Презентація на тему: "Іваничук Роман"

Про матеріал
Роман Іванович Іваничук народився 27 травня 1929 р. у с. Трач, тепер Косівського району Івано-Франківської області. У 1954р. У студентському альманасі Львівського університету, де він на­вчався, опублікував першу новелу «Скиба землі», яку схвально зустріла критика. У 1968р. Роман Іваничук опублікував свій перший історичний роман «Мальви», який приніс письменникові величезний успіх у читачів і шалену партійну, ідеологічну критику, бо в ньому була вперше поставлена проблема збереження національної самосві­домості, яка пізніше, з подачі Ч. Айтматова в його романі «І по­над вік триває день» («Буранний полустанок»), одержала назву манкуртства. Правда, в інтерпретації Іваничука ця проблема ско­ріше мала назву яничарства, недаремно й первісна назва роману була «Яничари».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роман Іваничук «Мальви»

Номер слайду 2

Роман Іванович Іваничук народився 27 травня 1929 р. у с. Трач, тепер Косівського району Івано-Франківської області. У 1954р. У студентському альманасі Львівського університету, де він на­вчався, опублікував першу новелу «Скиба землі», яку схвально зустріла критика. У 1957 р. Іваничук закінчив філологічний факультет Львів­ського державного університету, працював викладачем мови й лі­тератури. Протягом 1963—1990 pp. Письменник працював у ре­дакції журналу «Жовтень». З 1990 р. Завідував відділом прози журналу «Дзвін». Цього ж року був обраний народним депутатом УРСР.

Номер слайду 3

Як літератор Роман Іваничук виховувався на традиціях нове­лістики В. Стефаника, яким захоплювався батько письменника, сільський учитель і перший його літературний наставник. Впливало також те, що народився Р. Іваничук недалеко від Стефаникового села, теж на Покутті, що на Коломийщині, і вчився у Ко­ломийській гімназії (цей період, як і саму гімназію, він згодом із любов’ю описав в автобіографічному творі «Благослови, душе моя, Господа…».

Номер слайду 4

У 1968р. Роман Іваничук опублікував свій перший історичний роман «Мальви», який приніс письменникові величезний успіх у читачів і шалену партійну, ідеологічну критику, бо в ньому була вперше поставлена проблема збереження національної самосві­домості, яка пізніше, з подачі Ч. Айтматова в його романі «І по­над вік триває день» («Буранний полустанок»), одержала назву манкуртства. Правда, в інтерпретації Іваничука ця проблема ско­ріше мала назву яничарства, недаремно й первісна назва роману була «Яничари».

Номер слайду 5

У 1968р. Роман Іваничук опублікував свій перший історичний роман «Мальви», який приніс письменникові величезний успіх у читачів і шалену партійну, ідеологічну критику, бо в ньому була вперше поставлена проблема збереження національної самосві­домості, яка пізніше, з подачі Ч. Айтматова в його романі «І по­над вік триває день» («Буранний полустанок»), одержала назву манкуртства. Правда, в інтерпретації Іваничука ця проблема ско­ріше мала назву яничарства, недаремно й первісна назва роману була «Яничари».

Номер слайду 6

«Мальви» аналіз твору Автор – Роман Іваничук. Рік – 1965-1967 рр.; надрукований у 1968 році. Первинна назва — «Яничари», під цією виданий вдруге. Жанр – історичний роман Тема – зображення поневірянь українців на чужині Ідея – утвердження патріотизму і необхідність визволення України від загарбників Проблематики роману “Мальви”: Збереження духовних святинь, відповідальність сучасників за минуле й майбутнє Проблема виродження особистості. Безславний шлях яничарства Історична пам’ять у романі. Батьки і діти. Композиція та сюжет твору “Мальви”Дія в романі «Мальви» відбувається в середині XVII ст. – напередодні та під час національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького, коли відроджується українська державність. Головні герої – звичайні українці, які потрапили у турецький полон, вони приречені на забуття своєї Вітчизни, звичаїв, але їхні долі складаються по-різному. Це історія поневіряння на чужині українки Марії та її доньки Соломії, яку вона називає Мальвою – на згадку про квіти під вікнами рідної домівки.

Номер слайду 7

Мальви” характеристика героїв Головні герої: Марія Алім; Селім; Мальва;Образ Марії – символізує долю України. Він є центральним у романі. Поняття «яничарська мати» крає серце українки, гордої за свій народ. Навіть у найскладніші обставини долі Марія не втрачає любові до України. Вона прагне повернутись в Україну, «на ясні зорі і тихі води, у край веселий». Образ Селіма. Шлях другого Маріїного сина був простим і чесним. Автор із симпатією зображає портрет цього шикороплечого юнака з синіми очима. Він прагне якось злагіднити риси суворого лицаря. Своїм ідеалом він вважає людей мужніх і мудрих. Його ідеали – Іслам Гірей , Богдан Хмельницький. Його немовлям викрали цигани, юнаком продали ханові. Він жадібно ковтає кожну звістку про Україну ,безнастанно роздумує над тайною свого родоводу. Він стриманий, розумний. Коли побачив Марію, у душі відчув болючий спогад, здригнувся. А, йдучи українською землею веслід за Хмельницьким, у нього вже не виникає запитання « Хто він». Він твердо знає, що це його земля, така м’яка під ногами, як постіль.

Номер слайду 8

Образ Аліма. Трагічною і складною є доля Аліма. Орля буйноквітних степів України, забране в ясир ще підлітком старається вижити в клітці: (якщо можна так сказати). Все те, що заважає йому він хоче вирвати з корінням із душі і серця, заглушити всілякий спогад про Україну. Надзвичайно вражає епізод страти дівчини – русинки,щоб заробити кар’єру у ворога. Або, коли вбиває названого батька. На мить – розгубився і , здається, якби навколо не було яничарів, то гострий ятаган не проколов би горло старого ювеліра. Це нелегко зробити, бо в юнака козацький дух і завзяття. Він іде на ці жахливі злочини, щоб доказати вірність яничарам. Після вбивства султана Ібрагіма, вбивають його самого, бо султанська кров повинна бути злита кров’ю чужинця Образ Мальви. Мальва – дочка Марії, яка немовлям попадає на чужину. Її ім’я Соломія, але матір назвала її Мальва, щоб згадувати квіти, що росли під вікном рідної домівки. Вона жила у тому оточенні, а життя іде своїм руслом. Людська душа-невипита криниця. І не завжди буває так, як хочеться самій людині. Інколи доле жорстока і немилосердна, і не кожен може вистояти. Мальва стала дружиною кримського хана проти волі матері.

Номер слайду 9

Дякую за перегляд!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 квітня 2021
Переглядів
3507
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку