Презентація на тему "Філософія- її призначення та зміст"

Про матеріал
Презентація знайомить з поняттям про дисципліну "філософія", іі зміст; яка іі роль у суспільстві.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Філософія, її призначення, зміст та функції в суспільстві

Номер слайду 2

З виникненням у Європі системи освіти і встановленням відповідної останній системи наук філософія набула статусу головної (і тривалий час єдиної) теоретичної дисципліни, без оволодіння якою вважалось неможливим отримання вищої освіти взагалі. Тодішня філософія була всеохоплюючою наукою, вона включала в себе інші науки і поділялась на такі розділи: Раціональна філософія — логіка — наука про правильне мислення, яка вчила керувати діями розуму. Моральна філософія — наука про правильні вчинки, яка поділялась на монастику, тобто етику — науку про управління діями окремої людини, економіку — науку про управління господарством, політику — науку про управління державою. Натуральна філософія — наука про природу речей, що поділялась на фізику — науку про якісну природу матеріальних речей, математику — науку про кількісну природу матеріальних речей та метафізику — науку про нематеріальні речі.

Номер слайду 3

Сьогодні філософія, як навчальна дисципліна, покликана стимулювати у здобувачів освіти:здатність до проблематизації — уміння ставити питання, розглядати парадокси, альтернативи, протиріччя; здатність давати визначення — переходити від семантичного до концептуального аналізу понять; здатність формулювати, впорядковувати, послідовно аналізувати свої думки.

Номер слайду 4

Виходячи із значення, яке має філософія як наука в житті та діяльності людини, можна виділити такі її найважливіші функції:а) світоглядну — філософія дає змогу людині осмислити проблеми сенсу людського життя: чому і для чого живе людина? Яке її місце та призначення в світі? і т. ін.;б) аксіологічну — філософія дає змогу людині осмислити природу та значення власних життєвих цінностей.

Номер слайду 5

Для того щоб зрозуміти значення філософії та її функцій, потрібно розглянути структуру відношення людини до світу в цілому. Можна виділити такі форми освоєння світу людиною:а) практична діяльність — полягає в безпосередньому перетворенні предметів матеріального світу, внаслідок чого створюється навколишнє середовище, придатне для життя людини, прикладом чого може служити сучасна цивілізація;б) практично-духовна діяльність — полягає в такому перетворенні дійсності в уявленні людини, внаслідок якого створюється суб’єктивне бачення світу, світу для людини;в) теоретична діяльність — полягає в такому перетворенні дійсності в уявленні людини, внаслідок якого створюється об’єктивне бачення світу, світу незалежно від людини.

Номер слайду 6

Світогляд — це система уявлень людини про світ, місце людини у світі, відношення людини до світу та до самої себе. Світогляд містить знання, переконання, цінності, ідеали, організовані у єдину систему, у центрі якої завжди перебувають уявлення людини про себе.

pptx
Додано
14 жовтня 2022
Переглядів
1706
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку