Презентація на тему: Ду Фу «Пісня про хліб і шовк», «Подорожуючи, вночі описую почуття»

Про матеріал
Презентація до уроку зарубіжної літератури для учнів 8-го класу пі час вивчення китайської поезії середньовіччя і його представника Ду Фу. Зннайомство з його творчістю «Пісня про хліб і шовк», «Подорожуючи, вночі описую почуття»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ду Фу «Пісня про хліб і шовк», «Подорожуючи, вночі описую почуття». Зв'язок поезії Ду Фу з історичною реальністю. Вплив конфуціанства на світогляд поета

Номер слайду 2

Основні жанри китайської поезії середньовіччя – ші і ци. Ші – вірші з дворядковою строфою, фіксованого розміру. Ци – вірші пісенного типу, які, на відміну від ші, складаються з нерівних рядків. Творчість уславлених китайських поетів Лі Бо та Ду Фу припадає на період розквіту філософії даосизму.Ієрогліф „дао” перекладається з китайської як „шлях” чи „закон”, „правило”. За цим вченням, людина – частина всесвіту, людина і природа – єдине ціле, людина підпорядкована дао – загальному законові. Пізнати дао – шлях природи – призначення вільної людини, бо це її шлях також.

Номер слайду 3

ШИЦи. В   Китаї  у  II  тис.  до  н.  е.  використовували  писемність із  культовою метою, зокрема для ворожіння

Номер слайду 4

Китайська поезія - одна з найдавніших на земліОсобливості китайського письма - китайці пишуть згори донизу. Писали на корі шовковиці

Номер слайду 5

Династія Тан

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Унікальною особливістю літератури і культури Сходу є їх тісний зв’язок із філософією. Як стверджують філософи, китайська література зазнала впливу двох філософських систем — конфуціанства та даосизму. Даосизм вважає за благо нічого не змінювати в людській сутності, а лише прислухатися до потаємного в природі й людині, жити в гармонії з природою. Конфуціанство засноване на вірі в можливість «окультурення» дикої природи людини словом істини та моральним прикладом. Головним у вченні Конфуція є «жень» - гуманність.

Номер слайду 8

Конфуціанство — етико-політичне вчення давньокитайського мислителя Конфуція (VI ст. до н. е.) Головним у вченні Конфуція є поняття «жень» — гуманність. Даосизм (дао — шлях) — одне з філософських учень Китаю. Воно стверджує, що людина — частинка Всесвіту, що людина і природа — єдине ціле, тому пізнати природу означає пізнати людину. Релігія Китаю

Номер слайду 9

Пріоритет завжди належав конфуціанству. Його сутність визначається такими принципами:1) допомагай іншим досягти того, чого сам хотів досягти;2) чого не бажаєш собі, того не роби й іншим. Моральне підґрунтя цього вчення є гарантом унікальності китайської культури. Саме у високій моральності й полягає сила китайської літератури в цілому і поезії зокрема.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

З усіх танских поетів вірші Ду Фу ближче всіх до традиційної формі віршів «ши», властивої  народної поезії. Але, використовуючи давню форму , він наповнив її новим змістом , заговоривши про народ  голосом самого народу. Мова його поезії багато в чому наблизився до розмовної : він сміливо використовує просторіччя , вводить у свої твори мову селян , воїнів , міського люду .

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Ду Фу (712-770)Отримав класичну китайську освіту. Був переконаним конфуціанцем. Вчився мислити самостійно35 років мандрував країною. Не склав імперський іспит на державного службовця. Зустрічався з Лі Бо, яким захоплювався Жив бідно, від голоду помер його маленький син. Був радником імператора, прагнучи “творити добро, виправляючи зло”Все життя прагнув повернутися додому на північ. Мандрував і жив у джонці, в якій і помер

Номер слайду 19

Майже 35 років він мандрував Китаєм, прагнучи краще пізнати і зрозуміти свою країну, її народ

Номер слайду 20

З ранку самогоя стукав в двері багатьох осель. Кожен вечір. Слідом за пилюгою кінських копит іду. Тільки недопитки п’ю,тільки холодні недоїдки їм.

Номер слайду 21

Близько 1400 поезій

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Хатина Ду Фу

Номер слайду 24

Пісня про хліб і шовкІз творчої спадщини велику цінність мають вірші, створені ним у період військового перевороту

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Ду. Фу. «Пісня про хліб і шовк»Тема поезії ?Що вславлюється в Піднебесній?В чому полягає символічність назви твору?Що приховано за символами «хліб», «шовк» - ?Який настрій поезії?Чи можна назвати автора гуманістом? Як це пов'язано з його життєвою позицією?Доберіть ключові слова до поезії «Пісня про хліб і шовк»

Номер слайду 27

 «Пісня про хліб і шовк» літературний паспорт. Автор – Ду Фу. Жанр – громадянська лірика. Тема –  мрія про мир, відродження країни, припинення війниІдея – уславлення мирної праці, засудження війни. Основна думка – людина повинна жити, працювати і творити, а не воювати. Провідний мотив – уславлення «воїнів могуті»Образи – Піднебесна, воїни, війна, серпи, мотики, рала, шовк. У вірші «Про хліб і шовк» яскраво зображена тема війни і миру та долі людей. Ліричного героя, насамперед, хвилюють наслідки війни.

Номер слайду 28

Чому вірш називається «Пісня про хліб і шовк»? Хліб і шовк — те, що було основою, символом нормального життя в Китаї. Поет оспівує мирне життя своєї батьківщини, прагне повернути до нього своїх співвітчизників. Ду Фу оспівує саме хліб і шовк, а не, наприклад, хліб і сіль тому що він  прагне не лише миру для задоволення життєво необхідних потреб – хліба, а й потребує його для творчості – шовк сприймається не лише як результат мирної праці, а й краси, продукт творчості, натхнення, яке навряд чи приходить, коли буде страшна війна.

Номер слайду 29

«Подорожуючи, вночі описую почуття»У човні з високою щоглою. Тихо вночі пливу я. Гладячи трави побережні,Легкий проноситься вітер. Світ заливаючи сяйвом,Місяць гладить торжествуючи,Сюди від застави Юйминь. Повітря прозоре і світле. Коли б література. Мені допомогла хоч трохи: Звільнила від служби –Вічної за хлібом гонитви. Нині ж моє становище. Схоже своєю тривогою. З чайкою, що метушиться. Між небом і землею.(Переклад В. Паращич)

Номер слайду 30

«Подорожуючи, вночі описую почуття» аналіз вірша. Автор – Ду Фу. Жанр – філософська лірика. Головна тема цього вірша – це тема митця і мистецтва. Художні засоби:епітети – трави побережні, легкий вітер, повітря прозоре і світле, вічної гонитвиметафори – заливаючи сяйвом, місяць гладить

Номер слайду 31

Ду Фу прагнув простоти, прозорості й предметності. Авторська думка знаходить вираження в зрозумілих і конкретних образах, а втілені почуття проймають душу кожного, хто читає його рядки. Ду Фу відмовився від пишних висловів і складних метафор, наблизивши поезію до життя. Він бере образи з реальності, одухотворюючи їх силою свого таланту. Крім того, у поезії Ду Фу сформувався так званий «мінливий стиль», що давав змогу авторові в одному вірші відображати цілу гаму людських переживань. Це був рішучий відступ від традицій, що перетворило його вірші на багатовимірні конструкції, невеличкі драми в поезії. Поезія Ду Фу є прикладом єднання поета з життям народу, природою та країною.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Найулюбленіша квітка китайців. Назва шляху, який поєднував Китай із Центральною та Південною Азією і  простягався аж до Риму. Чому він так називався? Назва споруди, що захищала Китай від нападу кочовиків. З  якою  метою  в   Китаї  у  II  тис.  до  н. Використовували писемність? Які особливості китайського письма? З якого матеріалу китайці робили папір? Літературний експрес

Номер слайду 34

Найулюбленіша квітка китайців. (Лотос)Назва шляху, який поєднував Китай із Центральною та Південною Азією і  простягався аж до Риму. Чому він так називався? (Великий шовковий шлях. Китай — батьківщина шовку)Назва споруди, що захищала Китай від нападу кочовиків. (Велика Китайська стіна)З  якою  метою  в   Китаї  у  II  тис.  до  н. Використовували писемність? (Із  культовою метою, зокрема для ворожіння)Які особливості китайського письма? (Китайці пишуть згори донизу)З якого матеріалу китайці робили папір? (Із кори шовковиці)Літературний експрес

Номер слайду 35

7. Що означає назва традиційного бойового мистецтва Китаю «Карате»? 8. Батьківщина рису? 9. Внесок Китаю в розвиток географії? 10. Легендарна назва Китаю? 11. Релігії Китаю? 12. Представники «золотої доби» китайського Середньовіччя?

Номер слайду 36

7. Що означає назва традиційного бойового мистецтва Китаю «Карате»? (Шлях китайської руки)8. Батьківщина рису? (Китай)9. Внесок Китаю в розвиток географії? (Винайшли компас)10. Легендарна назва Китаю? (Піднебесна).11. Релігії Китаю? (Даосизм, Конфуціанство)12. Представники «золотої доби» китайського Середньовіччя? (Лі Бо, Ду Фу)

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Метод «Прес». Танський  поет  Хань  Юй  сказав:  «Вірші  Лі  Бо  й  Ду  Фу  живуть,  і  сяйво  їх поширюється на далекі відстані». Чи згодні ви з  такою думкою?— Як ви гадаєте, у  чому полягає велич цих поезій?

Номер слайду 39

Творче завдання. Продовжіть поезії Ду Фу (за власним бажанням)Записати звернення до майбутніх поколінь за допомогою китайських ієрогліфів

Номер слайду 40

Домашнє завдання: Уявіть, що ви середньовічний китайський чиновник. Складіть звіт про стан Китаю за мотивами лірики Лі Бо та Ду Фу (письмово). Скласти сенкан «Ду Фу»Виконати тести за творчістю Ду Фу за посиланням у додаткахІндивідуальне. Підготувати повідомлення про Омара Хайяма.(за бажанням) творче завдання: Написати поезії подібно до Лі Бо та Ду Фу

Номер слайду 41

Творче завдання. Складіть сенкан “Ду Фу”

pptx
До підручника
Зарубіжна література 8 клас (Паращич В.В., Фефілова Г.Є.)
Додано
25 грудня 2023
Переглядів
159
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку