Презентація на тему: "Ернест Міллер Хемінгуей. "Старий і море"

Про матеріал
Презентація на тему: «Ернест Міллер Хемінгуей. «Старий і море» містить аналіз повісті і адаптована до умов дистанційного навчання. В ній у стислій, лаконічній формі розкриті основні питання: історія створення, жанр, сюжет твору; образ Сантьяго; реалістичний та символічний рівні розповіді тощо. Презентація може бути використана для проведення відеоконференцій, а також для організації самостійної роботи здобувачів освіти під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ернест Міллер Хемінгуей «Старий і море» Викладач СТФК НУХТ Чужинова Т.П.

Номер слайду 2

1. Записуємо тему: Ернест Хемінгуей. “Старий і море” Що вам відомо про історію створення твору? 1950-1951 р., на Кубі; опубліковано 1952 р. в журналі «Лайф». Що покладено в основу повісті? Реальні події – епізод рибного лову в Гольфстримі; 1936 р. опублікував нарис в журналі «Есквайр». Між реальними подіями і написанням твору пройшло 14 років. Що дали ці 14 років? Поєднав лаконізм реальної розповіді з глибиною філософських роздумів та питань людського буття. «…Я намагався змалювати реального старого, реального хлопчика, реальне море, реальну рибу і реальних акул. Якщо я їх показав достатньо правдиво, вони багато чого значитимуть». Місце повісті в творчості письменника? Це останній період його життя і останій творчий злет. Це шлях від соціальної замальовки до філософського узагальнення. У 1953 році за повість "Старий і море" Ернест Хемінгуей отримав Пулитцерівську премію У 1954 році за повість йому була присуджена Нобелівська премія.

Номер слайду 3

Жанр твору Записати: В творі Е. Хемінгуея поєднуються такі жанри: повість-притча - твір, в якому за побутовим змістом приховується філософський підтекст літературна мариністика – це художні твори про море. Походить від латинського слова marina — «морська» екзистенціалістська парабола про людську долю, драму самотньої людини, що вступила у бій із сліпою стихією І. Айвазовський. “Дев'ятий вал” Записати: Повість має 2 рівні: буденний і символічний

Номер слайду 4

Сюжет Визначіть коротко сюжет твору. Старий рибалка протягом 3-х діб веде боротьбу з величезною рибою-мечем. Який лейтмотив американської літератури проступає в повісті? Поєдинок між впертим моряком і зловісною рибою. Як закінчився цей двобій в повісті? Трагічно: акули з’їли рибу і знесилений рибалка повернувся додому зі скелетом від здобичі. Людина вийшла з цієї сутички переможеним чи переможцем? Улюблена ідеологема Хемінгуея – «перемога в поразці» (оповідання «Непереможений»), його твори про духовну мужність людини, що зазнає фізичного краху.

Номер слайду 5

Образ Сантьяго Як ставиться старий до моря? Відчуває себе часткою моря, яке він знає і любить Як ставиться до мешканців моря? З великою ніжністю та жалем (співчуває летючим рибам і ластівкам, гігантським черепахам) Чи відчуває він ворожість до риби? Ні, милується її красою, поважає «за розум і гідність», «ніхто не вартий їсти цю рибу, що поводиться так розумно, з такою величавою гідністю»; наділяє рибу якостями, властивими йому самому.

Номер слайду 6

Висновки: Правда життя саме за ним, бо Сантьяго живе за законами природного, а не штучного життя, бо він працює, а не розважає, він не вважає своє життя героїчним. Сантьяго – мужня духом людина: не підкоряється життєвим обставинам, фізичним стражданням, тривалим невдачам. Видається переможеним, але в моральному плані – він переможець. Він довершує тип героїв Хеменгуея, ставить останню крапку в їх «моральному кодексі» честі, веде боротьбу чесно, за правилами гри: «Хто ж тебе переміг, старий? - спитав він себе… - Ніхто. Просто я занадто далеко зайшов в море». Інші герої Хемінгуея намагаються щось комусь довести. Сантьяго просто працює в морі. Згадує, що апостол Петро теж був рибалкою. Риба – щоб прогодуватися, а не виграти ще один раунд у житті-грі. Мотив гри є, але він не основний. Сантьяго – прихильник бейсболу, як і Маноліно, обожнює бейсболіста Ді Маджіо. Чи вважає старий своє життя героїчним? Як і все людство, перебуває в полоні хибних цінностей і авторитетів.

Номер слайду 7

Записуємо: Реалістичний рівень розповіді поступово стає символічним. Повість називають притчею – твором, в якому за побутовим змістом приховується філософський підтекст. Символи: Це не старий веде боротьбу зі здобиччю - людина стикається з буттям Море символізує - буття, сповнене поразок і перемог Рибалка - сила, спроможна протистояти життєвим негараздам, непереможний дух людини образ риби - це доля людини, її вдача, сенс життя, знайти який можна в лише запеклій боротьбі з власним безсиллям і акулами - навколишнім злом самотність старого – не особиста проблема, а загальна хвороба ХХ ст.. Яке значення має заключна сцена? Набуває узагальнюючого значення: два туристи, побачивши хребет риби, приймають його за хвіст акули, тобто міняють місцями «красу» і «зло» світу, відбиваючи ще одну проблему сучасності – втрату моральних орієнтирів та життєвих ідеалів. Символічним є образ хлопчика - це надія на єднання поколінь, на мудрість вічного оновлення всесвіту. Леви, що сняться рибалці, - символізують красу і силу життя, мужність людини, що вірить у власну перемогу. Як і риба, леви – недосяжна мрія, яка дає сенс існуванню

Номер слайду 8

Значення епіграфу У 1953 році за повість "Старий і море" Ернест Хемінгуей отримав Пулитцерівську премію У 1954 році за повість йому була присуджена Нобелівська премія. Слід розуміти не лише як вираження гуманістичного пафосу повісті, але й як квінтесенцію творчості письменника, його моральної філософії – культу мужності, непохитності, упертої волі до життя (суть, основа, екстракт) Чому вчать твори письменника?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Смолікова Анна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кайдалова Жанна Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Чубін Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
22 січня 2023
Переглядів
5951
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку