Презентація на тему: "Декоративно- ужиткове мистецтво. Орнамент. Штампування. Сонячний килимок"

Про матеріал
Презентація на тему: "Декоративно- ужиткове мистецтво. Орнамент. Штампування. Сонячний килимок", розроблена відповідно нової навчальної програми з образотворчого мистецтва та покликана доповнити матеріал уроку додатковими наочними матеріалами, що спонукають до творчості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Декоративно-прикладне мистецтво. Орнамент. Штампування (картопля). Сонячний килимок.

Номер слайду 2

Декоративно-ужиткове мистецтво — один із видів художньої діяльності, твори якого поєднують естетичні та практичні якості. Декоративне означає «прикрашати». Ужиткове ж означає, що речі мають практичний вжиток, а не лише є предметом естетичної насолоди.

Номер слайду 3

Головне завдання декоративно-ужиткового мистецтва — зробити гарним речове середовище людини, її побут. Краса творів ужиткового мистецтва досягається завдяки декоративності. Декоративність є єдиним можливим засобом вираження змісту та художньої образності.

Номер слайду 4

Усі речі декоративно- ужиткового мистецтва створені вмілими руками талановитих народних майстрів. У кожного майстра своє приладдя та свої таємниці ремесла

Номер слайду 5

В декоративно- ужитковому мистецтві майстри використовують такий прийом як стилізація.

Номер слайду 6

Основні правила стилізації:

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Орнамент (від лат. ornamentum — прикраса) - візерунок, побудований на ритмічному повторенні елементів і призначений для прикрашання різноманітних предметів

Номер слайду 9

Найменша частина орнаменту, яка рівномірно повторюється називають рапортом.рапорт

Номер слайду 10

Орнамент за елементамигеометричнийрослиннийзооморфний

Номер слайду 11

Орнамент за композицієюстрічковийу колі

Номер слайду 12

Що нам буде потрібно, для створення візерунка килимка?Гуаш, палітра, склянка-нерозливайка, пензлики, штампи з картоплі, цибулі, моркви.

Номер слайду 13

Що спільного в усіх цих орнаментів?Всі ці орнаменти за елементами, що зображуються- геометричні. Орнамент у колі (circle);Орнамент у квадраті (square);Стрічковий орнамент;Сітчастий орнамент ( уся поверхня заповнена візерунком)

Номер слайду 14

У сітчастому орнаменті уся поверхня заповнена візерунком. Сітчастий орнамент має в основі комірку з вписаним у неї орнаментом. Розмір комірки може бути різним. Комірка може неодноразово повторюватися у всіх напрямках. Сітчастий орнамент характерний для тканин.

Номер слайду 15

Створи у послідовності композицію «Сонячний килимок» у техніці «штампування овочами» на основі сітчастого орнаменту, головним елементом якого є знак Сонця.

Номер слайду 16

Одними з найпоширеніших в традиції декоративно-прикладного мистецтва є символи сонця. Найвідоміші графічні символи сонця: Сонце- символ життя і нескінченного рух у природіколо з променямиколо з крапкою в центрі

Номер слайду 17

Творча робота. Творче завдання: виконати композицію «Сонячний килимок» за поданою у журналі послідовністю, заповнюючи подану сітку.

Номер слайду 18

Послідовність роботи

Номер слайду 19

Послідовність роботи. Завершена робота

Номер слайду 20

Що цікавого дізнались на занятті? Чого навчились?Закінчи речення:- Декоративно- ужиткове мистецтво- це…- Орнамент…- Види орнаментів…- Стилізація- це…- Мотив…

Номер слайду 21

pptx
Додано
4 липня 2020
Переглядів
4692
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку