Харчові розлади та їх запобігання Виконала Вчитель біології Красносільського ЗЗСО І – ІІІ ст. Рівненської обл. Ус Г. П.
Номер слайду 2
Хвороби органів травлення - це порушення нормальної життєдіяльності організму людини через виникнення відхилень у будові та функціях органів травної системи.
Номер слайду 3
Хвороби органів травлення поділяються на групи: Хвороби порожнини рота, слинних залоз та щелеп Хвороби стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки Хвороби апендикса Грижі Неінфекційні хвороби кишок Інші хвороби кишок Хвороби черевної порожнини Хвороби печінки Хвороби жовчного міхура та підшлункової залози
Номер слайду 4
Хвороби порожнини рота, слинних залоз та щелеп Карієс Пародонтоз Стоматит Стоматит
Номер слайду 5
Хвороби стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки Гастрит Виразка шлунку Виразка дванадцятипалої кишки
Хвороби черевної порожнини Перитоніти - запалення очеревини
Номер слайду 11
Хвороби печінки Цироз Хвороба Боткіна
Номер слайду 12
Хвороби жовчного міхура та підшлункової залози Жовчнокам'яна хвороба Холецистит Панкреатит
Номер слайду 13
Харчові розлади Харчові отруєння Кишкові інфекції Паразитарні хвороби (гельмінтози)
Номер слайду 14
Харчові отруєння Причини: споживання несвіжих чи заражених продуктів, отруйних рослин чи грибів, використання води, забрудненої препаратами побутової хімії чи хімічними препаратами боротьби зі шкідниками.
Паразитарні хвороби (гельмінтози) Захворювання, спричинені паразитичними червами (гельмінтами). Збудниками цих хвороб є представники плоских (печінковий сисун, ціп'як свинячий, ехінокок) та круглих червів (аскариди, гострики, трихінела).
Номер слайду 17
Основними заходами профілактики гельмінтозів є ветеринарний контроль якості м'яса, очищення води, захист водойм від забруднення нечистотами, санітарний контроль за сміттєзвалищами, систематичні медичні огляди хворих тварин і людей, знищення проміжних хазяїв тощо. Особливе значення мають дотримання правил особистої гігієни (миття рук перед прийомом їжі), вживання митих овочів та фруктів, термічна обробка м'яса та риби, зберігання продуктів харчування так, щоб на них не потрапляв пил і не сідали мухи.