Презентація на тему: "Василь Земляк. Цікаві факти. Химерна проза".

Про матеріал
У 60-х роках працював головним редактором Київської кіностудії ім. О. Довженка, керівником її сценічної майстерні. Працюючи на Київській кіностудії ім. О. Довженка, він створює ряд сценаріїв, названих, утім, кіноповістями, — «Олесь Чоботар», «Новели Красного дому», «Останній патрон» (1956-1963). У роки Великої Вітчизняної війни був командиром партизанського загону.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Василь Земляк

Номер слайду 2

Цікаві факти про Василя Земляка Василь Земляк, справжнє ім'я — Василь Сидорович Вацик, народився 23 квітня 1923 року в с. Конюшівка, нині Липовецького району Вінницької області. Влітку 1942 письменника було поранено. Куля пробила ногу, але рана виявилася нетяжкою. Напередодні визволення Житомирщини В. Земляка було поранено вдруге. І знову в ногу, але цього разу куля розтрощила кістку, що надовго прикувало письменника до ліжка.

Номер слайду 3

Цікаві факти про Василя Земляка 3. У 60-х роках працював головним редактором Київської кіностудії ім. О. Довженка, керівником її сценічної майстерні. Працюючи на Київській кіностудії ім. О. Довженка, він створює ряд сценаріїв, названих, утім, кіноповістями, — «Олесь Чоботар», «Новели Красного дому», «Останній патрон» (1956-1963). 4. У роки Великої Вітчизняної війни був командиром партизанського загону.

Номер слайду 4

5. Перші нариси і оповідання Василь Земляк опублікував у 1945. У лютому 1957 його було прийнято до Спілки письменників України.6. У 60-х роках звернув на себе увагу повістями «Гнівний Стратіон» (1960) та «Підполковник Шиманський» (1966), але славу визначного майстра прози принесли романи — дилогія «Лебедина зграя» (1971) і «Зелені млини» (1976). Ці твори були відзначені Державною премією ім. Т. Г. Шевченка за 1978 рік.7. Помер письменник у розквіті сил на 54-му році життя, 17 березня 1977 року, не встигши втілити в життя задуми роману про Григорія Сковороду та продовження роману «Лебедина зграя».

Номер слайду 5

8. Василь Земляк у кожному своєму творі звертається до тих життєвих вражень, які міцно закарбувалися в пам'яті, до тих настроїв, почуттів та асоціацій, які переростали в образи-метафори. Тому головною формою висловлення думок і почуттів письменника був ліричний монолог, багатий на філософські роздуми про духовні і моральні основи буття народу.

Номер слайду 6

Химерна проза - піджанр прози, у якому розповідається про неймовірні події, де реальне поєднується з фантастичним, умовним; засоби іронії, гротеску, театральності — з елементами фольклорної та міфологічної поетики. У «химерних» творах відбуваються дивовижні метаморфози з персонажами, зміщення подій у часі та просторі. Ознаки химерної прози:використання міфів;міф не має хронотопу;присутність химерних образів;межу між світом реальним та ірреальним стерто.

Номер слайду 7

“Лебедина зграя” . Паспорт роману. Автор : Василь Земляк. Рік написання : 1971 Жанр :роман. Тема: зображення українського села після революції (примусова колективізація, яку супроводжували драматичні зміни у людських долях).Ідея: не зважаючи на важке життя, люди прагнуть досягнути висот, краси. Саме цим люди нагадують автору лебедину зграю в дорозі. Проблематика твору: Проблема вибору людини. Фанатичне засліплення комуністичними ідеалами. Поєднання трагедiï та нiжностi, зла та любовi, епiчностi та iронiï, високоï фiлософiï та буденноï дрiб’язковостi.

pptx
Додано
12 квітня 2021
Переглядів
1541
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку