Презентація на тему "Дистанційні методи моніторингу довкілля"

Про матеріал
Дистанційне зондування землі (ДЗЗ) почали використовувати у 1970-х для цілей моніторингу с/г територій. У зв’язку із запуском великої кількості супутників спостереження Землі і наявністю великих об’ємів різнорідних даних дистанційних спостережень в останні роки ці дані активно використовуються органами державної влади різних країн для прийняття рішень у сфері екологічної та харчової безпеки, моніторингу розбудови міст, побудови єдиної інфраструктури геопросторових даних, та ін.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Індивідуальне науково ─ дослідне завдання з предмету Моніторинг довкілля на тему: Дистанційні методи моніторингу довкілля. Підготувала:студентка 31 – Е групи КОГПА ім. Т. Шевченка. Плетюк Іванна

Номер слайду 2

Мета: Ознайомити студентів із дистанційними методами моніторингу довкілля, використанням дистанційних зондів та використанням супутників. Завдання: Вивчити дистанційні методи моніторингу довкілля. Дослідити використання дистанційних зондів та використання супутників.

Номер слайду 3

План Використання дистанційних зондів1 Використання супутників2 Вступ Висновок. Список використаної літератури

Номер слайду 4

Вступ. Дистанційне зондування землі (ДЗЗ) почали використовувати у 1970-х для цілей моніторингу с/г територій. У зв’язку із запуском великої кількості супутників спостереження Землі і наявністю великих об’ємів різнорідних даних дистанційних спостережень в останні роки ці дані активно використовуються органами державної влади різних країн для прийняття рішень у сфері екологічної та харчової безпеки, моніторингу розбудови міст, побудови єдиної інфраструктури геопросторових даних, та ін.

Номер слайду 5

І. Використання дистанційних зондів. Дистанційне зондування Землі (ДЗЗ) — спостереження поверхні Землі авіаційними і космічними засобами, оснащеними різними видами знімальної апаратури. 

Номер слайду 6

Одним з основних джерел даних для екологічного моніторингу є матеріали дистанційного зондування (ДЗ). Вони об'єднують усі типи даних, що отримуються з носіїв :

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Дистанційне зондування здійснюється спеціальними приладами-датчиками.

Номер слайду 9

Датчики можуть бути пасивними і активними, причому пасивні датчики уловлюють відбите або таке, що випускається, природне випромінювання, а активні датчики здатні самі випромінювати необхідний сигнал і фіксувати його віддзеркалення від об'єкту.

Номер слайду 10

До пасивних датчиків відносяться оптичні і скануючі пристрої, діючі в діапазоні відбитого сонячного випромінювання, включаючи ультрафіолетовий, видимий і ближній інфрачервоний діапазони.

Номер слайду 11

До активних датчиків відносяться радарні пристрої, скануючі лазери, мікрохвильові радіометри та ін.

Номер слайду 12

Нині в області розробки оперативних космічних електронних систем дистанційного зондування намітилася тенденція до комбінованого використання різних багатоканальних, багатоцільових датчиків з високим розділенням, включаючи всепогодне устаткування.

Номер слайду 13

Разом з цим, як і раніше, використовуються неоперативні космічні системи з панхроматичним фотоустаткуванням і багатоспектральними фотокамерами, що забезпечують високе розділення і геометричну точність.

Номер слайду 14

Результати дистанційних вимірів, здійснюваних за допомогою бортової інформаційно-вимірювальної апаратури аерокосмічної системи, є реєстрацією в аналоговій або цифровій формі характеристик електромагнітного випромінювання, відбитого від ділянок земної (водної) поверхні або власного випромінювання цих ділянок.

Номер слайду 15

В умовах хмарності, покриваючої 70‒80 % поверхні Землі, зондування в мікрохвильовому діапазоні дозволяє реєструвати випромінювання крізь хмари, в цих умовах в міліметровому і сантиметровому діапазонах ще необхідно враховувати вплив атмосфери, а в дециметровому діапазоні в цьому немає необхідності.

Номер слайду 16

Супутник зв'язку — штучний супутник Землі, спеціалізований для ретрансляції радіосигналу між точками на поверхні землі, що не мають прямої видимості.ІІ. Використання супутників.

Номер слайду 17

На даний момент роблять знімки наступних типів ‒ телевізійні супутники і сканери з супутників подвійного призначення і ресурсних супутників.

Номер слайду 18

Ці знімки бувають декількох видів:

Номер слайду 19

У 2001 році сталася подія, яка знаменує собою новий етап розвитку космічних засобів дистанційного зондування (ДЗ), комерційні системи наблизилися до «півметрового рубежу» просторової здатності.

Номер слайду 20

Цьому сприяв запуск 18 жовтня 2001 року космічного апарату (КА) Quick. Bird-2.

Номер слайду 21

Максимальна протяжність одного маршруту – 10 кадрів, що при розмірі одного кадру 16,5×16,5 км складає 165 км. Максимальна площа земної поверхні, яку можна зняти за один цикл площадкової зйомки, 2×2 кадри.

Номер слайду 22

Із запуском 22 жовтня 2001 року експериментального супутника TES (Test Evaluation Satellite) Індія також стала космічною державою, що створила супутник зі знімальною апаратурою метрового дозволу. КА TES створений за завданням Міністерства оборони Індії.

Номер слайду 23

Основний корисний вантаж супутника ‒ панхроматична оптико-електронна система, що дозволяє отримувати зображення з просторовим дозволом 1 м.

Номер слайду 24

Після довгої перерви в Росії в 2002 році був запущений КА Метеор-3 М № 1. На ньому разом з традиційним для метеосупутників набором знімальної апаратури низького дозволу встановлена камера МСУ-Е з просторовою здатністю 32-38 м.

Номер слайду 25

Останніми роками все більше значення надається гіперспектральній зйомці.

Номер слайду 26

Висновок. Космічні технології знімання земної поверхні дозволили суттєво підвищити ефективність досліджень у різних галузях геології: геологічній зйомці та пошук корисних копалин, неотектонічних дослідженнях, геоекології тощо. Сучасні матеріали космічних зйомок мають роздільну здатність на місцевості від десятків кілометрів до десятків сантиметрів. Отримувати такі дані зараз набагато простіше, ніж кілька років тому. Кількість спектральних діапазонів, в яких може здійснюватись зйомка з космічних апаратів, постійно зростає. Зараз існують знімальні системи, які здійснюють знімання у 7, 20, 220 діапазонах.

Номер слайду 27

Список використаної літератури. Боголюбов В. М., Клименко М. О., Мокін В. Б. та ін. Моніторинг довкілля : підручник; під ред. В. М. Боголюбова. Вінниця : ВНТУ, 2010. 232 с. Крайнюков О. М. Моніторинг довкілля : підручник. Харків : ХНУ ім. В. Н. Каразіна, 2009. 176 с. Посудін Ю. І. Моніторинг довкілля з основами метрології : підручник. К. 2012. 426 с.

Номер слайду 28

Дякую за увагу!

pptx
Додано
30 вересня 2020
Переглядів
1318
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку