Презентація на тему"Гра та казка в житті дитини"

Про матеріал
Презентації розкриває погляд на питання гри та казки в житті учнів початкових класів,чи дошкільнят з погляду психології. Вона допоможе також вчителю як правильно поєднувати гру,казку на уроках.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

План Значення гри в житті дитини Ігри з дитиною-потужний інструмент розвитку Гра - основна діяльність дитини метод виховання Казкотерапія: виховання дітей казкою Вправи для дітей казкотерапією.

Номер слайду 3

Значення гри в житті дитини За її допомогою діти пізнають світ. Без гри дітям жити нудно, нецікаво. Буденність життя може викликати у них захворювання. У грі діти перевіряють свою силу і спритність, у них виникають бажання фантазувати, відкривати таємниці і прагнути чогось прекрасного. «Без гри немає і не може бути повноцінного розумового розвитку. Гра – це величезне світле вікно, через яке в духовний світ дитини вливається живлющий потік представлень, понять. Гра – це іскра, що запалює вогник допитливості.» В.А. Сухомлинський. 

Номер слайду 4

Ігри з дитиною –потужний інструмент розвитку Гра для дітей — спосіб розвивати фізичні, інтелектуальні, емоційні, соціальні та моральні навички.  Гра розвиває здатність дитини до емпатії, співпереживання Гра дає можливість ненав’язливо, у цікавій та захоплюючій для дитини формі : розширити кругозір; розвивати психічні процеси; задовольняти дитячі емоційні і інтелектуальні потреби; розвивати творчі здібності; вчити взаємодіяти в соціумі; формувати характер і ставлення до дійсності; виробляти трудові та пізнавальні навички.

Номер слайду 5

У процесі гри діти вчаться

Номер слайду 6

За допомогою ігор закріплюють, перевіряють пізнавальні здібності дітей, їх знання, уміння, навики, розвивають кмітливість, просторову уяву, колірні відчуття, логічні операції, тренують пам’ять. «Духовне життя дитини повноцінне лише тоді, коли вона живе у світі гри, казки, музики, фантазії, творчості. Без цього вона – засушена квітка» В.Сухомлинський

Номер слайду 7

Гра як основна діяльність дитини і метод виховання Цікаві ігри створюють бадьорий, радісний настрій, роблять життя дітей повної, задовольняють їх потребу в активній діяльність.  Гра стає провідним видом діяльності не тому, що вона займає найбільше часу дитини, а тому, що зумовлює якісні зміни у її психіці.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

При виборі гри для дитини, варто враховувати їхній тип темпераменту

Номер слайду 10

Гра передбачає розвиток у дітей творчих здібностей, самостійності, ініціативності, організованості в ігровій діяльності та формування у них стійкого інтересу до пізнання довкілля і реалізації себе в ньому.

Номер слайду 11

Місце гри в сучасному середовищі Кращим другом дитини вже зараз є телевізор або комп'ютер, які формують зовсім певний тип дорослого.

Номер слайду 12

Ігри також несуть і певні позитивні для людини речі Комп’ютерні ігри допомагають швидшій реакції, когнітивному розвитку.  В цьому плані сучасні діти значно випереджають попередні покоління. Вони дуже обізнані і можуть оперувати великою кількістю інформації, швидко утворювати логічні зв’язки

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Казкотерапія:виховання дітей казкою «Казка – це колиска думки, зумійте поставити виховання дитини так, щоб вона на все життя зберегла хвилюючі спогади про цю колиску» В.Сухомлинський

Номер слайду 15

КАЗКОТЕРАПІЯ – це терапія середовищем, особливою казковою атмосферою, в якій можуть проявитися потенційні можливості особистості, може матеріалізуватись мрія; а головне, в ній з’являється відчуття захищеності та аромат таємниці.

Номер слайду 16

Суть методу казкотерапії : казка доступно пояснює ,що добре,а що погано

Номер слайду 17

МЕТОДИ РОБОТИ З КАЗКАМИ читання казок, розповідь, бесіда за змістом казок; «образи перетворень»; малювання, ліплення, ручна праця за змістом казок; дидактичні ігри за сюжетами казок; ігри-психогімнастики, театралізовані ігри за сюжетами казок; використання казки як відповідь на запитання дитини. Цікаві форми роботи з казкою  «Колаж з казок»; «Вінегрет з казок»; зміна кінцівки казки; переміщення героя однієї казки в іншу і спостереження за його пригодами; складання казки за кольоровими кружечками та ін.

Номер слайду 18

Як створити казку 1. Обираємо героя, близького дитині за статтю, віком, характером. 2. Описуємо життя героя у казковій так, щоб дитина знайшла схожість зі своїм життям. 3. Вводимо героя в проблемну ситуацію, відповідну до реальної, яку переживає дитина. 4. Пошук героєм шляхів розв’язання проблеми супроводжуємо коментарями, показом ситуації з різних точок зору. Можна ввести помічника – мудрого наставника. 5. Робимо висновок, долучаючи до цього дитину. Примітка. Створюючи психокорекційні казки, важливо знати приховані причини певної поведінки, страхів та комплексів дитини. Тож, творіть, фантазуйте разом з дітьми, світ казки чекає на вас!

Номер слайду 19

Корисні вправи для заняття казкотерапією з дітьми:

Номер слайду 20

ВПРАВИ, які сподобаються всім дітям ВПРАВА 1. «ВИГАДУВАННЯ КАЗКИ» Ведучий. Підведіться ті, кому в дитинстві подобалися казки про тварин! Четверо  гравців, хто підвелися першими, мають право набрати свої підгрупи. Кожна підгрупа створює своє маленьке коло і протягом 10 хвилин вигадує казку з обов'язковою участю всіх казкових героїв, які запропоновані в цій підгрупі. Потім казки зачитуються і вправа обговорюється.   Вправа 2. «Вгадай казкового героя » Дорослий одній дитині підгрупи тихенько називає того казкового персонажа(півник, відьма, Котигорошко, ведмідь, лісовичок, дар, золота рибка тощо), якогоїй необхідно, не називаючи себе, зобразити для решти дітей.   Діти відгадують.   Гру продовжує дитина, яка правильно відгадала.

Номер слайду 21

ВПРАВА 3. «Казкові зачини» Учасники діляться на підгрупи і отримують картки з зачином казки.Потрібнопридумати: 1.продовження Казки; 2 розіграти Казку; 3.придумати зачин до Казки. Садочок Мудрої Сови розташовувався указковому лісі.усі йшли до неї запорадою.Але одного разу... На зеленому листочку посилились дві крапельки.Вони вирішили сховатисьВід літнього сонця під листочком дзвіночка.Але подув сильний вітер... У чудовій коробці жив собі олівчик. Але сталося так ,що фарби образилисьна нього... Жила одна сім'я.Захотілось членам цієї сім'ї вирушити у подорож у пошукахщастя.   ВПРАВА 4. «Бал казок» Дорослий пропонує дітям вигадати власну казку, у якій беруть участь герої інших різних казок («Солом'яний бичок», «Кривенька качечка», «Червона шапочка»,«Котигорошко» та ін.)

Номер слайду 22

ВПРАВА 5. «Казкова комаха»   Дітям пропонується вигадати комаху, але не таку, яка зустрічається насправді, аказкову, чарівну. Діти виконують завдання під музичний супровід,використовуючи різний допоміжний матеріал, олівці чи фарби, а також вирізаніз кольорового картону різні геометричні фігури ВПРАВА 6.Колаж «Книга казок»   Інструкція:діти отримують стимульний матеріал. Дітям пропонується створитивласну казку і «написати » казкову книгу у вигляді малюнків так, щоб вони йшлипослідовно, відповідно розгортанню подій казки. Діти працюють разом,користуючись вирізками з журналів та іншими матеріалами.Представлення.

Номер слайду 23

Терапевтична казка від дитячого психолога Анни Луньової (замість трьох крапок дитина повинна вставити пропущені слова) “Жило-було маленьке Мишеня. Його звали … Воно було дуже щасливим, мало сім’ю (тата, маму). Це Мишеня дуже любило сміятися і грати в різні ігри, такі як … Найбільше любило займатися … У нашого героя була одна особливість – йому подобалося ходити в підгузках і ніяк не хотілося сідати на горщик. Скоро у Мишеняти – День народження, йому повинно виповнитися … Мама з татом готуються до свята. Щороку на День народження до Мишеняти приходить Чарівник і дарує … Але разом із тим, оскільки Мишеня стає щоразу дорослішим, Чарівник забирає зі собою речі, які Мишеняті стали непотрібні. Наприклад, коли Мишеняті був рік, Чарівник подарував йому горщик і забрав соску. На свято зібралося багато друзів, серед яких … Вони грали в різні ігри … Мишеня задмухало свічки на … торті. І ось, як завжди, на свято завітав … Він приніс багато цікавих речей … Мишеняті дуже сподобалися … Всі гості веселилися, іменинник почастував Чарівника тортом. Настав час Чарівникові йти, а це означає, що прийшла пора щось забрати у Мишеняти, оскільки воно стало дорослішим на цілий рік! Цього разу Чарівник забрав підгузки! І сказав: “Ти вже великий, можеш навчитися пісяти в горщик чи в унітаз. А підгузки знадобляться маленькому Мишеняті, якому ще не виповнився рік і до якого я зараз поспішаю! Разом з мамою підіть завтра до магазину і виберіть горщик чи кришку до унітаза”. Наступного дня вся сім’я пішла до магазину. У Мишеняти був улюблений колір … Вони довго вибирали, а потім обрали найгарніший  … Крім того, ще купили в магазині … Вся сім’я прийшла додому, коли вже настав вечір. Аж тут раптом Мишеняті захотілося пісяти. Воно попросило у мами підгузок, мама пішла його шукати, але раптом згадала, що Чарівник забрав підгузки. “Що будемо робити?” – спитала мама. І Мишеня відповіло … потім сіло на горщик і зробило свою справу. Всі були дуже щасливі!”

Номер слайду 24

Отже,

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Колаж «Улюблена казка дитинства»

Номер слайду 28

ДЯКУЮ за УВАГУ! Успіху Вам, добра та щастя!

ppt
Додано
21 квітня 2020
Переглядів
3400
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку