Презентація на тему: "Фінляндія"

Про матеріал
Презентація стане в нагоді на уроках географії, історії, Я досліджую світ, позакласній роботі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фінляндія

Номер слайду 2

Зими у Фінляндії тривалі, морозні, з сильними вітрами і великою кількістю снігу. Зазвичай тривають близько 100 днів. Середні температури лютого складають від −3 °С на південному заході до −14 °С на півночі. У північній частині країни, зокрема, в Лапландії, зими особливо довгі та холодні. Найнижчі температури сягають −45 °C. Літо відносно тепле, але коротке, середні температури липня від +17 на півдні до +14 на півночі. У найтепліші дні липня температури можуть сягати понад 35 °C

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Самі фіни не називають свою країну Фінляндією, для них це слово чуже, і має германське походження. У фінській мові навіть немає звуку «ф». Для них їхня країна — Суомі, а самі вони — суомалайсет (народ Суомі). Історію походження назв Суомі та Фінляндія достеменно не встановлено. Раніше була поширена версія, що Суомі означає «країна боліт». Одна гіпотеза вказує, що «суомі» утворилося від слова, яке означало «індоєвропеєць» і яке є спільнокореневим, наприклад, з латинським homo 'людина'. ВІДОМОСТІ

Номер слайду 8

Прапор. Герб. Символи

Номер слайду 9

- Білий - це засніжені поля країни, а синій - це її незліченні озера. Герб - права передня лапа лева - людська рука. Мілітаристський меч- це символ готовності відбиватися від зовнішніх ворогів. Передісторія символів. Посаду обіймаєСаулі Нійністьовід 1 березня 2012

Номер слайду 10

Прапор фінських військових. У багатьох людей прапор ВПС Фінляндії викликає шок. Та це не свастика чи фашизм. Цей рунічний знак, що позначає сонце і його кругообіг, шанувався фінами ще задовго до того, як Гітлер задався маніакальною ідеєю захопити весь світ. Ще в 1918 році свастика була визнана символом Військово-Повітряних Сил Фінляндії. Після закінчення Другої світової фіни зобов'язалися прибрати цей одіозний значок зі стяга ВВС, але так цього і не зробили. Вони аргументували тим, що у нацистів свастика похила, тоді як символ Сонця - прямий.

Номер слайду 11

Порівняння. Нацистська свастика. ВПС Фінляндії (прапор)

Номер слайду 12

Цікаві факти про Фінляндію

Номер слайду 13

Фінляндія, згідно з останніми даними ООН, є країною з найщасливішими жителями Землі. Це також одне з найбільш благополучних і стабільних держав на планеті. Екологічна обстановка у Фінляндії вважається однією з кращих на планеті.

Номер слайду 14

На території знаменитої Лапландії живе Санта Клаус. Фіни називають його Joulupukki. Він реально існує і живе в Корватунтурі. У нього є офіс і поштова скринька, куди листи приходять 365 днів в році. У Joulupukki навіть є паспорт громадянина Фінляндії, де замість дати народження написано “давним-давно”.

Номер слайду 15

Унікальне північне сяйво спостерігається майже по всій території Фінляндії. Місцеві називають його Aurora Borealis. Це явище спостерігається в північних регіонах, максимально наближених до північного полюса. У південних регіонах або в Гельсінкі спостерігати за північним сяйвом можна також, але набагато рідше.

Номер слайду 16

Фінляндія вважається найбільш популярним місцем проведення чемпіонатів світу в дуже суперечливих або навіть смішних дисциплінах. Серед них можна назвати такі: чемпіонат по носінню дружин, метання мобільних телефонів, пошуку комарів, болотного футболу, спортивної сауни і навіть гри на уявній гітарі. Наприклад, переможець “Чемпіонату світу з носіння дружин” отримує стільки літрів пива, скільки важить його дружина

Номер слайду 17

У Фінляндії найчистіша вода в світі. Фіни не бояться пити воду із крана. І для цього є причини – приблизно 80% від загального обсягу фінської води вважається кришталево чистою. 

Номер слайду 18

У Фінляндії сума дорожнього штрафу залежить від двох чинників: тяжкості злочину та доходів водія. Найбільший штраф був виписаний в 2003 році в Гельсінкі чоловікові на ім’я Юссі Салоноя. Відомий у Фінляндії мільйонер їхав в місті зі швидкістю 80 км/год під знак 40 км/год. За таке порушення йому виписали штраф у 170 тис. євро, – цікавий факт!

Номер слайду 19

Фіни – це найбільші споживачі кави в світі: кожен житель цієї країни щороку вживає більше 12 кг ароматного напою, а це в  два рази більше, ніж італійці, в три рази більше, ніж американці, і в чотири рази більше, ніж британці, – цікавий факт!

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Трішки історії

Номер слайду 22

Фінляндія стає частиною Швеції11551809 Фінляндія відходить від Швеції до Росії і стає частково автономним Великим Князівством під владою російського царя

Номер слайду 23

Грудень 1917 — проголошення незалежності Фінляндії

Номер слайду 24

6 грудня 1917 — Фінляндія проголошує незалежність від Росії1919 — після затвердження нинішньої конституції Фінляндія стає республікою з президентом на чолі держави.

Номер слайду 25

1939 - 1940 — Радянсько-фінська (або Зимо́ва) війна (1939-1940)

Номер слайду 26

1941 - 1944 — Радянсько-фінська війна (Війна-продовження, або Каре́льська кампа́нія) (1941—1944)Цікавим фактом являється Порккала — коридор залізниці між Гельсінкі та Турку, який було передано під юрисдикцію Радянського Союзу після другої світової війни. При проходженні потягу через цей коридор пасажирам закривали віконні штори, аби вони не могли дивитися на цю частинку Радянського Союзу у Фінляндській республіці.

Номер слайду 27

1955 — Фінляндія стає членом ООН.1995 — Фінляндія вступає до ЄС

Номер слайду 28

2022 — подача заявки на вступ до НАТО4 квітня 2023 – стає повноцінним членом НАТО

Номер слайду 29

Більшість населення Фінляндії (92 %) в повсякденному спілкуванні використовують фінську мову. На південному заході країни порівняно більше поширена шведська мова (5,6 %), яка, втім, суттєво відрізняється від шведської мови у Швеції. Однак офіційними є обидві. Іншими мовами розмовляють 2,4 % населення (саамі- та російськомовна меншості) (2003). Мова саамі (саамська, лапландська) є рідною приблизно для 1700 осіб саамів.

Номер слайду 30

Фінляндія рік за роком входить до списку найблагополучніших країн світу, а також до списку країн з найкращими умовами для життя, нарівні з Норвегією. Кумедний факт – холодна, загалом-то, Фінляндія посідає перше у світі місце за споживанням кави на душу населення. Людей у Фінляндії лише втричі більше, ніж саун

Номер слайду 31

Калакукко — фінський національний пиріг із риби із салом, запечений у житньому тісті. Зовні нагадує житній хліб. Це ситна та смачна закуска. Граавилохи — сира риба цінних порід, виготовлена в сухому пряному маринаді. Подають її як холодну закуску під кропово-гірчичним соусом, з карельськими пиріжками, на житньому хлібі або з вареною картоплею.

Номер слайду 32

Великі ковбаски — ситна фінська страва, яку часто подають із моченою брусницею. Готується ця щільна страва з рисової або перлової крупи.

Номер слайду 33

Рагу по-карельськи — у ньому обов'язково змішують яловичину, свинину та баранину. У деяких випадках сюди йде й оленина чи м'ясо лося.

Номер слайду 34

Калалаатіко — традиційна друга страва, яка готується з популярної в країні картоплі з обов'язковим оселедцем. Їх гасять разом, приправляючи соусом. Калайкейтто — цю страву можна назвати молочною юшкою, принаймні в ній використовують молоко та рибу. Мяммі — це каша. І готують її з житнього борошна та солоду з додаванням солі та цукру. Кашу довго печуть у печі. Внаслідок цього в ній зовсім мало калорій. Зате їдять її із вершками, цукром або ванільним кремом.

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
27 грудня 2023
Переглядів
494
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку