Презентація на тему: Групи крові та переливання крові

Про матеріал
Групи крові та переливання крові У цій презентації ми розглянемо групи крові та процедури переливання крові, включаючи ризики та переваги цієї процедури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Групи крові та переливання кровіУ цій презентації ми розглянемо групи крові та процедури переливання крові, включаючи ризики та переваги цієї процедури.

Номер слайду 2

Що таке групи крові1 Системи класифікаціїГрупи крові класифікуються за наявністю або відсутністю антигенів A та B.2 Унікальність кожної групи. Кожна група має свої особливості та можливість позитивної або негативної реакції на іншу групу.

Номер слайду 3

плазма: Вода, білки, поживні речовини, гормони тощо. Баффі коут: Лейкоцити, тромбоцити. Гематокрит:червоні кров'яні тільця. Нормальна кров:37%-47% гематокриту42%-52% гематокриту. Анемія: Знижений гематокрит %поліцитемія: Підвищенийгематокрит %

Номер слайду 4

Групи крові у людей. Головні типиІснує 4 основних типи груп крові: A, B, AB та O.473 KСтатистика. Приблизно 73 тис. кров'яних груп знаходяться в системі постійного банку крові.

Номер слайду 5

Система груп крові АВ0 - це система груп крові, яка визначається наявністю або відсутністю на поверхні еритроцитів двох антигенів: А і В. Антиген А кодується геном A, а антиген В кодується геном B. Люди можуть мати один, два або ж жодного з цих антигенів. Відповідно до наявності або відсутності цих антигенів, виділяють чотири групи крові: Група А - на поверхні еритроцитів є антиген А. Група крові АГрупа В - на поверхні еритроцитів є антиген В. Група крові BГрупа АВ - на поверхні еритроцитів є антигени А і В. Група крові АВГрупа 0 - на поверхні еритроцитів немає антигенів А і В. Група крові 0 Люди з групою крові 0 є універсальними донорами, тобто їхню кров можна переливати людям з будь-якою групою крові. Люди з групою крові АВ є універсальними реципієнтами, тобто їм можна переливати кров будь-якої групи. При переливанні крові важливо, щоб група крові донора і реципієнта збігалися. Якщо переливати кров з несумісною групою крові, це може призвести до серйозних ускладнень, включаючи анафілактичні реакції, гемоліз і навіть смерть. Система груп крові АВ0 також важлива для визначення батьківства. Якщо дитина має групу крові АВ, а її батько має групу крові 0, то мати дитини обов'язково повинна мати групу крові А або В.

Номер слайду 6

Карл Ландштейнер (1868-1943) був відомим австрійсько-американським біологом, лікарем та імунологом. Його найважливіший внесок у науку - відкриття та дослідження груп крові, за що він отримав Нобелівську премію з фізіології або медицини в 1930 році.

Номер слайду 7

Аглютиногени – комплекси білків та вуглеводів, які містяться у складі клітинної мембрани еритроцитів. (А та В)Аглютиніни – білкові сполуки, які містяться в плазмі крові. (α та β)

Номер слайду 8

Резус-фактор. Роль Резус-фактора. Резус-фактор визначається наявністю або відсутністю антигену D в еритроцитах. Вплив на переливання. Крові з різними Резус-факторами можуть призвести до ускладнень при переливанні.1940 р – відкриття резус-системи. Спершу у макаки, потім у людини

Номер слайду 9

Rh (+) – резус позитивна кров містить цей білок 85 % людей на планеті. Rh (-) – резус негативна кров не містить цей білок 15 % людей на планеті. Rh позитивний RBCRh негативний RBCрезус фактор. Резус-фактор - це тип білка на зовнішній стороні ваших еритроцитів (еритроцитів).

Номер слайду 10

Резус-конфлікт - це стан, який виникає, коли у матері резус-негативна кров, а в дитини резус-позитивна. Цей конфлікт може призвести до ускладнень під час вагітності, пологів та післяпологового періоду.

Номер слайду 11

Кому можна переливати кров. Керівництво центру. Покладається на провідних спеціалістів у центрах переливання крові. Результати аналізів. Залежать від результатів аналізів, включаючи Групу та Резус-фактор.

Номер слайду 12

Кому не можна переливати кров. Пацієнти з алергією. Не рекомендується переливати кров пацієнтам з алергічними реакціями. Неправильна група. Переливання крові неправильної групи може призвести до серйозних ускладнень.

Номер слайду 13

Переливання крові1 Збір кровіПацієнт здає кров на дослідження та переливання.2 Перевірка і обробка. Кров провходить перевірку на забруднення та піддається необхідним обробці.3 Переливання. Кров здорових донорів переливається пацієнту відповідно до потреб організму.

Номер слайду 14

Процедура переливання кровіСистема безпеки. Забезпечується висока безпека під час проведення процедури переливання крові. Медичний Контроль. Процедура проводиться під наглядом медичного персоналу, який забезпечує контроль параметрів організму пацієнта.

Номер слайду 15

Переваги та ризики переливання кровіПереваги. Допоможе врятувати життя пацієнта. Забезпечить необхідні елементи для повноцінної роботи організму. Ефективний метод підтримки пацієнтів з важкими захворюваннями. Ризики. Можливість непереносимості компонентів крові. Ризик передачі інфекційних захворювань через кров.

Номер слайду 16

Висновок. Процедура переливання крові є важливим елементом медичної практики, яка може допомогти врятувати життя та покращити якість життя пацієнтів. Важливо враховувати всі аспекти процесу, які включають групи крові та ризики переливання.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
Додано
18 січня
Переглядів
169
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку