Презентація на тему "Іспанські художники"

Про матеріал

Представляю до вашої уваги розроблену мною презентацію про іспанських художників.Сподіваюся вона допоможе учням а також вчителям для підготування до уроків художньої культури.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іспанські художники. Виконав. Учень 11класу. Сокальської ЗШІ-ІІІст.№5 Бечкало Павло

Номер слайду 2

Зміст. Сальвадор Далі4 Ель Греко1 Дієго Веласкес2 Франсиско Гойя3

Номер слайду 3

Ель Греко

Номер слайду 4

Доменікос Теотокопулос народився в 1541 році на острові Крит. Точних записів про місце і день народження майбутнього художника, на жаль, не збереглося. Що стосується перших 25 років життя, то про них практично нічого не відомо. Його батько — збирав податки, тому Доменікос мав отримати прекрасну освіту. Існують факти, що він дружив з ученими людьми, а особиста бібліотека живописця, яку описали після його смерті, складалася з 131 книги з літератури, історії, живопису, філософії та архітектури латинською, грецькою, іспанською та італійською мовами. Даний факт свідчить про те, що Ель Греко був освіченою, начитаною людиною, що володів багатьма мовами. Петро і Павло

Номер слайду 5

У 1568 році Греко їде у Венеції і живе там імовірно до 1570 року. У листопаді цього року він переїжджає до Риму і мешкає в місті 5-6 років. Тут живописець подружився з Джуліо Кловіо, місцевим художником, який відіслав запит кардиналу Алессандро Фарнезе з проханням дозволити чужинцю пожити в Римі. Кардинал запропонував йому пожити у дворі, а його картини вразили місцевих поціновувачів мистецтва. 1572 року Ель Греко взяли в члени Академії святого Луки. Він заводить дружбу з римськими теологами і вченими. Не отримавши жодного великого замовлення в Римі, художник їде в Іспанію 1577 року. У цьому ж році він завершує свій великий проект — вівтарний образ під назвою «Успіння Богородиці». «Успіння Богородиці».

Номер слайду 6

З 1585 роки він став жити, так би мовити, на широку ногу — орендує палаци у маркізів, вимагає високої оплати за свої картини і портрети, поводиться дуже зухвало. Король Іспанії Філіп II замовив йому оформлення монастиря-палацу Ескоріал. Воно почалося в 1563 році. Але його полотно під назвою «Мучеництво святого Маврикія» не припало до смаку королю, і своє замовлення він передав іншому художнику — Ромуло Чінчіннато. З 1607 року почалася чорна смуга в житті Греко. Здоров’я художника похитнулося, і почалися фінансові труднощі. Він став позичати гроші у друзів, а в 1611 році у нього вже була 2-річна заборгованість по оренді житла. Помер Ель Греко 7 квітня 1614 в Толедо. Його останки загублені разом з руйнуванням монастиря Сан-Торквато, в якому він був похований.«Мучеництво святого Маврикія»

Номер слайду 7

• Доменікос в 1582 році сам записав, що його місцем народження є острів Крит, а в 1606 році оголосив про те, що йому виповнилося 60 років. • Проживаючи в Іспанії, він взяв собі псевдонім Доменіко Греко або Ель Греко, так як справжнє ім’я живописця надто складне для вимови місцевим жителям. • Незважаючи, на те що, він узяв собі псевдонім, художник свої картини підписував тільки справжнім ім’ям і грецькими буквами. Іноді в кінці додавав напис «кге», що позначає критянин.• Учителем Ель Греко був Тіціан.• Найпопулярніша робота Ель Греко — «Зняття одягу з Христа», яку він написав для толедского Кафедрального собору. Картина стала настільки популярною, що художником ледве встигав писати її копії для колекціонерів і цінителів живопису.• Ель Греко познайомився з Ієроніма де лас Куевас — жінкою, що стала його супутницею життя і матір’ю сина Хорхе Мануеля, який народився в 1578 році. Примітно, що офіційний шлюб вони так і не уклали.«Зняття одягу з Христа»

Номер слайду 8

Дієго Веласкес

Номер слайду 9

Народився 6 червня 1599 року в невеликому містечку Севілья в сім’ї вихідців з Португалії. Перші роки навчання він провів у місцевій монастирській школі, як і всі хлопчики його віку. Батьки, помітивши його талант до мистецтва, відвели Дієго в майстерню до відомого художника Ф. Еррери. У той час професія художника була норовливим викликом в аристократичному колі, але батьки вирішили, що бажання дитини понад усе. У майстерні Еррери Дієго провчився недовго, вони з майстром не зійшлися в поглядах і він перейшов до іншого вчителя — Франсиско Пачеко, шанувальника академізму і епохи Відродження. Тут Веласкес опанував навички і уявленнями про шедеври живопису в світовому масштабі. А здавши успішно іспит — отримав звання майстра.«Пряхи»«Сніданок»

Номер слайду 10

1623 рік став переломним у житті художника — за наполяганням Пачеко його запрошують до двору короля Філіпа ІV. Тут він удосконалить свою майстерність, вивчаючи твори художників в королівському Ескоріале. Уже будучи великим художником, Дієго Веласкес не зупиняється на досягнутому — він подорожує по Італії, знайомлячись з картинами і творами Тиціана і Ван Дейка, Леонардо да Вінчі і Мікеланджело, Тінторетто і Веронезе. Ці роботи вплинули на його стиль художника — стало більше фарб, мазків і блиску. Повернувшись додому, він займається портретними роботами, оформляючи новий королівський палац. Пише багато полотен на історичну тему, прославляючи короля Філіпа як великого полководця. Христос в домі Марти і Марії

Номер слайду 11

У 1649 йому дали доручення як мистецтвознавцю і дипломату відвідати Італію з важливою метою — придбати нові шедеври мистецтва для королівської скарбниці. Перебуваючи в гостях у Папи Інокентія Х, він написав в подарунок йому портрет, який настільки здивував Папу і всю творчу богему Риму, що його обрали членом Римської академії мистецтв. У 1651 році він повертається в Мадрид, продовжуючи створювати портрети для королівської сім’ї. У 1660 брав участь в укладанні шлюбу короля Людовика XIV з донькою Філіппа IV. У Франції він застудився і повернувшись в Мадрид, помер 6 серпня 1660 року. Портрет папи Іннокентія Х«Водонос»

Номер слайду 12

• Талант Веласкеса проявився в ранньому віці.• У 10 років він став учнем відомого севільського художника Франсіско Еррери Старшого. • Коли Веласкес одружився з дочкою свого вчителя Хуані Пачеко — їй було всього 16 років. • У шлюбі у них народилося дві дочки — у 1619 році Франсиска і 1621 році Ігнасіо. • Уже в 24 роки він став одним з придворних живописців короля Філіпа IV і залишався ним до кінця своїх днів. • Художник отримав від короля Філіпа високу посаду за тими мірками — хранителя королівської двері. Філіп IV призначив Веласкеса в 1651 році на вищу посаду у Франції — посаду гофмаршала. • Єдина збережена Венера в оголеному вигляді Дієго Веласкеса — це «Венера перед дзеркалом». • У 1914 році в лондонській Національній галереї цю картину порізала суфражистка. Пікассо і Далі наслідували Веласкеса. Ізабелла Бурбонська, перша дружина короля Філіпа, не могла терпіти Веласкеса. • Через рік після смерті, художнику було присвоєно титул — лицар ордена Сант-Яго.«Невідома»

Номер слайду 13

Франсиско Гойя

Номер слайду 14

Франциско Гойя народився 30 березня 1746 в невеликому селищі Фуендетодос біля Сарагоси, в сім’ї майстра-позолотника. Навчався в Сарагосі, а в 1769 році відправився на навчання до Італії. У 1771 року Франциско отримує другу премію папської Академії мистецтв за намальовану картину на античну тему. Після премії він повертається до Сарагоси, де починає писати фрески. Десь в 1773 році Гойя живе в Мадриді. У цьому році художник отримує замовлення на 60 панно для шпалерної королівської мануфактури, на яких зобразив барвисті сцени з повсякденного життя і народних розваг.«La Triple generación»

Номер слайду 15

В початку 80-х років XVIII століття Франциско стає популярним портретистом. Перша його робота — портрет графа Флорідабланка, намальований в 1782-1783 роках. Далі були «Сім’я герцога Осуна», 1787 року і «Портрет маркізи Анни Понтехос», створений в 1787 році У 1780 році його обрали в мадридську Академію мистецтв, а в 1786 році призначили придворним живописцем. Осінь 1792 року була особливо важка для художника — він оглух, але роботу не залишив. В кінці XVIII століття — початку XIX століття наступила пора розквіту творчості портретиста.«Маха на прогулянці»

Номер слайду 16

У період окупації військами Наполеона I Іспанії Гойя написав глибокі патріотичні картини — «Повстання 2 травня 1808 в Мадриді», «Розстріл повстанців в ніч на 3 травня 1808 року», «Лиха війни». Останні роки життя Франциско прожив у Франції. Далеко від батьківщини він продовжував писав портрети друзів-емігрантів, освоюючи нову техніку — техніку літографії. Помер великий художник 16 квітня 1828 в містечку Бордо. Повстання 2 травня 1808 в Мадриді

Номер слайду 17

Сальвадор Далі

Номер слайду 18

Сальвадор Далі народився 11 травня 1904 року в родині нотаріуса у містечку Фігерасі в Каталонії, на північному сході Іспанії.  Першу свою картину Сальвадор Далі намалював, коли йому було шість років. Це був невеликийімпресіоністський пейзаж, намальований олійними фарбами на дерев’яній дошці. У містечку Фігерасі Далі брав уроки малювання у професора Жоана Нуньєса. Коли Далі було 15 , його вигнали з чернечої школи за погану поведінку. Але він зміг вступити до інституту, який закінчив у 1921 . Потім Далі вступив у Мадридську художню академію. У шістнадцять років він почав писати. У 1919 році в саморобному виданні «Студіум» він публікує нариси про Веласкеса, Гойю, Ель Греко, Мікеланджело і Леонардо да Вінчі. Бере участь у студентських виступах, за що на добу потрапляє у в’язницю.«Відкриття Америки Христофором Колумбом»

Номер слайду 19

Перебуваючи під впливом футуризму, в 1924 році Далі переходить  до напрямку італійського художника де Кіріко. До 1929 році Далі став лідером у сюрреалізмі. Строго реалістичний стиль посилив одержимий кошмарний ефект багатьох його картин. Серед найвідоміших полотен Сальвадора Далі виділяється «Постійність пам’яті» (1931, музей сучасного мистецтва, Нью-Йорк) з незвичайно м’якими, годинниками, які розпливаються. У 1940 році Далі втік з зайнятої нацистами Франції, емігрував до США. Він написав книгу «Таємне життя Сальвадора Далі», а також вніс сюрреалістичні деталі в рекламу, балет, фільми (наприклад, був сценаристом фільму Луїса Бунюеля «Андалузький пес», 1928).«Постійність пам’яті»

Номер слайду 20

Самопроголошений геній, Далі був, звичайно, дуже талановитим, різнобічним художником, чудовим креслярем. Його винахідливість, широка уява зробили велике враження на культуру. Тим не менш, меркантилізм, заохочення шахрайства по всьому світу, фальшиві печатки Далі призвели до того, що його прозвали шарлатаном. Ближче до 80-х років у Далі почалися проблеми із здоров’ям. Серце Сальвадора Далі зупинилося 23 січня 1989 року. Його тіло забальзамували, на його прохання, і протягом тижня він лежав у музеї у Фігерасі. Тисячі людей приїхали, щоб попрощатися з великим генієм. Сальвадора Далі поховали в центрі музею його імені під плитою, що немає жодних позначок. Два музеї повністю присвячені роботам художника.«Тайна вечеря»

Номер слайду 21

• Коли Сальвадору виповнилося 10 років, він намалював свою першу картину. Художником він себе не уявляв, зате добре писав вірші і нариси.• Через свою химерного поведінку в 15 років Сальвадора Далі вигнали зі школи. Але йому все-таки вдалося закінчити її пізніше з відмінними оцінками.• Будучи дитиною, боявся коників, але йому подобався вигляд крові.• За іронією долі, вірніше любові – в 1929 році в Парижі Дали пробував загравати з Полем Елюара – французьким поетом, але побачивши його дружину Галу (Оленку Дьяконову), закохався без пам’яті. Їй 35, йому – 25. Незважаючи на це, Гала кидає багатого і знаменитого Елюара і йде до бідного, "хворого" і закоханого генія. •Розуміючи, що фактично забрав у одного дружину, Сальвадор в якості «компенсації» пише його портрет.• Цікаво, що одну зі своїх картин – «Сталість пам’яті» Сальвдор Далі написав під впливом теорії відносності Ейнштейна.«Квітка»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Василиненко Надія Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Бечкало Павло
Додано
13 травня 2018
Переглядів
2521
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку