«На крилах музики та пісні»

Про матеріал

Позакласний захід є логічним продовженням відкритого уроку з художньої культури «Види кіно: ігрове, документальне, науково – популярне, анімаційне. Жанри кінематографу. Відеокліп» .

Мета заходу: збагатити уявлення учнів про музику до кінофільмів, в основі яких лежить літературний сценарій, вчити дітей емоційно сприймати музику та пісню;

розвивати естетичний смак, здатність виявляти головну думку музичних композицій, які використовуються у кінофільмах;

виховувати любов до музики та кіномистецтва, кращі моральні якості особистості.

Музика в кіно, це інструмент, який здатний підкреслити, додати, зіграти не просто роль, що акомпанує, а деколи і головну роль!

Перегляд файлу

Позакласний захід є логічним продовженням відкритого уроку з художньої культури «Види кіно: ігрове, документальне, науково – популярне, анімаційне. Жанри кінематографу. Відеокліп» .

Мета заходу: збагатити уявлення учнів про музику до кінофільмів, в основі яких лежить літературний сценарій, вчити дітей емоційно сприймати музику та пісню;

розвивати естетичний смак, здатність виявляти головну думку музичних композицій, які використовуються у кінофільмах;

виховувати любов до музики та кіномистецтва, кращі моральні якості особистості.

Музика в кіно,  це інструмент, який здатний підкреслити, додати, зіграти не просто роль,  що акомпанує, а деколи і головну роль!

Олександр Курій

01 – фанфари

02 – Фон – музика

Ведучий 1. Музика …. Немає на землі людини, яка б не любила музику: старовинну чи сучасну, серйозну чи легку, класичну чи естрадну.

Ведучий 2. За що ж ми її любимо?

Ведучий 1. Напевно, за те, що вона разом з нами радіє і плаче, переживає і захоплюється, кличе нас на подвиги, любить і ненавидить.

Ведучий 2. Напевно, за те, що музика  єдина з усіх мистецтв дуже тонко передає почуття і переживання людини.

Ведучий 1. Мир чудесный!
Мир мечтаний!
Рай земной небесных муз!
Чувств и звуков сочетанье
В гармонический союз!
Лейтесь, лейтесь с неба звуки!
Как отрадно в Вас мечтать!
И в томлениях сладкой муки
Умирать и оживать!

Ведучий 2. Земля і весь світ людський щохвилини, щомиті вібрує звуками музики. Уявіть собі, що музика раптом зникне і настане тиша.

Ведучий 1. Ні, я такого не можу навіть уявити! Адже, людство втратить саму живу і зрозумілу спільну мову.

Ведучий 2. Саме таку ситуацію можна було побачити в німому кіно. На екрані рухалися, розмовляли, поспішали кудись люди. Вони нагадували рух тіней, безмовних і безшумних.

03 – Пісня «Чарлі» (демонстрація відеоролика №1)

04 Фон – ведучі

Ведучий 1. Спроби з’єднати (синхронізувати) зображення із звуком робилися ще на ранній стадії існування кінематографа: використовувався музичний акомпанемент (піаніно, оркестр).

Ведучий 2. Російські вчені А.Ф. Віксцемський  та  І.Л. Поляков у 1900 році вперше запропонували схему відтворення фотографічного запису звуку за допомогою фотоелемента і використання позитиву фонограми. 

Ведучий 1. З кінця 1935 року, виробництво німих художніх фільмів повністю припиняється. У кінематографі починається нова епоха звукового кіно, де ще багато незвіданого, отже існує великий простір для творчої фантазії.

Ведучий 2. Адже музика в кіно відіграє дуже важливу роль! Вона створює емоційний простір, залишає гігантський шлейф емоційного сприйняття, коли ми закінчуємо перегляд того або іншого фільму.

Ведучий 1. Дуже часто ми пам’ятаємо музику з фільму, хоча не пригадуємо саму картину. Як правило, гарна пісня або музика, яка прозвучала в кіно, набуває нове життя поза екраном. Вона звучить з концертної естради. Та й просто залишається в нашому серці.

05 – Пісня «Титанік» (демонстрація відеоролика №2)

06 – Фон – дівчата

Ведучий 2. Художній фільм «Дівчата», знятий  режисером Юрієм Чулюкинним . Один з найбільш популярних фільмів 60-х років, який  міцно увійшов до списку «класики» світового кіно…

Ведучий 1.  Картина мала величезний успіх. Отримала приз Единбурзького кінофестивалю і приз кінофестивалю в Мардель -Плата. Зарубіжні газети називали Надію Румянцеву «Чарлі Чаплін у спідниці», а італійці – «російської Джульєттою Мазіною».

Ведучий 2. Пісню «Старий клен», можна слухати  знову і знову, до нескінченності. Заслуга в цьому незрівняних авторів – Олександри Пахмутової та  Михайла Матусовського.

07 – Пісня «Старый клён» (демонстрація відеоролика №3)

08 – Фон – подвиг

Ведучий 2. Настя, як ти вважаєш, а що таке ПОДВИГ?

Ведучий 1. Це значить, у безкорисливому великому пориві душі людина віддає себе людям, жертвує всім. Буває подвиг однієї людини, двох, сотень, тисяч, а буває подвиг народу. Такий подвиг здійснив наш народ у роки Великої Вітчизняної війни.

Ведучий 2. В ім’я вічного продовження життя проливали кров у боях наші батьки і діди, в ім’я того, щоб горіли мартени і колосилися хліба, будувалися нові світлі міста, щоб радісніше було наше життя.

Ведучий 1. Але не тільки люди були бійцями  вірші та пісні воювали разом з нашим народом. Вони допомагали людям йти тяжкими дорогами війни, крізь страждання і смерть.

Ведучий 2. Я бы с песни начал свой рассказ,
Пусть узнают юные солдаты,
Как однажды, в предрассветный час,
Песни взяли в руки автоматы.
Ведучий 1. Им наград не вешали на грудь,
Их портретов не было в газете,
Но прославлен их нелёгкий путь,
И народ, воспевший песни эти!

Ведучий 2. «Смуглянка» – одна з найвідоміших пісень Великої Вітчизняної війни. Вперше вона була виконана солістом Краснознаменного ансамблю Миколою Устиновим у 1944 році, після чого набула великої популярності. Її підхопили і на фронті, і в тилу,.

Ведучий 1. Нам вона відома перш за все з кінофільму «В бой идут одни старики», який було знято актором і режисером Леонідом Биковим у 1973 році, в якому розповідається про будні льотчиків-винищувачів в роки Великої Вітчизняної війни.

Ведучий 2. Вийшовши на екрани в 1974 році, фільм зібрав 44 мільйона кіноглядачів, ставши четвертим у прокаті і єдиним в десятці найкасовіших фільмів, присвяченим тематиці Великої Вітчизняної війни. Фільм, режисура і акторська робота були також відзначені нагородами республіканських і міжнародних кінофестивалів.

Ведучий 1.Численні фрази героїв картини розійшлися на цитати, ставши частиною народного фольклору. Героям фільму, капітану Титаренко та механіку Макаричу були встановлені пам’ятники в Києві і Харкові.

09 – Пісня «Смуглянка» (демонстрація відеоролика №4)

10 – Фон – комедія

Ведучий 1. Комедія на екрані… До цього жанру кіномистецтва відносяться фільми, які ставлять за мету розсмішити глядача, викликати посмішку, поліпшити настрій.

Ведучий 2. Разом з драмою, фільмами жахів та науковою фантастикою, комедія – один з основних жанрів кіномистецтва.

Ведучий 1. Коли ми говоримо про режисерів комедій, в першу чергу згадується ім’я –  Леонід Гайдай.

Ведучий 2. Саме він, Леонід Гайдай, – визнаний майстер комедії. Навряд чи знайдуться люди, які не знають фільмів «Операція «И» та інші пригоди Шурика», «Діамантова рука», «Кавказька полонянка», «12 стільців» і багато інших.

Ведучий 1. Більшість людей переглядали ці фільми багато разів, щоразу сміючись над улюбленими моментами. Фрази з фільмів Гайдая вже давно стали крилатими і знайшли своє власне життя.

11 – Пісня «Песенка о медведях» (демонстрація відеоролика №5)

12 – Пісня  «Если б я был султан» (демонстрація відеоролика №6)

13 – Фон – Малинівка

Ведучий 1. «Весілля в Малинівці» — музична комедія, напевно, найулюбленіша з усіх кінооперет,  екранізація однойменної оперети Бориса Александрова, автором лібрето, якої був Леонід Юхвід  і яка увійшла до золотого фонду кіно.

Ведучий 2. «Малинівка»  вийшла на екрани в листопаді 1967 року і до цих пір користується величезним глядацьким успіхом.

Ведучий 1.  Ми як і раніше співаємо пісні з цього фільму, обмінюємося крилатими фразами, а одну з них – «А ну, сочини для меня что-нибудь такое, чтоб душа сначала развернулась, а потом обратно завернулась! », ми говоримо, пригадуючи образ неперевершеного ад’ютанта Гриціана – Попандопуло.

14 – «На морском песочке …» (демонстрація відеоролика №7)

15 – Фон – мама

Ведучий 1.  Музика, як казка, музика — жива.
І не треба серцю будь-які слова.
В музиці — найвищі ніжні почуття.
В ній любов і туга, та саме життя.

Ведучий 2. Мама – найдорожча і наймиліша людина в житті кожного. І немає в світі більш прекрасного, ніжного і рідного слова. Мамині руки такі ласкаві, очі добрі, а серце – чутливе і вірне. Мамина любов не згасає з роками, мама любить свою дитину не залежно від її віку.

Ведучий 1.  Коли ми стаємо дорослими, краще починаємо розуміти те, як нам потрібна мамина усмішка, її погляд, ласкаве слово.

Ведучий 2.  Музична казка «Мама» режисера Елізабет Бостон, вийшла на екрани у 1976 році. Сюжет старої казки про Вовка, який викрав у Кози її козенят, постає в новій, дотепній і цікавій музичній інтерпретації, створеній міжнародним творчим колективом.

Ведучий 1.  Цей фільм підкорив серця не тільки малечі, а й дорослої глядацької аудиторії.

16 – Пісня «Мама» (демонстрація відеоролика №8)

17 – Фон – Україна

Ведучий 2.  Невичерпна скарбниця України! Нашу пісню знають на всій землі, вона лине над світом, розносячи славу про народ, який дав їй крила.

Ведучий 1.  «Щасливі ви, — говорив великий російський письменник Лєв Толстой молодому студентові-українцеві, — що народилися серед народу з такою багатою душею, народу, що вміє так відчувати свої радощі й чудово виливати свої думки, свої мрії, свої заповітні почуття. Хто має таку пісню, тому нема чого боятися за своє майбутнє, його час не за горами. Вірите чи ні, що жодного народу простих пісень я не люблю так, як вашого. Під музику українських пісень я душевно спочиваю. Скільки в них краси й грації, скільки дужого молодого почуття й сили».

18 – Пісня «Сіла птаха» (демонстрація відеоролика №9)

19 – Фон – ведучі

Ведучий 1.  На початку 1970-их про Буковину та її молоді таланти почув увесь  світ – завдяки пісням  «Червона рута» і «Водограй», написаних студентом Чернівецького медінституту Володимиром Івасюком, і тим, чиї голоси несли їх у світ: вокальному ансамблю «Смерічка», Софії Ротару,  Василю Зінкевичу та Назарію Яремчуку.

Ведучий 2.  Щоб закріпити досягнуте, виник задум створити музичний телефільм. Автори картини – режисер Роман Олексів та звукорежисер Василь Стріхович – вважали, що його прихильно сприйме молодь країни.

Ведучий 1.  Неймовірна популярність пісні «Червона рута» визначила і назву фільму. Відтак, у серпні 1971 року в гірському містечку Яремче задум було втілено настільки вдало, що фільм став справжнім бумом і всі 45 хвилин стали вибухом туги за чимось вищим, чистішим у житті і для малого, і для старого.

20 – Пісня «Червона рута» (демонстрація відеоролика №10)

21 – Фон – ведучі

Ведучий 1.  В піснях ми виражаємо свій стан душі
Співаємо ми те, чого вона бажає
Від того нам не сумно й легше у житті
Бо пісня, як любов, ніколи не вмирає

Ведучий 2. «Вогнем і мечем»   україно – польський історичний фільм режисера Є. Гофмана, випущений 1999 року. В основу фільму ліг однойменний роман Генрика Сенкевича «Вогнем і мечем».

Ведучий 1.  У ті далекі часи всі суперечки вирішувалися тільки вогнем і мечем. За любов красуні не шкодували життя, за смерть близьких вирізали цілі міста.

Ведучий 2.Слухали ми шелестіння трав,

Спів пташок веселих на гіллі …

Раптом вибух грізно пролунав,

Громом покотився по землі.

І відразу стала ти не та,

Руку мою стиснула в руці,

І відчув вологі я вуста

На своїй шрамованій щоці.

22 – Пісня «Кохання двох сердець» (демонстрація відеоролика №11)

23 – Фон

Ведучий 1.  О! Музика! Яке це справді диво,
Вона підносить в сині небеса,
Ти невагомий і летиш щасливо,
А навкруги простори і краса.
Ведучий 2.  І стільки щастя, радості легкої,
Любові, світла, ласки навкруги.
Краси божественної, неземної,
Реальність враз втрачає береги

Ведучий 1.  Шановні наші гості, ми вдячні Вам за увагу!

Ведучий 2.  Бажаємо Вам  всього найкращого у житті!

Ведучий 1.  Бажаємо миру і світлої долі,
Запалу, енергії, сили доволі.
Творчого вогнику, віри й наснаги,
Щедрості серця, людської поваги.
На довгих стежках Вашої ниви
Будьте завжди Ви здорові й щасливі!

 

docx
Додав(-ла)
Шостак Наталія
Додано
1 липня 2018
Переглядів
1142
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку