Презентація на тему: Франція - Батьківщина кіно. Кіно США"

Про матеріал
В даній презентації розглядаються шляхи розвитку європейського кіномистецтва на прикладі французького та американського кіно, пройтися творчим шляхом видатних режисерів і акторів. Також пропонується дізнатися більше про винахідників кіно та перші фільми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Франція - батьківщина кіно. Кіно США.

Номер слайду 3

Кіномистецтво - вид мистецтва, твори якого створюються за допомогою кінозйомки реальних, спеціально інсценованих або відтворених засобами мультиплікації подій дійсності.

Номер слайду 4

Створення перших фільмів. У 1895 році два французи, брати Огюст і Луї Люмьер, представили публіці свій кінематограф, що дав ім'я новому виду мистецтва. Ще кілька років кіно для багатьох залишалося дивиною, яку показували на ярмарках і в мюзикхолах.

Номер слайду 5

Історія появи винаходу за легендою така. Одного разу ніччю Луї Люмьера мучив головний біль. Біль не дав Луї заснути до ранку. Але до ранку був готовий задум нового пристрою, що складається з проектора з кулачковим механізмом для подання перфорованої плівки із зображенням.

Номер слайду 6

На першому в світі публічному кіносеансі в Парижі у грудні 1895 р. демонстрували фільм "Вихід із заводу": з воріт виходили чоловіки й жінки, потім виїжджали в екіпажі хазяї, і сторож замикав за ними ворота. Ось і вся "кінокартина".

Номер слайду 7

«Прибуття потягу на вокзал Ла-Сьота» -документальний  коротко-метражний фільм1896 року, один з перших фільмів, знятих  і публічно показаних братами  Огюстом і Луї Люм'єр.

Номер слайду 8

Показували тоді і "кінокомедію": садівник поливає з шланга квіти; хлопчик непомітно наступає ногою на шланг, і вода перестає текти. Садівник, гадаючи, що шланг забився, заглядає в отвір, тоді хлопчик прибирає ногу, і вода б'є в обличчя садівникові. Ця "художня" картина - "Политий поливальник" - викликала особливе захоплення у публіки.

Номер слайду 9

Для глядача було новим і незвичним, що фотографії "оживають", рухаються. У ті роки знімання було дуже просте. Знімальний апарат встановлювали нерухомо, і все, що відбувалося перед ним, фіксувалося на плівці "з однієї точки", як говорять кінематографісти, на зразок того як ми бачимо, коли сидимо в театрі і дивимось на сцену. Перше десятиріччя XX ст. характеризувалось бурхливим зростанням кіно у Франції, Італії, США. Правда, основну масу кінопродукції тоді становили посередні розважальні фільми

Номер слайду 10

Перший колір у кіно з’явився в 1925 р. у декількох епізодах фільму “Привид опери”. У 1926 р. вийшов перший звуковий кінофільм- “Дон Жуан”. У ньому звучав записаний на плівку музичний супровід. Так кінематограф повністю сформувався як самостійний вид мистецтва.

Номер слайду 11

Для допитливих. Перші французькі кінострічки були переважно трюкові. Важлива роль належала автору «кінофеєрій», засновнику ігрового кіно фран.режисеру Жоржу Мельєсу, який вже з 1896р. Почав знімати художні стрічки. Режисер уперше почав застосовуватив кіноматографі трюкові зйомки-способи зникнення і появи.

Номер слайду 12

До Першої світової війни фран.кіно випускало близько 90% світової кінопродукції. Рух очолили представники кіноавангарду того часу.

Номер слайду 13

Брати Пате. Одне із перших кінопідприємств було створено братами Шарлем та Емілем. Як і більшість інших підприємців, Пате зробили все, щоб перетворити кінематограф у вигідну справу, а тому налагодили масове виробництво апаратури. Вже у 1897 році вони побудували у Венсані (передмістя Парижу) студію для зйомки, обробки та випуски фільмів, там же був цілий цех із виготовлення апаратури…

Номер слайду 14

Сучасне французьке кіно – це витончене мистецтво, в котрому психологія та драматизм поєднуються з пікантністю та художньою красою зйомки. Сьогодні його стиль визначають режисери: Люк Бессон, П’єр Жане, Франсуа Озон, Філіпп Гарель Актори: Одрі Тоту, Софі Марсо, Матьє Кассовітц, Крістіан Клав’є, Луї Гаррель.

Номер слайду 15

Кінематограф. Кінемато́граф  — це галузь культури та економіки, що об'єднує всі види професійної діяльності, пов'язаної з виробництвом, розповсюдженням, зберіганням та демонструванням фільмів, а також навчально-наукову роботу.

Номер слайду 16

У 20-х рр. всесвітньої популярності досяг англійський актор Чарлі Чаплін, який працював тоді в США. Він створив образ невдахи і бродяги - доброго, життєрадісного і, незважаючи на свої невдачі і злигодні, бадьорого, по-своєму щасливого, веселого і разом з тим сумного. Нема в світі країни, де не посміхалась би з екрана маленька зворушлива людина в котелку і великих черевиках, з паличкою і вусиками.

Номер слайду 17

У 30-х рр. Ч. Чаплін виступив уже не тільки як актор, а й як режисер-сценарист. Його фільми "Вогні великого міста", "Нові часи", "Диктатор" відомі в усіх країнах світу. Особливо великий успіх мав фільм "Нові часи", в якому Чаплін виступає з різкою критикою "американського способу життя", заснованого на владі грошей і власної вигоди. У фільмі "Диктатор" він гнівно викриває Гітлера і фашизм.

Номер слайду 18

Сучасний кінематограф США — це величезна кіноіндустрія Голлівуду, що знаходиться поблизу Лос-Анджелеса, штат Каліфорнія, де розташовані офіси та знімальні павільйони найбільших кінокомпаній США.

Номер слайду 19

Томас Едісон. Становлення американського кінематографа, одного з найпопулярніших у наш час, почалося в 1892 р. і було пов’язане з американським вченим і винахідником Томасом Едісоном, який сконструював кінескоп. Перший публічний кіносеанс відбувся в Нью-Йорку в мюзик-холі Костера. Він складався з невеликих гумористичних і танцювальних номерів.

Номер слайду 20

Перша кіностудія в Голлівуді була заснована в 1911 р. Пізніше були створені чотири основні кінокомпанії — «Paramount Pictures» (1912 p.), «Warner. Brothers» (1918 p.), «Columbia Pictures» (1919 p.), «Metro Goldwyn Mayer» (1924 p.), студії яких були в Голлівуді, а також кілька дрібніших компаній. Першим фільмом, з якого почалася історія Голлівуду, був вестерн режисера Сесіла Б. де Мілля « Чоловік індіанки».

Номер слайду 21

6 жовтня 1927 р. відбулася прем’єра першого кінофільму, в якому глядачі почули акторів, — це був фільм «Співак джазу». Почалися ера звукового кіно та «Золоте століття» Голлівуду. З’явилося поняття «кінозірка». У 1929 р. фільм «Співак джазу» був нагороджений спеціальною премією «Оскар» за створення першої звукової кінострічки. У наступні тридцять років було випущено тисячі фільмів. Чітко визначилися основні жанри американського кіномистецтва — вестерни, комедії, мелодрами, мюзикли, трилери.

Номер слайду 22

Калейдоскоп жанрів художнього кіно

Номер слайду 23

Жанри американського кіно. Бойовик (екшен) — жанр кіномистецтва, що ілюструє відому тезу: «Добро повинне мати кулаки». Головний герой стикається зі злом. Не знаходячи можливості мирного вирішення ситуації, він вдається до насильства, в результаті чого знищуються десятки, а іноді й сотні лиходіїв. «Happy end» — щасливий кінець — неодмінний атрибут бойовика, зло має бути покаране.

Номер слайду 24

Фільми жанру трилер не мають чітких ознак, але викликають у глядача відчуття напруженого переживання та хвилювання. Часом до трилерів зараховують фільми жахів, подекуди й детективно-пригодницькі кінострічки, акцент у яких зміщений на підготовку до якогось унікального злочину. Визнаним майстром трилерів вважається режисер А. Хічкок.

Номер слайду 25

До фільмів жахів належать фільми, що мають налякати глядача, викликати почуття тривоги і страху, створити напружену атмосферу жаху чи болісного очікування чогось страшного. Основні герої таких стрічок — вампіри, перевертні, зомбі тощо. Як і в багатьох жанрах кіно, у фільмах жахів перед глядачем з’являється картина боротьби Добра зі Злом. Однак перемога не завжди залишається за Добром.

Номер слайду 26

У кінострічках у жанрі фантастики вихідною ідейно-естетичною настановою є перевага уяви над реальністю. Створюється картина «дивовижного світу», протиставленого повсякденній дійсності та звичним, побутовим уявленням щодо правдоподібності. Фантастика та фільми жахів — тісно пов’язані між собою жанри кінематографа. Більшість популярних сюжетів кінофантастики запозичені з легенд і міфів. Однак кінематограф має свої переваги перед книгами: він здатен втілювати будь-які задуми у візуальній формі, що вражають унікальними спецефектами. Кінофантастику поділяють на «наукову фантастику», «фентезі» та «фільми жахів».

Номер слайду 27

Головна мета жанру комедії — розсмішити глядача, створити веселий настрій. Але комічне і сміх — неоднакові поняття, адже комічним є не все смішне. Комічність — це здатність людини подивитися на себе очима інших, побачити власні вади, а також висміяти недосконалість світу. Головні герої фільмів цього жанру завжди потрапляють у кумедні ситуації.

Номер слайду 28

Оскар «О́скар» — найпрестижніша нагорода в кінематографі США та щорічний приз із багатьма номінаціями. Вручається з 1929 року Американською академією кіномистецтва, створеною Луїсом Маєром з кіностудії Metro-Goldwyn-Mayer у 1927. Сам приз — позолочена статуетка, знана з 1939 як «Оскар».

Номер слайду 29

Номінації на Оскар. Кращий фільм. Краща чоловіча роль. Краща жіноча роль. Краща чоловіча роль другого плану. Краща жіноча рольдругого плану. Кращий режисер. Кращий сценарій. Кращий адаптований сценарій. Кращий анімаційний фільм. Кращий монтаж. Краща операторська робота. Кращий звук. Кращий монтаж звуку. Кращі спецефекти. Кращий саундтрек. Краща пісня. Краще художнє оформлення. Кращий костюм. Кращий грим. Кращий короткометражний анімаційний фільм. Кращий короткометражний документальний фільм. Кращий документальний фільм. Кращий фільм іноземною мовою

Номер слайду 30

Кінематографічне мистецтво відіграє дуже важливу роль у культурі США. Щорічно кінокомпанії Сполучених Штатів випускають сотні фільмів, що залучають у кінотеатри мільйони глядачів і приносять мільярди доларів. Сьогодні голлівудський кінематограф виступає ідеологічним знаряддям — символом сучасної Америки і засобом формування іміджу цієї країни на світовій арені.

Номер слайду 31

Актори Голлівудського кіно. Джейсон Стетхем Моніка БеллуччіБред Пітт і Анджеліна Джолі Міла Йовович. Леонардо Ді Капріо

Номер слайду 32

Джонні Депп. Камерон Діаз. Ештон Катчер

Номер слайду 33

Дякую за увагу !

pptx
До підручника
Мистецтво 9 клас (Масол Л.М.)
Додано
7 травня 2020
Переглядів
1986
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку