Презентація на тему:Генетика статі і успадкування зчеплене зі статтю

Про матеріал
Презентація на тему:Генетика статі і успадкування зчеплене зі статтю для проведення уроку в 9 класі. Містить умови задач на моногібридне та дигібридне схрещування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Генетика статі і успадкування зчеплене зі статтю

Номер слайду 2

Задача 1. У людини ген карого ока домінує над блакитним. Кароока жінка вийшла заміж за блакитноокого чоловіка. Який колір очей можливий у їхніх дітей?

Номер слайду 3

  Задача 2.   Гетерозиготна жінка вийшла заміж за гетерозиготного кароокого чоловіка. Який колір очей можливий у їхніх дітей?

Номер слайду 4

Задача 3. Який колір квітів буде у гібридів першого покоління білих та рожевих троянд по генотипу та по фенотипу, якщо білий колір - рецесивна ознака? (Схрещували гомозиготні особини).

Номер слайду 5

Задача 4. Схрещено ромашку білу махрову з жовтою звичайною. При цьому в першому поколінні всі особини були  з білими звичайними квітами. Записати генетичну схему схрещування для Р, F1,F2.

Номер слайду 6

Явище зчепленого успадкування·      якщо гени знаходяться в одній хромосомі, вони успадковуються разом, утворюючи групу зчеплення;·      кількість груп зчеплення відповідає гаплоїдному набору хромосом;·      сумісне успадкування генів, розташованих в одній хромосомі, називається зчепленим успадкуванням;·      зчеплення генів може порушуватися внаслідок кросинговеру;·      кросинговер – це обмін ділянками між гомологічними хромосомами;            

Номер слайду 7

Основні положення хромосомної теорії спадковостіМатеріальною основою спадковасті є хромосоми. Гени розташовані в хромосомах в лінійній послідовності. Гени,які локалізовані в одній хромосомі , утворюють одну групу зчеплення і передаються разом. Кількість груп зчеплення дорівнює гаплоїдному числу хромосом. Гаплоїдне число хромосом є постійним для кожного виду. Ознаки які визначаються зчепленими генами , також успадковуються зчеплено. Між гомологічними хромосомами можуть відбуватися кросинговери і обмін ділянками. Частота кросинговеру прямо пропорційна відстані між генами.

Номер слайду 8

ЗЧЕПЛЕНЕ УСПАДКУВАННЯ ЗАГАЛЬНА СХЕМА СХРЕЩУВАНЬ, ПОВЕДЕНИХ МОРГАНОМPF1 F2 Аналізуюче

Номер слайду 9

СХЕМА КРОСИНГОВЕРУ

Номер слайду 10

ГЕНЕТИЧНА КАРТА ХРОМОСОМИ – схема взаємного розташування і відстані генів локалізованих у цій хромосомі

pptx
Додано
15 лютого 2020
Переглядів
1541
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку