Презентація на тему: "Популяції, їх характеристика. "

Про матеріал

Презентація на тему: "Популяції, їх характеристика " розкриває такі питання:що таке популяція,її структура, класифікація популяцій.

11 клас.Рівень стандарту. В.Соболь.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Популяції, їх характеристика.

Номер слайду 2

Популяція - це сукупність особин одного виду, які займають певну частину ареалу, де існують протягом тривалого часу і відносно відокремлені від інших груп того ж виду.

Номер слайду 3

Основою функціонування популяцій є безперервний обмін речовин, тому основна функція популяцій в екосистемах – забезпечення проходження через екосистеми триєдиного потоку речовин, енергії та інформації.

Номер слайду 4

Триєдиний потік речовин, енергії та інформації реалізуються завдяки функціональним ролям популяцій в екосистемах.1. Продукційна роль – популяції автотрофних організмів -продуцентів засвоюють сонячну енергію й утворюють первинну продукцію, що її споживають гетеротрофні консументи. 2. Редукційна роль – популяції редуцентів розщеплюють органічні рештки до мінеральних речовин, що знову вступають у кругообіг.

Номер слайду 5

3. Трансформаційна роль – популяції консументів перетворюють речовини й енергію і забезпечують упорядковане проходження через екосистеми потоку речовин й енергії.

Номер слайду 6

4. Регуляційна роль – завдяки механізмам саморегуляції популяції відіграють важливу роль у підтриманні стабільності екосистем (прикладом є «хижак – жертва»).

Номер слайду 7

5. Інформаційна роль – важливою є участь популяцій, як відзначає Ю. Одум (1986), у створенні «каналів фізичних і хімічних сигналів, що пов'язують усі частини екосистеми і регулюють її діяльність як єдиного цілого» (наприклад, алелопатія, зумовлена виділенням рослинами в навколишнє середовище хімічних продуктів життєдіяльності, а саме колінів, антибіотиків, фітонцидів, що впливають на чисельність, структуру й продуктивність фітоценозів).

Номер слайду 8

6. Середовищеутворювальну функцію або вплив. Наприклад, популяції рослин суттєво впливають на мікроклімат, утворюють схованки чи місця для гніздування тварин, популяції мікроорганізмів впливають на якість ґрунту, тварини-фільтратори беруть участь у самоочищенніводойм.

Номер слайду 9

Отже, популяції – це основна функціональна одиниця екосистем

Номер слайду 10

Які характеристики популяцій?Життєздатність популяції – сукупність властивостей, ознак і процесів, що забезпечують притаманну їй здатність підтримувати рівень організації, необхідний для здійснення функцій в екосистемах та відновлення, розселення й еволю-ції у часі.

Номер слайду 11

Встановлення життєздатності популяції досягається через вивчення її головних характеристик:1. Структура2. Популяційний ареал3. Чисельність4. Щільність5. Динаміка.

Номер слайду 12

Популяційний ареал – простір, заселений особинами конкретної популяції. Ареал популяції для різних видів може бути специфічним як 1.за конфігурацією (локальний, лінійний або континуальний, тобто безперервний), 2. за розмірами (континуальний та ізольований), 3. а для деяких – змінюватися в часі.

Номер слайду 13

Чисельність – загальна кількість особин, що входять до складу даної популяції. У комах і рослин відкритих просторів чисельність у популяціях може досягати тисяч і мільйонів особин, у популяції деякихссавців може бути кілька сотень або тисяч особин.

Номер слайду 14

Щільність – середня кількість особин, що припадає на одиницю площі або об’єму простору, зайнятого популяцією. Це змінна величина, яка залежить відендо- й екзогенних чинників.

Номер слайду 15

Динаміка – це сукупність біологічних й екологічних процесів, що змінюють розміри ареалу, чисельність особин, склад популяцій за статтю, віком, поведінкою, розташуванням у просторі. Таких показників, як народжуваність, смертність, природний приріст, іміграція (вселення), еміграція (виселення), виживання, швидкість відновлення, причини вимирання.

Номер слайду 16

Отже, головними характеристиками популяцій є їхня структура, популяційний ареал, чисельність, щільність і динаміка.

Номер слайду 17

Характеристики популяцій. Статичні Динамічні Чисельність Щільність Структура Швидкість росту. Смертність. Народжуваність Приріст популяції

Номер слайду 18

Класифікація популяцій (за здатністю до самовідтворення)Незалежні Напівзалежні Залежні Псевдопопуляції Періодичні Здатні до самовідтворення без притоку мігрантів з інших популяцій. Мають низький потенціал розмноження через низьку чисельність. Народжуваність нижча, ніж смертність. Тривале існування можливе за рахунок притоку мігрантів. Утворені групами особин, які мають можливості розмножуватися за рахунок міграції з інших популяцій. Виникають за межами ареалу виду і існують лише за наявності сприятливих умов

Номер слайду 19

Структура популяції Етологічна Вікова Статева Просторова

Номер слайду 20

Етологічна структура популяції - це система форм взаємовідносин між членами однієї популяції, яка сформувалася внаслідок адаптації до середовища та способу життя

Номер слайду 21

Етологічна структура популяції Колонії - це групові поселення осілих тварин

Номер слайду 22

Етологічна структура популяціїЗграя - тимчасове об'єднання тварин

Номер слайду 23

Етологічна структура популяціїСтадо (табун) - тривале і постійніше об'єднання тварин

Номер слайду 24

Просторова структура популяції

Номер слайду 25

Вікова і статева структура популяції

Номер слайду 26

Регуляція чисельності популяції

Номер слайду 27

Домашнє завдання1. Опрацювакти § 38 ст. 1442. Виписати нові терміни і поняття з теми.3 Виконати тести за посиланням:https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=3306283

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Томляк Микола Іванович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мотиль Світлана Іванівна
    Цікава, яскрава презентація, яка допомагає наглядно розкрити тему !
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 лютого 2023
Переглядів
10665
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку