Презентація на тему "Інтелект-карта - дієвий засіб формування життєвих компетентностей, розвитку критичного мислення учнів"

Про матеріал
Робота з картами пам’яті, створеними учнями на уроках під час самостійної роботи, дає змогу вчителеві з’ясувати розуміння і усвідомлення учнями матеріалу, що вивчався. Інтелект-карта є одним з методів, що дає можливість сучасним учням навчатися легко, доступно, творчо, успішно.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтелект-карта - дієвий засіб формування життєвих компетентностей, розвитку критичного мислення учнів. Підготувала вчитель зарубіжної літератури Маслій Лариса Григорівна

Номер слайду 2

В усі часи, відколи існує педагогіка як наука, актуальним було і є питання ефективності навчального процесу. Вчителі прагнуть учити учнів швидко і якісно, розмірковуючи над тим, як навчити учнів, як їх розвивати, як встигнути на уроці досягти поставленої мети, як не перевантажити учнів, викликати у них інтерес, підвищити якість навчання, зробити успішним кожного тощо. Учень, у свою чергу, розмірковує, як навчитися, як усе встигнути, щоб не стомитися, не стати пасивним, а, навпаки, підвищити свій рівень знань та їх якість, стати успішним. Досягти цього можна, зокрема, за рахунок використання методу інтелект-карт, в основу якого було покладено дослідження англійського психолога Тоні Б’юзена. Інтелект-карта представляє собою крок вперед на шляху процесу від одновимірного через латеральне (двомірне) до багатомірного мислення.Інтелект-карти використовуються як інструмент творчого мислення.

Номер слайду 3

Карти пам'яті, інтелект-карти, карти розуму, карти мислення – ці слова позначають порівняно новий спосіб графічного запису інформації. Інтелект-карта – це спосіб зображення процесу мислення за допомогою схем і образів, а також це засіб для вирішення завдань та підвищення якості навчання.Інтелект-карта Карта пам’ятіКарта мислення. Карта розуму

Номер слайду 4

Автор методу ментальних карт – Тоні Б’юзен – відомий англійський письменник, лектор і консультант з питань інтелекту, психології навчання й проблем мислення, стверджує, що впровадження інтелект-карт може знайти застосування в будь-якій сфері життя. Тоні Б’юзен пропонує нам перестати боротися з собою і почати допомагати своєму мисленню.

Номер слайду 5

Використовуючи інтелект-карту ви можете

Номер слайду 6

Правила створення інтелект-карти. Будувати дерево з гнучкими гілками, тобто спілкуватися з мозком його ж мовою, подібною до схеми побудови нейронних зв’язків. Одна гілка дерева повинна дорівнювати лише одному слову. Такий підхід допоможе посилити асоціативний ряд та збільшити інтелектуальну і творчу свободу. Величина лінії не повинна бути більшою за слово, оскільки це економія простору на папері (дошці) дозволяє розширити дерево асоціацій. Товщина, колір, форма і розмір гілок і слів, а також шрифти повинні диференціюватися. Це дозволяє уникнути монотонності зображення і акцентувати увагу на ключових словах та відсіювати другорядні, а також структурувати сприйняття. Максимізувати застосування нешаблонних іконок, малюнків, значків, символів. Обирати відповідний формат паперу: А4, А3, ватман та використовувати інструменти побудови карти: кольорові олівці та ручки, фарби, фломастери, маркери, кольорова крейда, для учнів старшого шкільного віку – програми. Будувати дерево по горизонталі, а не вертикалі, що полегшує його сприйняття мозком.

Номер слайду 7

Основних гілок повинно бути не більше 5-7Інтелект-карта повинна бути логічна: дотримані відносини між елементами, що за чим іде, що до чого і як належить. На інтелект-карті повинно бути багато візуальних образів, які просто запам'ятати: використовуйте символи, малюнки, різні кольори. Бажано, аби інтелект-карта була симетрична: так, запам'ятавши одну її частину, можна легко відновити іншу. Центральне місце в карті повинен займати ключовий елемент. Якщо потрібно відобразити шкалу, то зазвичай зліва позначають час, що минув, справа - майбутнєПри створенні інтелект-карти потрібно враховувати

Номер слайду 8

Етапи створення інтелект-карт1. Чітко визначте основну тему чи проблему – вона й буде центральним елементом вашої карти. Записуйте її словами, доберіть яскравий графічний образ, що асоціюється з обраною тематикою.2. Від центру виведіть кілька гілок, кожну з яких позначте ключовими словами, назвами розділів, які пов'язані з основною темою.3. Від кожної з основних гілок будуть відходити додаткові гілки 2-го, 3-го рівнів. Бажано, щоб вони були меншими та тоншими від основних.4. Пам'ятайте про ієрархію: найважливіші поняття мають розташовуватися ближче до центру, а менш значущі – подалі.5. Нумеруйте гілки або використовуйте різні кольори для окремих зон та різні стилі малювання.6. Чим більше кольорів буде використано, тим краще. Пов'язані інформаційні блоки краще поєднувати, виділяючи однаковим кольором чи фоном.7. Намагайтеся використовувати ключові слова чи взагалі символічні зображення. Так ви зможете запам'ятати основну інформацію швидше та легше.

Номер слайду 9

Створену карту пам’яті треба вміти правильно читати і використовувати. Завдання вчителя – навчити учнів після грамотно створеної карти пам’яті, також грамотно її використовувати. Вчитель має звертати увагу учнів на cтислість, чіткість і точність у висловлюваннях. Робота з картами пам’яті, створеними учнями на уроках під час самостійної роботи, дає змогу вчителеві з’ясувати розуміння і усвідомлення учнями матеріалу, що вивчався, їх активність gід час роботи над створенням карти пам’яті. Така робота захоплює учнів, організовує, стимулює до активності. Виходячи з того, що тенденції сучасної вітчизняної та зарубіжної освіти включають в себе гуманістичну направленість на розвиток особистості учнів в процесі здобуття знань, створення системних педагогічних технологій, орієнтованих на пізнання, переживання і оцінку вивчених знань; ріст культури педагога і його технологічної компетентності, яка необхідна для проєктування продуктивних технологій, можна зробити висновок, що інтелект-карта є одним з методів, що дає можливість сучасним учням навчатися легко, доступно, творчо, успішно.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Переваги використання інтелект-карти

pptx
Додано
11 лютого 2023
Переглядів
1147
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку