Презентація на тему: "Коли і як виникли доброчинність і волонтерство"

Про матеріал
Презентація для проведення уроку Досліджуємо історію та суспільство в 5 класі НУШ на тему "Коли і як виникли доброчинність і волонтерство". Матеріал створено відповідно до програми "Вступ до історії України та громадянської освіти. 5 клас" за підручником О. Пометун.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Коли і як виникли доброчинність і волонтерство?Підготувала: Вчитель історії Перещепинської гімназії «Крок»Кравченко В. М.

Номер слайду 2

Розгляньте хмару слів, що вони означають на вашу думку?Про що ми сьогодні будемо говорити на уроці?

Номер слайду 3

Кому, на твою думку, адресовані наведені рекламні плакати? До чого вони закликають?

Номер слайду 4

ЩО РОЗУМІЮТЬ ПІД ДОБРОЧИННІСТЮ. Під словом «доброчинність» (благодійність) розуміють надання безоплатної допомоги тим, хто цього потребує. Люди надають таку допомогу іншим добровільно, за власним бажанням та самі обирають, коли і кому допомагати. У ХХ–ХХІ ст. доброчинність поширилась в усьому світі. Наприклад, принцеса Уельська Діана (за життя її називали «королевою людських сердець») створила по світу сотні благодійних фондів. А 2010 р. засновник Microsoft Білл Гейтс став одним з ініціаторів створення благодійної кампанії «Присяга Дарування» (The Giving Pledge), підписавши зобов’язання віддати щонайменше половину свого статку на благодійність. В Україні нині діє багато благодійних фондів. Великі компанії та мережі магазинів, підприємці й фермери, митці й телеканали допомагають сім’ям українських воїнів, ветеранам, пенсіонерам, малозабезпеченим громадянам, багатодітним сім’ям, дітям та дорослим, які потребують негайного лікування, медичним установам, соціальним центрам, перераховують кошти на захист довкілля та безпритульних тварин. А зараз, узв’язку із військовими діями на території України, допомагають людям, що залишилися без житла, дітям, що втратили батьків. Воїнам, героям, що захищають нашу Батьківщину.

Номер слайду 5

ДОСЛІДИ. Про яку благодійну діяльність розповідають світлини? В яких країнах це відбувається? Які висновки можна зробити? Як ти думаєш, чому люди стають благодійниками?

Номер слайду 6

Чому доброчинність важлива для суспільства?ПОМІРКУЙ. Чому ми пам’ятаємо українських благодійників і благодійниць минулого? На українських землях доброчинність поширювалася з утвердженням християнства. Церква утримувала лікарні, богадільні, опікувалася освітою, допомагала нужденним. Християнство визнавало доброчинність чеснотою гарних правителів. Про це згадували в їхніх життєписах, промовах і творах на їхню честь. У період середньовіччя осередками благодійності були не тільки церкви, монастирі, а й братства.Із ХІХ століття благодійність активно розвивалась, до неї залучались українські підприємці. Створювались і діяли благодійні установи — притулки для дорослих і дітей, будинки інвалідів, народні читальні, виховні будинки, ясла, майстерні, різні медичні та навчальні заклади тощо. Історія України зберегла імена людей, які своїми справами щонайкраще уособлювали доброчинність.

Номер слайду 7

Перегляньте відео матеріал (http://surl.li/gdfmr), дайте відповідь на питання:1. Чим уславилася Галшка Гулевичівна?2. З якими напрямами діяльності благодійниціви познайомились?3. Чому діяльність Галшки Гулевичівни була важливою для розвитку української освіти?

Номер слайду 8

ВАСИЛЬ СИМИРЕНКОВасиль Симиренко (1835-1915) — український підприємець і меценат16. Василь Симиренко очолив заснований його родиною торговий дім «Брати Яхненко і Симиренко» та розгорнув в Україні цукроваріння. Він все життя займався доброчинністю: 10% своїх прибутків віддавав на розвиток української культури, фінансово підтримував декілька видань «Кобзаря» Т. Шевченка, газети «Київська старовина», «Україна», «Рада», видання творів українських письменників і громадських діячів М. Драгоманова, М. Коцюбинського, Б. Грінченка, діяльність українських науковців. Весь свій статок у 10 млн. крб. заповів Товариству допомоги українській літературі, мистецтву та науці. Майже завжди фінансову допомогу меценат здійснював анонімно. ЗАПИТАННЯ:1. Які галузі української культури підтримував Василь Симиренко? 2. Які писемні джерела набули поширення завдяки Василю Симиренку?3. Які з названих діячів української культури були тобі відомі, а чиї імена є новими? З яких джерел ти зможеш про них дізнатися?4. Чому діяльність Василя Симиренка була важливою для розвитку української культур

Номер слайду 9

Чому волонтерство необхідне сьогодні?АСОЦІАЦІЙНИЙ КУЩВ О Л О Н Т Е Р С Т В О

Номер слайду 10

Волонтер (від лат. «voluntarius» — воля, бажання) — людина, яка за власним бажанням допомагає іншим. У ХVIII—XIX ст. волонтерами називали солдатів-добровольців. У сучасному світі термін «волонтерство» означає добровільну безкорисливу діяльність. Поширення волонтерського руху в Україні пов’язане з Революцією Гідності і початком військових дій на сході.. Волонтери збирають речі, іграшки чи прилади для нужденних, проводять заходи й свята з участю різних людей, допомагають утримувати тварин у притулках та знаходять їм домівки, збирають кошти на благоустрій громад, чистять джерела й річки, звільняють ліси від сміття та ін.

Номер слайду 11

ДЛЯ ЗАКРІПЛЕННЯ. Як, на твою думку, пов’язані подані рядки з темою уроку:«Віддай людині крихітку себе. За це душа поповнюється світлом». Ліна Костенко«Без ядра горіх ніщо, так само як і людина без серця». Григорій Сковорода1. Що таке доброчинність?2. Хто такі волонтери?3. Чим схожі, а чим відрізняються доброчинність та волонтерство?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Затинацька Віра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Писаренко Олена Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 квітня 2023
Переглядів
2601
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку