Презентація на тему: "Кам'яний вік в історії людства"

Про матеріал
Презентація до теми "Кам'яний вік в історії людства" для учнів 6 класу. В презентації розкриті питання: 1. Заняття і знаряддя праці первісних людей 2. Вогонь у житті первісних людей 3. Уміння співпрацювати і розвиток людини
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Кам’яний вік в історії людства

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Заняття і знаряддя праці первісних людей. Збиральництво — одне з найдавніших занять первісної людини.1. Висловіть припущення, що могли збирати наші предки, щоб прохарчуватися.2. Які предмети використовували наші предки під час добування їжі?

Номер слайду 5

Для розрубування твердих предметів, розрізання туш і кісток тварин для добування кісткового мозку первісні люди використовували знаряддя праці з каменю. Ручне рубило — знаряддя праці первісних людей. Використовувалося для розрізання туш тварин, розрубування твердих предметів і кісток тварин для добування кісткового мозку1. Поміркуйте, які навички були потрібні первісним людям, щоб виготовити ручне рубило.2. Визначте, яка особливість будови людської руки (на відміну від тварин) дозволяла виконувати зображені операції.

Номер слайду 6

Збільшення об’єму мозку людини в ході еволюції вимагало поліпшення харчування, тому полювання на тварин як джерело м’ясної їжі стало основним заняттям людини. Спис був головним знаряддям праці давніх мисливців за доби палеоліту. Вік найдавнішого знайденого археологами списа 280 тис. років.1. Визначте, чи безпечним було давнє полювання.2. Поміркуйте, чи могла людина наодинці вполювати велику тварину.3. Яких якостей вимагало від людини полювання? Хто, як правило, були мисливцями?

Номер слайду 7

Мисливці використовували лук і стріли. Їх винайшли ще в палеоліті (бл. 12 тис. р. до н. е.), але саме за доби мезоліту ці знаряддя набули поширення. Так само й знаряддя праці первісних рибалок — гарпуни і рибальські гачки — винайдені були раніше, але набули поширення із потеплінням за доби мезоліту. Гачок кріпився до вудки, а гарпун — до дерев’яного держака. Для рибальства використовували човни-довбанки, виготовлені зі стовбурів дерев, та плоти. Поселення людей доби мезоліту та їхні знаряддя праці1. Поміркуйте, у чому переваги лука й стріл, рибальських знарядь.2. Які знання і вміння знадобилися людям для виготовлення цих знарядь, побудови жител, виготовлення одягу?

Номер слайду 8

Вогонь у житті первісних людей. Археологічні дослідження свідчать, що 1,5 млн років тому первісні люди вже вміли користовуватися вогнем. Спочатку вони використовували вогонь від стихійних джерел (блискавка, пожежа), а згодом навчилися його добувати.1. Опишіть почуття давніх людей, які міг викликати у них вогонь;2. Визначте, для чого могли використовувати вогонь первісні люди.

Номер слайду 9

Уміння співпрацювати і розвиток людини. Важливу роль в еволюції людини відіграли властивості мозку, пов’язані з набуттям уміння запам’ятовувати інших людей, організовувати їх. Уміння організуватися і діяти спільно для досягнення мети дозволяло обжити навіть території з несприятливими природними умовами. Важливою навичкою первісних людей, що допомогла їм пристосовуватися до умов існування і спільно вирішувати різноманітні завдання виживання, вважається мова.1. Які деталі на малюнках свідчать про те, що діють організовані спільноти людей?2. Про що могли домовлятися люди, зображені на ілюстраціях?3. У яких життєвих ситуаціях, окрім зображених, первісні люди могли використовували мову?

Номер слайду 10

Поміркуймо!Отже, проблем із виживанням у наших предків за часів палеоліту та мезоліту було чимало. Найголовнішими потребами людей у ті часи були ____. Але саме вміння пристосовуватися до складних умов та об’єднуватися для спільного вирішення завдань, дозволили первісним людям вижити: вони навчилися ____. У ті далекі часи людство сформувало ____ тип господарювання, оскільки ____, ____. Підсумуйте, як ви зрозуміли особливості життя людей за доби палеоліту та мезоліту: усно заповніть пропуски у тексті-висновку.

Номер слайду 11

Порівняйте періоди найдавнішої історії людства за критеріями: природні умови, види людей, вміння людей, заняття людей.

Номер слайду 12

Самооцінювання. Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Кам’яний вік в історії людства». Дайте відповіді на запитання.

pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
27 травня
Переглядів
1919
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку