Презентація на тему "Динамічні образи у музичному мистецтві"

Про матеріал
Презентація до уроку музичного мистецтва у 5-му класі на тему "Динамічні образи у музичному мистецтві". Розкриття поняття "динаміка", різновидів динамічних відтінків, поняття "прелюдія".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Динамічні образи у музичному мистецтвіПідготувала вчитель музичного мистецтва Бердянського ЗЗСО №20 Погоріла Ю. В.

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань: Що таке темп в музиці?Які темпи в музиці ви знаєте?Як називають чергування довгих та коротких музичних звуків? (р….м)Як називають одночасне звучання декількох звуків, співзвуччя?(г……я).

Номер слайду 3

Розкажи, яку музику ви любите слухати. Як вона впливає на ваш настрій?

Номер слайду 4

Динаміка —зміна сили звучання голосу, музики; засіб музичної виразності. Ви вже знаєте, що в музиці є ще один засіб виразності, який допомагає композиторові передати настрій і характер свого твору. Це – динаміка.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Мистецький словничок Прелюдія (лат. prae — перед та ludus — гра) — невелика інструментальна п’єса, яка може передувати іншій п’єсі

Номер слайду 7

Цикл із двадцяти чотирьох прелюдій Фридеріка Шопена належить до шедеврів фортепіанної музики. Ці п’єси різні за характером. Зокрема, прелюдія № 20 побудована на контрастному зіставленні суворого маршового ритму з мелодією невимовної туги. Цей твір розкриває силу волі й духу людини, яка бореться за своє щастя.

Номер слайду 8

Гучність звуку завжди залежить від сили звучання, і її можна замінити за допомогою техніки гри. Мелодія може лунати тихо (p) або голосно (f).

Номер слайду 9

{5 FD0 F851-EC5 A-4 D38-B0 AD-8093 EC10 F338}ff–fortissimo (дуже голосно)f–forte (голосно)mf –mezzo forte (помірно голосно)mp–mezzo piano (помірно тихо)р–piano (тихо)pp –pianissimo (дуже тихо)Основні позначення динаміки:

Номер слайду 10

Динамічні відтінки позначаються за допомогою італійських термінів і їх буквених скорочень. Поступове посилення або ослаблення звуку може позначатися не тільки літерними термінами, а й «вилочками»:

Номер слайду 11

Сrescendo (крещендо) – музичний термін, що означає поступове збільшення сили звуку. У нотах позначається знаком «<», або скорочено cresc. Diminuendo (дімінуендо) – музичний термін, що позначає поступове зменшення сили звуку. У нотах позначається знаком «>», або скорочено dim.

Номер слайду 12

Послухай прелюдію Ф. Шопена ще раз. Зобрази схему динамічних відтінків цього твору, використовуючи знаки f (форте), p (піано), mp (мецо-форте), mf (мецо-піано), ff (фортисимо), pp (піанісимо).

Номер слайду 13

Підберіть правильні позначення динамічних відтінків:

Номер слайду 14

Гра «Музична вікторина»Послухайте уривки з музичних творів із різними динамічними відтінками. Визначте динаміку кожного фрагмента, використовуючи відповідні позначення.

Номер слайду 15

Рефлексія: Що таке динаміка в музиці? Які динамічні відтінки ви знаєте?Який твір називають прелюдією? Прелюдію якого композитора ми сьогодні прослухали?

Номер слайду 16

Домашня робота Музика, як і живопис, має свої відтінки. Спробуйте передати настрій та характер прослуханої сьогодні на уроці Прелюдії №20 Ф. Шопена за допомогою пензлика і фарб. Доберіть колір, із яким у вас асоціюється прелюдія, а динамічні відтінки зобразіть різними відтінками цього кольору.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Демків Марія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Валентирова Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 грудня 2022
Переглядів
3888
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку