Презентація на тему: "Діагностика інфекційних та інвазійних захворювань "

Про матеріал
Презентація на тему: "Діагностика інфекційних та інвазійних захворювань. " Мета: Ознайомити із діагностикою інфекційних та інвазійних захворювань людини, визначити найсучасніші методи у подоланні інфекцій. 11 клас. К.Задорожний Профільний рівень
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Діагностика інфекційних та інвазійних захворювань

Номер слайду 2

Згадайте1. Прокаріоти-доядерні організми, до яких належать бактерії та синьо-зелені водорості. ППрокаріотирокаріоти

Номер слайду 3

Молекулярна генетика - наука, яка вивчає структури, що зберігають та формують генетичну інформацію .

Номер слайду 4

ДНК - нуклеїнова кислота, що забезпечує зберігання, передачу спадкової інформації з покоління в покоління.

Номер слайду 5

Імунологічна реакція -захисні сили організму та його реакцію на чужорідні речовини інфекційної й неінфекційної природи.

Номер слайду 6

Зовнішні симптоми та інші методи діагностики1. Огляд й опитування хворого. Звичайна людина повинна знати основнісимптоми найбільш поширених захворювань.

Номер слайду 7

Перші симптоми деяких захворювань{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Захворювання. Симптоми. Дифтерія. Підвищення температури, запалення горла, нежить. Кашлюк. Застуда, сухий кашель (особливо вночі)Кір. Підвищення температури, застуда, кон’юнктивіт, нежить. Вітряна віспа. Підвищення температури, характерні висипання на шкіріПаротит (свинка)Підвищення температури, збільшення слиних залоз біля нижньої щелепи. Кишкові інфекціїПідвищення температури, нудота, блювання, біль у животі

Номер слайду 8

Наприклад, ви лікар діагностуйте захворювання за ознаками:1. Захворювання бореліозом (хворобою Лайма) можна діагностувати за характерним запаленням шкіри. 2. Кір стає причиною появи характерних висипань на тулубі та інших частинах тіла. 3. Ураження коростяним свербуном висипання концентруються на певних ділянках тіла і за характером відрізняються від висипань під час кору. Кір Короста Хвороба Лайма

Номер слайду 9

На жаль, не всі інфекції та інвазії можна розпізнати за зовнішніми ознаками. Надто схожі в них симптоми. Тому в таких випадках застосовують більш складні, але й Ефективніші методи: Мікробіологічне дослідження. Біохімічне дослідження. Молекулярно-генетичне дослідження.

Номер слайду 10

1. Мікроскопічні методи дослідження. Виявляє бактерії у крові пацієнта, визначає причину інвазії, ідентифікуючи яйця глистів.

Номер слайду 11

Різновиди мікроскопії: а) Фазово-контрастнаб) Флуоресцентна

Номер слайду 12

в) Культуральний метод. Зразки мікроорганізмів висівають на культуральні середовища різного складу. Культури менінгіта Бактерій Стафілакока. Туберкульзу. Можуть додавати різніантибіотики та бактеріофагів. визначають не лише вид патогенного мікроорганізму, але і його стійкість до різних потенційних засобів лікування.

Номер слайду 13

Г) Забарвлення клітин різноманітними барвниками. Одним із найстаріших варіантів цього методу є забарвлення за Грамом, яке використовується вже більше ста років. Ганс Хрістіан Грам

Номер слайду 14

Значення. Мікроскопічні методи широко використовуються в діагностиці інвазій - мікроскопічного виявлення глистної інвазії здають аналіз калу. Можна виявити яйця глистів-аскариди, або членики і яйця стьожкових червів.

Номер слайду 15

2. Біохімічні методи дослідження:а) Імуноферментний аналіз є специфічними для конкретного антигена, що належить тому чи іншому збуднику інфекції дає встановлювати діагнози з дуже високим рівнем достовірності,використовуватинабори компонентів, виготовлені з використанням моноклональних антитіл.

Номер слайду 16

Б) Різновид такого методу є вестерн - блот (імуноблотинг). У цьому методі антигени зі зразка збудника захворювання розділяються на молекули різного розміру за допомогою гельелектрофорезу. Потім їх переносять на спеціальний папір або нітроцелюлозну мембрану і обробляють антитілами в процесі імуноферментного аналізу.

Номер слайду 17

в) Хроматографія Дозволяє виявлення речовин, які виробляють тільки бактерії певних видів: анаеробні організми, приховані інфекції.

Номер слайду 18

3. Молекулярно-генетичні методи дослідженняа) Полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР)-для збільшення копій ДНК. Ця технологія передбачає кілька циклів розплітання та подвоєння молекул ДНК, зі зразка за 20–30 циклів можна отримати достатню для аналізу кількість матеріалу.

Номер слайду 19

Б) ДНК-гібридизація. Цей метод використовує ДНК-зонди – короткі фрагменти ДНК збудників захворювань, які позначено за допомогою радіоактивних міток або спеціальних ферментів. Якщо у зразкає ДНК відповідного патогену, то після переведення ДНК в одноланцюгову форму зонд з’єднується з ним за рахунок своєї комплементарності. А такий комплекс вже легко виявляється за допомогою мітки зонду.

Номер слайду 20

Висновок. Найновішими методами досліджень на сьогодні є молекулярно-генетичні. Їхня перевага: 1. Ці методи ідентифікують збудників безпосередньо за послідовністю їхньої ДНК.2. Ці методи можуть працювати з дуже малими зразками.

Номер слайду 21

Методи лабораторної діагностики захворювань{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Метод. Що визначається1. Мікроскопічний. Форма, розмір, структура та здатність до забарвлення клітин мікроорганізмів2. Мікробіологічний. Чиста культура мікроорганізмів та її властивості3. Біологічний. Реакція лабораторних тварин на мікроорганізм4.Імунологічний. Взаємодія мікроорганізму з різними антитілами5. Молекулярно-генетичний. Взаємодія ДНК патогену з ДНК- або РНК-зондами

Номер слайду 22

Запитання та завдання1. Чи раціонально використовувати молекулярно-генетичні методи діагностування в усіх без виняткувипадках? 2. Які недоліки можуть мати методи молекулярно-генетичної діагностики? 3. Яким чиномможна дізнатися, чи був носієм якогось небезпечного захворювання кліщ, який укусив?

Номер слайду 23

Домашнє завдання§ 60 Діагностика інфекційних та інвазійних захворювань.11 клас. К. Задорожний Профільний рівень

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Шеремет Ірина Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. коверко ірина
    Не вперше кажу -дякую! Ви супер!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гайдай Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Нежигай Оксана Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Тихончук Олександр Васильович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
12 січня 2020
Переглядів
5865
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку