Презентація на тему " Хутрові звірі України"

Про матеріал
В презентації представлені найбільш поширені представники фауни хутрових звірів, що часто зустрічаються в наших лісах. Дітям буде цікаво не лише почути про них опис але і побачити їх одночасно в супроводі презентації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Звірі України Смілянець Світлана Миколаївна Уманська міська гімназія, вчитель-методист Тема: “Хутрові звірі”

Номер слайду 2

Бабак звичайний (байбак) Досить великий гризун живе на відкритих місцевостях. Мешкає у норах, живиться більш як 100 видами рослин. За день з’їдає 1 – 2 кг зеленої маси. Бабак – цінний звір. В Україні мешкає на Харківщині та Луганщині, де існує бабаковий заповідник „Стрілецький степ”

Номер слайду 3

Білка звичайна Найспритніша тварина у лісі. ЇЇ забарвлення варіює від рудого до майже чорного. Живуть білки в лісах, добре стрибають по деревах. Довгий хвіст допомагає їй керувати польотом. Живиться сосновим та ялиновим насінням, горіхами, ягодами, бруньками, грибами, жолудями, комахами. Веде винятково денний спосіб життя. Споруджує гніздо кулястої форми з гілочок ялини, сосни та берези.

Номер слайду 4

Бобер Водний гризун з перетинчастими лапами, широким плоским хвостом і густим, хутром. Має великі різці і може ними підгризати дерева, корою яких харчується і з яких будує собі житло. Живуть бобри по берегах лісових річок з повільною течією. Живляться прибережною рослинністю, взимку – деревним кормом, який запасає восени. У бобрів є їхні будівельні здібності Вони будують хатки та нори.

Номер слайду 5

Борсук Населяє всю Україну. Гризун. Потребує місць, зручних для риття нір. Годується дрібними тваринами, ягодами, фруктами, корінцями різних рослин. Риє великі розгалужені нори. В суворі морози зими залягає в зимовий сон.

Номер слайду 6

Ведмідь бурий Великий хижий звір з густою бурою, білою чи чорною шерстю, мешкає у хвойних і мішаних лісах. Всеїдний. Полює на велику здобич – лосів, кабанів, оленів. Полюбляє мед. Зиму проводить у сплячці. Велике значення для харчування ведмедів мають поля вівса. В Україні водиться в Карпатах.

Номер слайду 7

Вовк Хижак. Мешкає по всій Україні, крім Криму. Предок домашнього собаки. Полює на різних копитних (козуль, кабанів, корів), проте часто поїдає гризунів, нападає на домашню худобу. Вовки тримаються зграями – сімейними групами. Використовує найрізноманітніші сигнали для спілкування зі своїми родичами – звукові, зорові і нюхові.

Номер слайду 8

Горностай Горностай – хижак. Полює на гризунів. Нищить пташині гнізда. Веде наземний спосіб життя. Він вправний плавець, добре лазить деревами, в підземних лабіринтах. Цінують за м'яке, густе хутро. Поширений майже по всій території України, крім Криму.

Номер слайду 9

Заєць – русак Поширений в Україні Зустрічається в лісах, степах, лісостепах, полезахисних смугах, на полях. Часто бігає на городи та в сади.Гризун. Живиться трав’янистою рослинністю, охоче годується корою та гілками кущів, в садах обгризає плодові дерева. Живе поодинці. Активний уночі. Тікає дуже швидко (80 км на годину), пересувається стрибками. Має чудові слух і нюх.

Номер слайду 10

Зубр Європейський вид роду бізонів. Зубр є найважчим і великим ссавцем на європейському континенті й останнім європейським представником диких биків. На волі налічується близько 440 особин: Київській, Вінницькій, Львівській та ін. Його довжина складає 330 см. Вага – 1 тонна. Тривалість життя – 23 – 28 років. Живуть невеликими стадами від трьох до двадцяти тварин. Занесений до Червоної книги

Номер слайду 11

Їжак звичайний Поширений по всій території України. Мешканець лісів, полів і садів. Охоче відвідує сільськогосподарські землі, уникає глухих лісів і боліт. У природі дуже енергійний та непосидючий. Уночі активно розшукує поживу – черв’яків, равликів, різних комах, не відмовляються від жаб, ящірок, змій і дрібних гризунів. Знищує наземні гнізда птахів. Не боїться отруйних змій, залюбки поїдає гірких та отруйних комах. Швидкість бігу – до 70 км/год. Узимку залягає у сплячку.

Номер слайду 12

Кабан дикий (свиня дика) Живе в лісових ландшафтах, уникаючи надто відкритих територій. Тіло кремезне, до 2 метрів, вкрите щетиною, морда видовжена, ссавці мають ікла. Це всеїдна нічна тварина. Живиться корінцями, цибулинами та бульбами рослин, які викопує рилом із землі, а також залишками здобичі крупних хижаків. Населяють вологі ліси і чагарники: тримаються невеликими групами. Мисливський звір, цінний задля м’яса, шкіри. В Україні поширений в Карпатах, у лісовій і лісостеповій смугах.

Номер слайду 13

Кіт лісовий Нагадує свійського кота, але відрізняється більшими розмірами (до 90 см) і коротким хвостом. Цей вид поширений лише у Карпатах та в Закарпатті. Живе в глухих лісах та плавнях. Теплолюбна тварина. Живиться переважно гризунами, рідше – птахами, плазунами та зайцеподібними. Вороги – лисиця, вовк, куниці, бродячі великі хижі птахи. Кіт занесений до Червоної книги України.

Номер слайду 14

Косуля (козуля) Дика коза. Ця граціозна тварина живе у всіх регіонах, де є ліси або захисні лісосмуги. Живиться травою і пагонами кущів. Тримається поодинці та невеликими групами. Вона живе у лісостепу, мішаних та листяних лісах з великими галявинами. Косуля влітку має руду шерсть, узимку сірішає. Роги в неї невеликі. Живиться переважно травою та іншою рослинною їжею. Зустрічається у чагарниках та очеретяних заростях по берегах степових рік й озер. Цінна задля м’яса, шкіри й ріг.

Номер слайду 15

Куниця лісова (жовтодушка) Всеїдний хижак. Тварина струнка середніх розмірів, довжина тіла – 38 – 58 см, вага близько 1,5 кг. Ховається в дупла старих дерев. Основу раціону складають мишоподібні гризуни.

Номер слайду 16

Ласка Може жити в будь - якому ландшафті. Це найменший у світі представник ряду хижих ссавців. Маса її тіла – 40 – 100 г. Живиться полівками та мишами, легко проникаючи в нори гризунів завдяки вузькому тілу, тому її вважають корисною твариною. Одиночна тварина.

Номер слайду 17

Лисиця Зустрічається в найрізноманітніших ландшафтах України. Живе в лісах. Живиться різноманітною їжею. Полює на відстані 6 – 8 км від нори в різні періоди доби і там, де її не переслідують. Бігає дуже швидко, галопом або розпластуючись над землею, далеко витягнувши хвіст. У лисиці найбільше розвиненим є нюх та слух.

Номер слайду 18

Лось Найбільший серед оленів. Живе у лісах, заростях верболозу тощо. Вони не утворюють стад. Живляться травою, кущами, корою дерев та іншими рослинами Узимку їдять кору та гілки дерев. Їхні роги ніколи не розгалужуються і протягом усього життя не втрачаються і не змінюються.

Номер слайду 19

Олень Живе в листяних лісах і лісостепах. Мешкає в Карпатах, в Криму. Узимку в забарвленні переважає сірий колір. Самець має роги й темну гриву. Роги скидає після кожної зими та швидко замінює новими. Живиться різними частинами рослин – листям, плодами, корою.

Номер слайду 20

Рись Мешкає лише в хвойних і змішаних лісах Карпат, подекуди в Поліссі. Довжина тіла – до 90 см, маса до - 27 кг. Головна здобич – зайці й козулі, птахи і молодь копитних. Може ловити дрібних гризунів. Має довгі ноги та широкі лапи.

Номер слайду 21

Тушканчик Гризун середніх або малих розмірів. Занесений до Червоної книги. На кінці хвоста – чорна або біла китиця. Хвіст допомагає балансом під час стрибка. Тушканчик робить стрибок в довжину, що у 20 раз більша їхнього тіла. Шерсть густа і м’яка. Забарвлення коричневе або пісочного кольору. Живиться рослинами, комахами, пташиними яйцями. За добу з’їдає до 63 г їжі. Поширені у лісостеповій зоні (Чернігівська область)

Номер слайду 22

Ховрах крапчастий Гризун, один із дрібних видів ховрахів. Забарвлення хутра каштаново – буре з світлими плямочками. Голос ховраха – протяжний тонкий свист. Він зустрічається на степових і лісостепових ділянках. Більшу частину доби проводять в підземних сховищах. Ховрахи споруджують нори постійні та тимчасові. Восени та взимку перебувають в стані глибокої сплячки в підземних гніздах.

ppt
Додано
29 вересня 2022
Переглядів
956
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку