Презентація на тему: "Як скомпонувати малюнок в обраному форматі. Виконання вправ: компонування на різних форматах листка дерева. Створення композиції з геометричних фігур"

Про матеріал
Пропонована презентація розроблена відповідно нової навчальної програми з образотворчого мистецтва та покликана доповнити матеріал уроку додатковими наочними матеріалами, що спонукають до творчості. Даний ресурс покликаний забезпечити підвищення ефективності вивчення теми. Матеріали апробовані на уроках образотворчого мистецтва в 5 класі, можуть бути використані учнями для самостійного вивчення та поглиблення знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як скомпонувати малюнок в обраному форматі. Виконання вправ: компонування на різних форматах листка дерева. Створення композиції з геометричних фігур. Аплікація. Урок образотворчого мистецтва в 5 класіВчитель: Філіпчук О. П. Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №12 м. Бердичева

Номер слайду 2

Будь- яка картина починається з композиції

Номер слайду 3

Коли ви сідаєте малювати, то непомітно для себе розміщуєте зображення в центрі аркуша. Якби ми змістили його дещо вбік, то протилежна сторона здавалася б недоречно порожньою, ніби заважала нам дивитися на малюнок, нам би захотілося закрити чи відрізати частину паперу. Річ у тім, що між форматом і зображенням існує певна залежність. Якщо ви зрушуєте малюнок з одного краю аркуша на інший, то водночас змінюється і відчуття від зображення. Воно починає здаватися неврівноваженним, і мимоволі хочеться щось додати на спустілому краї аркуша. Художник сказав би в цьому випадку, що порушилася композиція.

Номер слайду 4

Розглянемо зображення листка дуба на аркуші

Номер слайду 5

Термін композиція походить від латинського слова comprositio, що означає зіставлення, додавання, з’єднання, поєднання. Іншими словами, це взаєморозташування предметів, зображень, частин зображення, за якого вони виглядають якнайліпше. Вважаеться, що хороша композиція- це така, коли не хочеться нічого ні додати, ні поміняти місцями

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Можна виділити наступні композиційні правила: передачі руху (динаміки), спокою (статики), золотого перетину (одна третина). До прийомів композиції можна віднести: передачу ритму, симетрії і асиметрії, рівноваги частин композиції і виділення сюжетно-композиційного центру. Засоби композиції включають: формат, простір, композиційний центр, рівновагу, ритм, контраст, світлотінь, колір, декоративність, динаміку і статику, симетрію і асиметрію, відкритість і замкнутість, цілісність. Таким чином, засоби композиції - це все, що необхідне для її створення, зокрема її прийоми і правила. Вони різноманітні, інакше їх можна назвати засобами художньої виразності композиції.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Варто також вважати на те, що на наше сприйняття формату впливають притаманні людині особливості. Так, якщо розділити аркуш паперу навпіл, нам чомусь буде здаватися, що верхня частина трохи більша, ніж нижня. Можливо, це відбувається тому, що, спостерігачи за навколишнім світом, ми мимоволі звикаємо до того, що нижня частина чи дерева, чи гори, чи навіть ліхтарного стовпа масивніша, ніж верхня. Ніби нижня частина є основною для верхньої, яка на неї тисне. Тому, малюючи будь- що, ми маємо зміщувати зображення трошечки вгору. Адже зоровий центр площини аркуша перебуває саме там.

Номер слайду 13

І ще дещо цікаве. Оскільки наше око звикло читати літери зліва направо, ліва і права частини картини нам також здаються неоднаковими. Ліва сторона нам здається «важкою». Тому роблячи композицію, її необхідно ледь помітно зсунути ліворуч, до зорового центру картини.

Номер слайду 14

Художньо- практична робота Створення композиції з геометричних фігур. (Аплікація)

Номер слайду 15

Номер слайду 16

pptx
Додано
21 вересня 2020
Переглядів
2122
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку