Презентація на тему: "Домашнє господарство як власник і споживач. Бюджет домогосподарств"

Про матеріал
Презентація містить матеріал для організації і проведення уроку з курсу "Громадянська освіта" у 10 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Домашнє господарство як власник і споживач. Бюджет домогосподарств.

Номер слайду 2

План Домашнє господарство. Раціональне споживання. Права споживачів. Доходи домогосподарств. Витрати домогосподарств. Заощадження.

Номер слайду 3

Домогосподарство –це самостійний об'єкт ринкових відносин, група фізичних осіб, об'єднаних місцем проживання і спільним бюджетом. Натуральне господарство товарне виробництво. Домогосподарство у ринковій економіці є власником та споживачем економічних ресурсів.Є найбільшим постачальником ресурсів на ринок. Домогосподарство праця(робочий капітал) фізичний капітал фінансовий капітал земля підприємницькі здібності ринок Робота з підручником: «Зачароване коло» або ефект доміно? (с. 194)

Номер слайду 4

Споживацька поведінка – формування попиту споживачів на різні товари та послуги з урахуванням їхніх доходів, особистих смаків та вподобань. Завдання №1: проаналізуйте свою можливу поведінку та вкажіть, на що впливатиме ваш вибір (підручник с. 195) Поняття «корисність»: загальна та гранична. Загальна корисність – задоволення від споживання певного набору життєвих благ. Гранична корисність – відображає ступінь гостроти, актуальності потреби(дорівнює приросту, збільшенню загальної корисності внаслідок придбання додаткової одиниці блага) Етапи раціональної поведінки споживача: Усвідомлення потреби здійснення покупки певного товару або послуги;Пошук інформації щодо товару або послуги;Оцінка можливих варіантів покупки;Ухвалення рішення. Завдання №2: проаналізуйте, які можливі дії споживача (підручник с.196)

Номер слайду 5

Права споживача – комплекс загальнообов'язкових, формально визначених правил поведінки, яка встановлюються і гарантуються державою для врегулювання взаємин між покупцем та продавцем. Документи, що регулюють права споживачів:«Керівні принципи захисту прав інтересів і прав споживачів» - Генеральна Асамблея ООН, 1985 р.;«Акт про захист прав споживачів» – Міжнародна організація споживачів «Консьюмерз Інтернешнл»;«Захист прав споживачів» – Закон України.

Номер слайду 6

ПРАВА СПОЖИВАЧАПраво на безпеку. Право на отримання інформаціїПраво на споживчу освіту. Право на компенсацію. Право бути вислуханим. Право на вибір. Право на задоволення основних основних потреб. Право на здорове довкілля. Завдання №3: проаналізуйте, які права споживача не були порушені під час здійснення останньої вашої або родинної покупки.

Номер слайду 7

Бюджет сім'ї – формування доходів членів сім'ї та їх використання. Доходи сім'ї – це грошові засоби, які отримані членами сім'ї від третіх осіб або організацій і можуть бути використані для оплати витрат.!!! Дохід приносить лише та власність, яка може бути використанадля виробництва потрібних для людини благ. Класифікація видів сімейних доходів: Праця найманого працівника заробітна плата. Праця підприємця і капітал фірми, сформований його власними коштами прибуток підприємця. Виробничий капітал фірми дохід у формі відсотка. Земля (природний ресурс) рента(орендна плата)Грошовий капітал відсоток % !!! Сукупний сімейний дохід не може бути нижчим за прожитковий мінімум Отримані доходи сім'ї в ринковій економіці трудові доходи майнові доходи отримані трансфери заробітна плата рента (орендна плата) соціальні пенсії підприємницька діяльність депозити виплати по безробіттю особисте господарство цінні папери виплати на утримання дітей трудові пенсії стипендії, пільги

Номер слайду 8

Основні напрямки використання доходів у сім'ї: Витрати на товари (харчування, одяг, взуття, меблі, техніка…)Витрати на оплату послуг. Виплачені трансфери(податки, збори та штрафи)Заощадження ( в банку або вдома) Бюджет домогосподарства дефіцитний профіцитний Переважання витрат збалансований доходи більші над витратами над доходами (дає змогу робити заощадження)

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Домашнє завдання!!!Опрацювати параграф 39-40 Виконати практичне завдання в зошиті

Номер слайду 11

Практичне завдання: заповніть таблицю доходів і витрат (бюджет) вашої сім‘ї на місяць поміркуйте, які витрати є нераціональними для вашої сім‘ї та які з них можна зменшити{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Члени домогосподарства Доходи Сума, грн. Батько. Заробітна плата +інші доходи. Мама. Заробітна плата + премії + інші доходи. Бабуся. Пенсійна виплата. Дитина1 Стипендія. Дитина 2 Не маєІнші доходи: дохід від оренди, дохід за користування земельною ділянкою Всього Підсумок доходів

Номер слайду 12

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Витрати. Сума, грн. Витрати на харчування. Витрати на одяг. Оплата комунальних послуг. Витрати на господарські товари. Витрати на товари гігієни, зокрема косметику, парфуми. Витрати на телефонний зв’язок та інтернет-послуги. Витрати на канцелярські товари. Витрати на купівлю побутових товарів. Оплата послуг навчання. Оплата медичних послуг. Витрати на культурні заходи. Витрати на послуги транспорту. Витрати на різні послуги (перукарня, пошив одягу)Інші витрати (кишенькові) непередбаченіКредити Підсумок витрат

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.3
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.7
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бондаренко Олександра
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  3. Чайка Оксана
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 травня 2020
Переглядів
12943
Оцінка розробки
4.3 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку