пов’язки;В чисту ємність потрібно налити воду, температура якої становить близько 22-24 градусів;Суху суміш невеликими партіями засипають у воду, з розрахунок води  вказаний  на  упаковці , до тих пір, поки готовий обсяг не становитиме близько двох третин ємності. При цьому розчин необхідно постійно перемішувати;За допомогою будівельного міксера або насадки на дриль потрібно ретельно перемішати розчин в однорідної консистенції, щоб не залишалися грудки;Готова суміш повинна відстоюватися близько 10 хвилин, після чого процес перемішування слід повторити.

Номер слайду 18

Технологія нанесення клеючої суміші на поверхніПриготовану розчинову суміш тонким шаром потрібно нанести прямими лініями (а не круговими), за допомогою лопатки, шпателя або терки, вирівняти зубчастою теркою чи шпателем, паралельно до коротшої сторони плитки, щоб зменшити кількість витісненого повітря. На зворотній стороні плитки клей повинен бути розподілений в тому ж напрямку як і на основі (прямими лініями, паралельно до коротшої сторони плитки). Плитки викласти на вже нанесену розчинову суміш і притиснути. Максимальна товщина розчинової суміші під плиткою не повинна перевищувати допустимого значення. Зубці повинні мати квадратну форму і відповідати розміру плиток. По технології плитку починають обстукувати від центру та рухаючись до країв в напрямку нанесення клею, тобто паралельно коротшій стороні, щоб забезпечити виділення всього повітря під плиткою. Ще однією вимогою при укладанні великоформатної плитки є те, що клей повинен повністю покривати зворотну сторону плитки, щоб уникнути утворення зазорів, в іншому випадку може бути порушена міцність та довговічність.

Номер слайду 19

Розрахунок клею на 1 м2 плитки. Чим більший розмір плитки, тим товщий наноситься шар розчину: Для невеликих елементів, розмір яких складає 100 х 100 мм, досить буде товщини шару плиткового клею в 2 мм;Для плитки з розмірами 200 х 300 мм буде потрібно до 4 мм розчину;Великий плитці, представленої в 300-500 міліметрових виробах, для хорошого зчеплення потрібна товщина шару до 4,5 мм. Більш крупних елементів потрібно до 5 мм нанесеного на підставі плиткового клею для підлоги, а також 1 мм для промазування самої плитки. Витрата на 1 м2 складає не більше 5 кг клейового складу на квадратний метр поверхні. Відповідно мішок з 25 кілограм сухої суміші розрахований на 5 квадратних метрів покладеної плитки.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Нанести клею прямими лініями (по технології)

Номер слайду 22

Нанести клею прямими лініями за допомогою «гребінець для розчину» (по технології)Використовується для пришвидшення процесу укладання плитки, оскільки дає змогу рівномірно розподілити клей поверхнею за лічений час.

Номер слайду 23

Нанести клей круговими лініями ( не по технології)

Номер слайду 24

Наслідки при порушенні технології нанесення клейової суміші

Номер слайду 25

Влаштування системи вирівнювання плитки та встановлення хрестиків. Вирівнювання суміжних плиток в одну площину. Підвищення якості облицювання поверхні в цілому. СВП – система вирівнювання, яка складається з основи і клина. Ця система дозволяє вирівняти плитку відносно одна одної. Товщина шва при цьому регулюється розміром основи. Встановлюються СВП по 2 на кожен бік плитки на відстані 5 см від кута за допомогою спеціального інстументу (клещі) для СВП. СВП дозволяє більш краще змонтувати плитку з поверхнею та щільніше розподілити клейову суміш по площині.

Номер слайду 26

Сліди від клею – це неприємні наслідки облицювання плиткою. Плитковий клей швидко засихає, залишаючи білі сліди на плитці. Для того, щоб позбавитися від слідів необхідно знати саме різновид клею. Клей, що потрапив на плитку, найкраще видаляти відразу, а не чекати, коли він засохне. Набагато легше прибрати фугу доки вона не затверділа. Найскладніше прибрати залишки клею з рельєфної плитки. Контролювати процес під час виконання робіт. Основні правила очищення швів від клею

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Прибирання робочого місця лицювальника – плиточника

Номер слайду 29

pptx
Додано
19 березня 2023
Переглядів
1016
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку