Презентація на тему: «Дені Дідро – педагог-просвітитель»

Про матеріал

«Не всі люди здатні і призначені для того, щоб пройти тривалий шлях науки до кінця. Одні з них дійдуть до певної точки, інші - трохи далі, і від того, як вони просуватимуться вперед, кількість їх буде скорочуватись. Звідси висновок їх варто навчати тому, що корисно для кожного, до якого б рангу суспільства вони не належали». Дені Дідро

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дені Дідро – педагог-просвітитель

Номер слайду 2

Дені Дідро (1713-1784) - найвизначніший представник французького просвітництва, випускник єзуїтського колежу в Парижі.

Номер слайду 3

«Освіта - заставляє людину відчувати себе гідною, навіть раб починає усвідомлювати, що він не народжений для рабства!» Дені Дідро

Номер слайду 4

Дідро розглядав широке коло педагогічних проблем: систему народної освіти, методи вивчення. Він проектував державну систему народної освіти, відстоював принципи безплатного початкового навчання.

Номер слайду 5

На думку Дідро, значення виховання полягає не у тому, щоб зробити з будь-якої середньо організованої дитини те, що бажано для її рідних і близьких, а у тому, щоб примусити її постійно займатися тим, до чого вона здатна.

Номер слайду 6

«Не всі люди здатні і призначені для того, щоб пройти тривалий шлях науки до кінця. Одні з них дійдуть до певної точки, інші - трохи далі, і від того, як вони просуватимуться вперед, кількість їх буде скорочуватись. Звідси висновок їх варто навчати тому, що корисно для кожного, до якого б рангу суспільства вони не належали». Дені Дідро

Номер слайду 7

Основні: для всіх станів Додаткові (умовні):лише для професії, яку вибирає людина. Знання. Джерело знань – відчуття.

Номер слайду 8

Педагог розташував предмети основного циклу середньої школи таким чином: 1-й клас - математика; 2-й клас - механіка; 3-й клас - астрономія; 4-й клас - природознавство, експериментальна фізика; 5-й клас - хімія, астрономія; 6-й клас - логіка, критика, граматика; 7-й клас - рідна мова; 8-й клас - стародавні мови, антична література.

Номер слайду 9

Цикли в післяобідній час:філософія, мораль, природна релігія, історія і хронологія, географія, основи економічної науки; малювання, елементи архітектури; музика, танці, фехтування, плавання, їзда верхи.

Номер слайду 10

Рекомендації, щодо організації навчально-виховного процесу: дотримання режиму дня; вивчення протягом дня різних предметів; чергування навчання з перервами; включити гри та вільний час; 4 рази на рік проводити публічні екзамени в середній школі; заохочувати зразкове ставлення до навчання; не використовувати тілесні покарання.

Номер слайду 11

Для найкращого підбору вчителів Д. Дідро радив оголошувати конкурси. Необхідні якості вчителя: глибоке знання предмета, чесна і чуйна душа. Завдання учителя: зробити з кожного вихованця чесну людину, сформувати у нього такі риси, як твердість і справедливість, розвинути його розум, широту світогляду, прищепити смак до всього «істинного, прекрасного, великого, доброго», турбуватися про зміцнення здоров’я вихованців.

Номер слайду 12

Свої думки з навчання і виховання виклав в двох працях: «Систематичне спростування книги Гельвеція», «Про людину» (1774) і «План університету або школи публічного викладення всіх наук для російського уряду» (1775).

Номер слайду 13

В своїй праці «Плані університету або школи публічного викладання наук для Російського уряду» (1775) Дідро радив імператриці Катерині ІІ при підготовці педагогічних кадрів керуватися такими принципами: не наймати іноземних гувернерів та вчителів, які не розуміють мову дітей; серед учителів не повинно бути представників духівництва, бо вони завжди конкурують зі світською владою; учителі мають розуміти все, про що учні розмовляють між собою; давати вчителям лише таку освіту, яка потрібна для викладання в школі; потрібне ґрунтовне знайомство з предметом, який буде викладати майбутній учитель; викладання чи розподіл обов’язків і занять є не довільною справою, і тривалість його не обмежується одним днем.

Номер слайду 14

На думку Д. Дідро, учитель повинен: викладати свій предмет чесно, добросовісно, із чутливою душею та любов’ю до дітей; мати добру вдачу і хоча б трішки терпіння; замість того, щоб підкреслювати перевагу своїх знань, удавати, що він і сам навчається, працюючи з учнями; саме так легше ознайомити учнів з мистецтвом пояснення.

Номер слайду 15

Дені Дідро є натхненником і редактором «Енциклопедії наук, мистецтв і ремесел».

Номер слайду 16

Вся педагогіка Д. Дідро - це протест проти схоластичної, мертвої школи, догматизму і зубріння, середньовічного змісту навчання, віра у творчі здібності і можливості дитини, боротьба за організацію навчально-виховного процесу на засадах гуманізму і демократизму.

Номер слайду 17

Педагогічні ідеї 17-18 століть [Електронний ресурс] // Університет Крок. – Режим доступу: http://ru.osvita.ua/vnz/reports/pedagog/14196/. – Назва з екрана. – (Дата перегляду 20.05.2014)Педагогічні ідеї Дені Дідро [Електронний ресурс] // Все для студентів. – Режим доступу: http://megalib.com.ua/content/901_2_Pedagogichni_idei_Deni_Didro.html. – Назва з екрана. – (Дата перегляду 20.05.2014)Педагогічні ідеї Д. Локка, Жан-Жака Руссо, К. Гельвеція та Д. Дідро [Електронний ресурс] // Архів якісних рефкратів. – Режим доступу: http://5ka.at.ua/load/pedagogika/pedagogichni_ideji_d_lokka_zhan_zhaka_russo_k_gelvecija_ta_d_didro_referat/46-1-0-2105. – Назва з екрана. – (Дата перегляду 21.05.2014)Ідеї французького Просвітництва XVIII ст. [Електронний ресурс] // Українські підручники онлайн. – Режим доступу: http://pidruchniki.ws/1704090235401/pedagogika/ideyi_frantsuzkogo_prosvitnitstva_xviii_vchenni_kloda_andriana_gelvetsiya. – Назва з екрана. – (Дата перегляду 21.05.2014)Використані джерела

zip
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
10 липня 2018
Переглядів
2586
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку