Презентація на тему "Конституційна теорія темпераменту В.Шелдона"

Про матеріал
Презентація на тему "Конституційна теорія темпераменту В.Шелдона". Презентація містить інформацію про темперамет та конституційну теорію
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Конституційна теорія темпераменту В. Шелдона

Номер слайду 2

Темперамент - характеристика індивіда з боку динамічних особливостей його психічної діяльності, тобто темпу, швидкості, ритму, інтенсивності складових цієї діяльності психічних процесів і станів. Конституційна теорія-взаємозв'язок різних типів темпераментів з конституцією, будовою тіла людини, із співвідношенням її окремих частин та тканин.

Номер слайду 3

Конституційна типологія особистостей В. Шелдона. В основу своєї класифікації Вільям Шелдон (1899- 1977) поклав переважання в людському організмі однієї з тканин ембріона: ендодерми, з якої утворюються органи травлення; мезодерми, з якої складаються кістки, м'язи і легені; ектодерми, з якої утворюються шкіра, волосся, нігті, нерви і мозок. Проаналізувавши 4000 фотографій оголених студентів коледжу і провівши кореляційний аналіз між ознаками зовнішності і 50 поведінковими характеристиками, він запропонував розрізняти такі типи особистості: ендоморфний, мезоморфний і ектоморфний.

Номер слайду 4

Ендоморфний тип (з великим животом, значними жировими відкладеннями на плечах і стегнах, слабкими кінцівками) виявляє схильність до вісцеротонії . Він товариський і поступливий, привітний, любить комфорт, легко виражає свої почуття. У важкі хвилини прагне спілкування. В стані сп'яніння стає чуйним і м'яким. Мезоморфний тип (могутнє тіло, груди "колесом", квадратна голова, широкі долоні та ступні) схильний до соматотонії. Ці люди неспокійні, нерідко агресивні, полюбляють пригоди. Досить потайливі у почуттях і думках. У поставах цей тип виражає впевненість, складні життєві ситуації прагне вирішувати поведінково. У стані сп'яніння такі люди настирливі та агресивні.

Номер слайду 5

Ектоморфний тип (худорлявий і високий, зі слабо-розвиненими внутрішніми органами, худим обличчям, вузькою грудною кліткою, тонкими довгими кінцівками) звичайно відрізняється церебротонією. Це люди загальмовані та інтровертні, нетовариські, потайливі. У їхній поставі відчувається скутість. У важких ситуаціях схильні до самотності. Найпродуктивнішим і щасливішим для них переважно виявляється пізній період життя. Під дією алкоголю практично не змінюють своєї звичайної поведінки та стану.

Номер слайду 6

В. Шелдон вважав, що в кожної людини є всі три групи фізичних і психічних властивостей. Відмінності між людьми визначаються переважанням тих чи інших властивостей, що належать до цих груп. Як і Б. Кречмер, В. Шелдон стверджував, що між типом будови тіла і темпераментом є тісний зв'язок. Вісцеротонія. Соматотонія. Церебротонія- Розслабленість у позах і рухах.- Уповільнена реакція.- Любов до їжі.- Прагнення до спілкування.- Нерозбірливість у виборі друзів.- Емоційна врівноваженість.- Терпіння.- Задоволеність собою.- Міцний сон.- Відсутність впевненості в характері , і т.д.- Впевненість у позах і рухах.- Енергійність.- Прагнення домінувати, прагнення влади.- Любов до ризику - Нахабна відвертість в манері .- Психологічна черствість.- Клаустрофобія.- Безжалісність.- Відсутність делікатності.- Витривалість до болю і.т.д.- Стриманість у позах і рухах, напруженість.- Надшвидка реакція.- Любов до самотності.- Прагнення приховувати свої почуття, емоційна стриманість.- Придушення здатності до спілкування.- Непередбачуваність у відносинах з людьми.- Відраза до манері говорити гучним голосом і до шуму.- Надчутливість до болю.- Нездатність до здорового сну. Хронічна втома і .т.д. Типи темпераменту та їх характеристики (за В. Шелдоном)

Номер слайду 7

Типологію В. Шелдона вважають найбільш обгрунтованою і статистично підтвердженою серед конституційних. Усі конституційні типології недооцінюють, а іноді й ігнорують роль середовища й соціальних умов у формуванні психічних властивостей індивіда. Це виражено у дуалістичній концепції К. Конрада, яка є сучасним варіантом теорії психофізичного паралелізму. Згідно з цією теорією, психічні й фізичні процеси перебігають паралельно, незалежно один від одного, хоч і мають загальну причину. За такого розуміння зв'язку між організмом і психічною діяльністю індивіда , середовищу відведено роль чинника, що здатен лише "розбудити" запрограмовані стани і психічні особливості.

Номер слайду 8

Такі риси особистості, як схильність до космополітизму чи інтернаціоналізму (К. Конрад), або згадувані В. Шелдоном характеристики темпераменту (соціалізація харчової потреби, схильність до компаній і дружніх вечірок, терпимість або чутливість) не можна вважати спадковими властивостями того самого порядку, що й будова тіла. Виникаючи на основі певних анатомо-фізіологічних особливостей індивіда, вони формуються під впливом виховання і суспільного середовища. Типологія Кречмера - це насамперед типологія хворих людей, що перебувають в аномальних умовах, тому перенесення закономірностей, встановлених для цієї групи, на популяцію здорових людей науково некоректне. Результати емпіричних досліджень, проведених для перевірки істинності конституційних типів, довели, що відповідності між будовою тіла і деякими властивостями темпераменту фактично немає. Багато фактів послідовники конституційних теорій дібрали тенденційно.

pptx
Додав(-ла)
Стеба Діана
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
25 вересня 2022
Переглядів
1749
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку