Презентація на тему "Інфекційні захворювання: грип та ГРВІ"

Про матеріал
В презентації охарактеризовані симптоми грипу та ГРВІ, шляхи передачі хвороб, ускладнення при захворюванні, лікування (традиційна медицина та методи нетрадиційного лікування). Матеріал можна використати на уроках БЖД,
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІНФЕКЦІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ: ГРИП ТА ГРВІ

Номер слайду 2

ГОСТРА РЕСПІРАТОРНА ВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ (ГРВІ)ГРВІ - група вірусних інфекцій, яка характеризується загальним інтоксикаційним синдромом і переважним ураженням слизової оболонки дихальних шляхів. 

Номер слайду 3

СИМПТОМИ ГРВІКашель;біль у горлі;нежить (ринорея);закладання носа;підвищення температури тіла;біль у м'язах;почуття втомлюваності;головний біль;втрата апетиту.

Номер слайду 4

УСКЛАДНЕННЯ, ЩО МОЖУТЬ ВИНИКНУТИ ПІД ЧАС ГРВІУскладнення після ГРВІБронхіт. Пневмонія. Гайморит. Тонзиліт. Отит Трахеїт Арахноїдит. Фронтит

Номер слайду 5

ГРИПГрип - це високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим. Вірус грипу

Номер слайду 6

ПЕРШІ СИМПТОМИ ГРИПУРізкий головній біль. Сухий кашель. Поява ломоти у всьому тілі, особливо в ногах. Нудота і блювання. Підвищення температури, що не спадає протягом декількох днів. Також можливе зниження артеріального тиску Приглушення серцевих тонів. Нежить і біль у горлі

Номер слайду 7

УСКЛАДНЕННЯ ПРИ ГРИПІГрип страшний своїми ускладненнями. Найчастіше ними стає пневмонія, що може за 4-5 днів призвести до смерті пацієнта. Пневмонія на флуоресцентному знімку

Номер слайду 8

ІНШІ УСКЛАДНЕННЯ ГРИПУ:запалення середнього вухабронхіт міокардит (запалення міокарда)гайморит (запалення слизових пазух носа)синусит (запалення придаткових пазух носа)поліневрит (множинне ураження периферійних нервів)менінгіт (запалення мозкових оболонок), тощо. Щоб не захворіти грипом, а тим більше дістати його ускладнення, потрібно вчасно звернутися до лікаря або виконувати засоби профілактики.

Номер слайду 9

ЛІКУВАННЯпостільний режим, рясне питтяаскорбінова кислотапри сухому, болісному кашлі призначають лікувальні препарати перші 2–3 дні (кодтерпін, лібексин тощо); при вологому кашлі — муколітичні препарати, лужні інгаляції, інгаляції з бронхолітиками; температуру тіла необхідно знижувати, коли вона перевищує 38,5–39 °С,етіотропна терапія препаратами рекомбінантного α-інтерферону у краплях у ніс та інгаляціях; призначають індуктори ендогенного інтерферону; противірусні препарати прямої дії (арбідол,римантадин, занамівір, озельтамівір).

Номер слайду 10

ЯК ВІДРІЗНИТИ ГРИП ТА ГРВІ?

Номер слайду 11

ШЛЯХИ ПЕРЕДАЧІ ГРВІ ТА ГРИПУ Повітряно-крапельним шляхом - під час чхання, так само як і при кашлі, з рота хворої людини вилітають дрібні частки слини і мокротиння, в яких віруси містяться у величезних кількостях. Але він є не єдиним. Віруси, що викликають ГРВІ, мають здатність уражати слизові оболонки дихальних шляхів людини. Це означає, що міцно зафіксуватися і почати активне розмноження вони можуть, лише потрапивши на слизову носа, рота, горла, бронхів.

Номер слайду 12

Інший механізм передачі респіраторної інфекції — контактний. Тобто та сама чхаюча або кашляюча людина прикриває рот рукою, сподіваючись запобігти поширенню інфекції повітряно-крапельним шляхом. При цьому вона і не підозрює, наскільки спрощує передачу своєї інфекції контактним шляхом. Справа в тому, що вся колосальна маса вірусів, яка повинна була вийти у відкритий простір, осідає на руці цієї ж людини, яка розносить вірусну інфекцію, торкаючись дверних ручок, предметів побуту, «роздає» надалі вірусну інфекцію по руках друзів, колег і знайомих при рукостисканнях. Тим, у свою чергу, залишається лише доторкнутися своєю рукою до рота, носа, або протерти очі, які також вистелені прийнятливою до ГРВІ слизовою оболонкою, і складний повітряно-крапельний шлях передачі скорочується для вірусу за часом і складністю в десятки разів. Тому, так важливо часто мити руки, а при чханні прикривати рот серветкою, а не рукою.

Номер слайду 13

НАРОДНІ МЕТОДИ ЛІКУВАННЯ ГРВІ ТА ГРИПУІМБИРНИЙ ЧАЙДля того, щоб приготувати його необхідно натерти 6-7 см очищеного кореня імбиру, залити двома літрами окропу, додати лимон, аніс і кардамон за смаком, проварити, залити в термос і дати настоятися. Пити такий чай краще з медом і не рідше, ніж через кожні 2-3 години.Імбирний чай прискорює виведення інфекції з організму і зігріває, що дозволяє позбутися від головних симптомів хвороби.

Номер слайду 14

ГІРЧИЧНА ВАННА ДЛЯ НІГЗігріти ноги – ефективний метод боротьби із застудою, яким користувалися ще наші бабусі. Для гірчичної ванночки необхідно розчинити в 5-7 л гарячої води столову ложку гірчичного порошку. Опустити ноги в воду так, щоб вона покривала щиколотки і потримати їх у максимально гарячій воді 15-20 хвилин. Після закінчення процедури витерти ноги насухо і одягти теплі шкарпетки. МАСЛО КАКАОМасло какао дуже допомагає від болів в горлі – воно пом’якшує і знеболює ковтання, знімає запалення і заспокоює. Щоб вилікувати застуду і не допустити розвитку ангіни можна додавати 1 ч.л. натертого масла какао в тепле молоко і випивати 3-4 рази на день. Вживати масло какао можна і в чистому вигляді – для цього з’їдай по 1 ч.л. масла після кожного прийому їжі.

Номер слайду 15

ІНГАЛЯЦІЇ З ТРАВАМИІнгаляції добре прогрівають верхні дихальні шляхи, що спрощує дихання, позбавляє від кашлю і сприяє швидкому одужанню. При лікуванні застуди добре робити інгаляції з трав’яними відварами і ефірними маслами. Робити інгаляції дуже просто: потрібно закип’ятити 2 ст. л. трав’яного збору: шавлії, ромашки, липи, м’яти і нахилившись над ємністю з гарячим відваром глибоко дихати 5-7 хвилин. Голову накрити рушником, щоб тепло трималося як можна довше. ЕФІРНІ ОЛІЇЕфірні олії використовуються для лікування застуди та дезінфекції приміщення. Для цього можна ароматизувати кімнату маслами м’яти, евкаліпта, бергамоту і розмарину за допомогою аромалампи або просто капнувши 2-3 краплини на радіатор центрального опалення. Дихати ефірними оліями можна і прямо з флакону. А якщо залишити відкрите масло на тумбочці, цілющий ефект триватиме всю ніч.

Номер слайду 16

МІЦНИЙ СОНЗастава якнайшвидшого одужання – міцний сон. У відпочившого організму більше сил на боротьбу з вірусами, а тому спати необхідно якомога більше. Випий чаю, зроби ванночку для ніг і інгаляцію, змасти горло маслом какао, укутайся в найтеплішу ковдру і спи. Одужання не змусить себе довго чекати. ПРИРОДНІ АНТИБІОТИКИАнтибіотики з’явилися у вільному продажі тільки в 40-х рр 20 століття. До цього люди рятувалися корисними властивостями продуктів, варили відвари з трав і примудрялися жити довго, щасливо і здорово.

Номер слайду 17

ПРИРОДНІ АНТИБІОТИКИМед. Часник. Куркума. Орегано. Яблучний оцет. Грейпфрукт. Лимон. Капуста Кокосова олія. Кисломолочні продукти

Номер слайду 18

ЩОБ УСПІШНО ПРОТИСТОЯТИ ХВОРОБІЧастіше бувайте на вулиці. Прогулянки на свіжому повітрі, ходіння пішки нормалізують циркуляцію крові, позитивно впливають на легені та поліпшують настрій.2. Більше світла. Перебувайте якомога довше на сонці, подбайтепро яскраве освітлення оселі. Світло позитивнодіє на імунну систему й мозок, допомагає виробляти так звані «гормони щастя».3. Сон. Восени й узимку організм потребує більшеенергії. Міцний нічний сон відновлює імуннусистему.

Номер слайду 19

5. Напої. Пийте більше води й трав’яних чаїв, щоб поліпшити процеси обміну речовин в організмі.6. Відпочинок. Стрес пошкоджує імунну систему. Частіше відпочивайте, слухайте приємну музику, знаходьте час для улюблених книжок.7. Водні процедури. Приймайте контрастний душ. Він зміцнює м’язи,поліпшує циркуляцію крові, оздоровлює нервову систему. Приймайте ванну з крапельками ефірної олії. Вона корисна для органів дихання.4. Їжа. Уведіть у денний раціон більше овочів, фруктів,нежирної їжі з великим вмістом вітамінів.

Номер слайду 20

ПОКАЗНИКИ ЗАХВОРЮВАННОСТІ НА ГРИП ТА ГРВІ ПО УКРАЇНІ НА 9 ТИЖНІ 2019 РОКУПоказник захворюваності на грип та ГРВІ становить 464 на 100 тисяч населення, що на 10,6 % менше рівня епідемічного порогу по Україні. Епідемічні пороги перевищені в Чернівецькій (8,7 %) та Хмельницькій (0,8 %) областях. Епідемії грипу немає. Протягом звітного тижня на грип та ГРВІ захворіли 178 567 людей, із них 65,9 % діти віком до 17 років. З початку сезону захворюваності (з жовтня 2018 року) перехворіли 10,3% українців.4 людини померли від грипу. З початку епідемічного сезону зареєстровано 45 летальних випадків. Досліджено 123 зразки матеріалів від пацієнтів із підозрою на грип, в 39 випадках визначено РНК вірусів грипу типу А. В Україні спостерігається низька інтенсивність епідемічної активності грипу і ГРВІ та регіональне географічне поширення. Вакциновано 79 людей. З початку епідемічного сезону проти грипу вакциновано 161 458 людей.

Номер слайду 21

СТАТИСТИКА ЗАХВОРЮВАННОСТІ НА ГРИП ТА ГРВІ ПО УКРАЇНІ

Номер слайду 22

Особливо в групах ризику — діти, літні люди, хворі з хронічними захворюваннями серця і легенів, цукровий діабет, хворі які отримують імуносупресивну терапію, а також лікарі. Важливо знати, що вакцинація здійснюється тоді, коли епідеміологічний прогноз свідчить про доцільність масових заходів (зазвичай, в середині осені). Можливе і друге щеплення в середині зими. ВАКЦИНАЦІЯ

Номер слайду 23

ВАКЦИНИ,ЩО МАЮТЬ ДЕРЖАВНУ РЕЄСТРАЦІЮFLUARIX™/ФЛЮАРИС™ Інактивована спліт-вакцина для профілактики грипу, виробництва Glaxo. Smith. Kline Biologicals Branch of Smith. Kline Beecham Pharma Gmb. H & Co. KG, Німеччина;Інтанза 9/Інтанза 15 (Intanza 9/Intanza 15) Спліт-вакцина для профілактики грипу інактивована, виробництва Санофі Пастер С. А., Франція;ІНФЛУВА®/INFLUVAC® Вакцина для профілактики грипу, поверхневий антиген, інактивована, виробництва Abbott Biologicals B. V., Нідерланди;ВАСІГРИП/VAXIGRIP Спліт-вакцина для профілактики грипу інактивована рідка, виробництва Санофі Пастер С. А., Франція;Гриппол® плюс Вакцина для профілактики грипу тривалентна інактивована полімер-субодинична, виробництва ТОВ "НПО Петровакс Фарм", Російська Федерація;ВАСІГРИП / VAXIGRIP Спліт-вакцина для профілактики грипу інактивована рідка, (фасування з форми "in bulk" фірми-виробника Санофі Пастер С. А., Франція), Україна.

Номер слайду 24

На жаль, слід зазначити, що ефект від вакцинації не є довготривалим, і якщо останнє щеплення було проведене минулого року, то напрацьований раніше імунний захист уже встиг вичерпатися. Аналогічна ситуація відмічається й у разі, якщо пацієнт перехворів одним із цих штамів грипу минулого року. Саме це обумовлює необхідність проведення щорічних щеплень проти вірусу грипу.

Номер слайду 25

Дякуємо за увагу! Будьте здорові!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Хитун Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шайгородський Микола Олександрович
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 листопада 2019
Переглядів
14526
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку