Презентація на тему: "Географічний та історичний простір"

Про матеріал
Презентація допоможе розкрити основні питання та правильну роботу з історичними картами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Географічний та історичний простір. Робота з історичною картою.

Номер слайду 2

Навіщо потрібні географічні і історичні карти?

Номер слайду 3

На уроках природознавства ви вже ознайомилися з географічними картами, зокрема із фізичною картою. На них різними кольорами позначають височини, низовини, водний простір тощо на території України та в  інших частинах нашої планети. Фізична карта відображає частину географічного простору, середовища, де відбуваються природні процеси й  живуть люди.Історична карта має суттєві відмінності від фізичної. Зокрема, це різниця у значенні й змісті кольорів. Так, на фізичній карті кольорами позначають природні умови певної місцевості, а  на історичній  — території держав у  різні часи, місця розселення народів тощо. Також історична карта показує, як розвивалися певні історичні події  — виникали держави, змінювалися їхні території, пересувалися війська, переселялися народи тощо.

Номер слайду 4

Як прочитати історичну карту?Інформація на історичній карті подається за допомогою умовних позначень, зміст яких розкрито в  легенді карти. Легенда карти  — перелік умовних позначень до карти. Він містить коротке текстове пояснення того, що зображено на карті. Також історична карта може містити деякі ілюстрації, які створюють зоровий образ подій та явищ минулого.

Номер слайду 5

Умовні позначки (легенда карти) ХУкраїна

Номер слайду 6

Як демонструвати історичні об'єкти

Номер слайду 7

Запиши до зошита такі поняття: Картографія – наука, що вивчає, створює і практично використовує карти. Карта – лист або сувій папірусу для письма. Карта – зменшене зображення земної поверхніЛегенда карти  – перелік умовних позначень до карти. Він містить коротке текстове пояснення того, що зображено на карті.

Номер слайду 8

Історичні карти розрізняють:за охопленням території — світові, материкові, карти держав; за змістом — оглядові, узагальнювальні, тематичні; за масштабом — великомасштабні, середньомасштабні, дрібномасштабні. Отже, історичні карти відрізняються за розміром та обсягом поданої на них інформації. Одним із видів навчальних історичних карт є контурна карта, на якій відображена лише частина інформації. Іншу, відповідно до завдань, треба нанести самостійно.

Номер слайду 9

Домашнє завдання. Виконати завдання № 9 письмово і № 4, 8 усно сторінки 23 § 3.

pptx
Додано
24 жовтня 2021
Переглядів
2342
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку