Презентація на тему: "Екологічні сукцесії як процеси саморозвитку екосистем".

Про матеріал

Презентація на тему: "Екологічні сукцесії як процеси саморозвитку екосистем" розкриває такі питання: що таке сукцесії, які чинники можуть впливати на зміну видового складу екосистеми? Які причини сукцесій? Класифікація сукцесій та закономірності сукцесій.

11 клас. Рівень стандарту. В Соболь

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Екологічні сукцесії як процеси саморозвитку екосистем

Номер слайду 2

ЕКОЛОГІЧНІ СУКЦЕСІЇ – спрямовані послідовні зміни угруповань організмів на певній ділянці середовища, що призводять до відновлення або перетворення екосистем відповідно до природних умов.

Номер слайду 3

Послідовність екосистем, що змінюють одна одну в процесі сукцесії, називається сукцесійною серією, а окрема екосистема – стадією сукцесії.

Номер слайду 4

Найзагальнішими етапами екологіних сукцесій є : Етап первинного заселення. Процес сукцесії починається із заселення лишайниками, нижчими грибами (первинні сукцесії) і рослинами (вторинні сукцесії). Згодом на цих ділянках формуються або відновлюються зооценози та мікробіоценози.

Номер слайду 5

Етап формування піонерних угруповань (угруповання організмів, які існують на початку сукцесій). Вони, як правило, нестійкі, із незначним видовим різноманіттям, нескладними ланцюгами живлення, слабкою мінералізацією решток.

Номер слайду 6

Етап формування проміжних угруповань, які також є нестійкими, але в них збільшується видове різноманіття, розгалужуються трофічні мережі.

Номер слайду 7

Етап формування зрілих (клімаксних) екосистем з високим ступенем стійкості, найбільшим біорізноманіттям, максимальною кількістю біомаси, збалансованістю процесів продукції й мінералізації.

Номер слайду 8

Які чинники можуть впливати на зміну видового складу екосистеми?

Номер слайду 9

Які причини сукцесій?1. Зміни клімату. 2. Природні катаклізми (вулкани, землетруси, повені). 3. Діяльність людини. 4. Незбалансованість кругообігу речовин і зменшення видового біорізноманіття.

Номер слайду 10

Сукцесії бувають: 1.повільними (тривають тисячоліття і десятків тисяч років), 2.середніми (упродовж століть) 3.швидкими (упродовж десятиліть).

Номер слайду 11

Залежно від причини виникнення сукцесії поділяють на два типи: 1) ендогенні (автогенні) – відбуваються з внутрішніх причин (наприклад, утворення нових видів);2) екзогенні (алогенні) – виникають під дією зовнішніх чинників (наприклад, засолення, підтоплення, вселення чужорідних видів).

Номер слайду 12

Класифікація сукцесій За швидкістю формування. За причинами виникнення. За особливостями формування. Повільні (протягом тисячоліть)Середні (протягом століть)Швидкі (протягом десятиліть)Ендогенні (автогенні)Екзогенні (алогенні)Антропогенні Первинні Вторинні

Номер слайду 13

Сукцесії можуть бути: 1.природними (виникають внаслідок підняття або опускання суходолу)2.антропогенними (вирубування лісу, розорювання степу).

Номер слайду 14

За особливостями формування сукцесії поділяють1. Первинні сукцесії – це поява і розвиток угруповань у місцях, де їх раніше не було ( розвиток екосистем на скельних породах, зсувах, відмілинах річок, вулканічних островах).2. Вторинні сукцесії – це відновлення природних угруповань після певних порушень (відновлення лісів після пожеж або вирубування, степів – після розорювання).

Номер слайду 15

Отже, екологічні сукцесії є механізмами появи, розвитку, самоорганізації та самовідновлення екосистем.

Номер слайду 16

Закономірності сукцесій. У 1884 р. французький хімік і фізик А. ле Шательє (1850 – 1936) сформулював закономірність (принцип Ле Шательє), згідно з якою будь-який зовнішній вплив,що виводить систему зі стану рівноваги, викликає в цій системі процеси, що намагаються послабити зовнішній вплив і повернути систему до початкового рівноважного стану.

Номер слайду 17

Можливість переходу нестійкої екосистеми до сукцесійного стану визначається законом одного відсотка: зміна енергетики природної системи в межах 1 %, як правило, не виводить екосистему з рівноважного стану, і навпаки.

Номер слайду 18

Згідно з правилом максимуму потоку енергії сукцесія відбувається в напрямі фундаментального зміщення потоку енергії в бік зростання її кількості зметою підтримки системи. Сукцесії ведуть до зростання біорізноманіття, але лише до клімаксної стадії.

Номер слайду 19

Завдання для самоконтролю1. Що таке екологічні сукцесії? 2. Наведіть приклади сукцесій. 3. Назвіть основні причини сукцесій. 4. Які сукцесії називають первинними й вторинними?5. Назвіть закономірності сукцесій. 6. Назвіть галузі застосування знань про сукцесії. 7. Яке значення та етапи сукцесій? 8. Які причини й типи сукцесій? 9. Які закономірності сукцесій?10. На конкретному прикладі поясніть закономірності формування сукцесій.

Номер слайду 20

Домашнє завдання1. Орацювати § 41. Екологічні сукцесії як процеси саморозвитку екосистем.2. Вивчити нові поняття з теми.3. Виконати тести. Код доступу відкривши посиланняjoin.naurok.ua

pptx
Додано
20 лютого 2023
Переглядів
1770
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку