Презентація на тему "Корінь"

Про матеріал
Презентація на тему "Корінь" Презентація містить 13 слайдів Ботаніка/біологія
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Корінь. Морфологічна будова кореня

Номер слайду 2

Корінь (radix) – здебільшого ортотропний, вегетативний, радіально-симетричний орган, з позитивним геотропізмом, негативним геліотропізмом, який закріплює рослину в ґрунті (субстраті), здатний до галуження та тривалого верхівкового росту.

Номер слайду 3

Функції коренямеханічну або якірну (закріплюють рослини в субстраті);запасаючу (накопичують поживні речовини);провідну (забезпечується провідними тканинами осьового циліндра);синтетичну (синтезують деякі органічні сполуки – амінокислоти, гормони росту, алкалоїди );видільну (виділяють у навколишнє середовище коліна – слиз, органічні кислоти, амінокислоти, вуглекислий газ тощо, які сприяють розвитку мікрофлори та засвоєнню важкорозчинних сполук);вегетативного розмноження рослин (забезпечують вегетативне поновлення у разі наявності додаткових бруньок);симбіотичну (забезпечують взаємодію з коренями інших рослин, грибами та мікроорганізмами, за допомогою гормонів та фізіологічноактивних речовин);ґрунтоутворюючу (беруть участь у ґрунтоутворенні).

Номер слайду 4

Ризоїди Ризо́їди - ниткоподібні утворення, які слугують для прикріплення до субстрату та живлення у водоростей, мохів, лишайників. До виникнення коренів функцію всмоктування виконували ризоїди

Номер слайду 5

Морфолого-генетичні зони молодого кореня. У будові молодого кореня виділяють такі морфолого-генетичні зони: зона ембріонального росту або поділу клітин, яка покрита кореневим чохликом; зона росту і розтягування; зона кореневих волосків або зона всмоктування (зона поглинання або диференціації); зона бічних коренів або зона проведення.

Номер слайду 6

Зони кореня. Кореневий чохлик(прикриває верхівкукореня)2. Зона поділу3. Зона розтягування (росту)4. Всисна зона (зона кореневих волосків)5. Провідна зона (зона бічних коренів)

Номер слайду 7

Види коренів. Головний – розвивається із зародкового корінця. Бічні – відгалужуються від осі головного й додаткових коренів. Додаткові(адвентивні) – утворюються зі стебла, листків, бульб, цибулин

Номер слайду 8

Коренева система – це сукупність коренів однієї рослини{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Стрижнева. Мичкувата. Утворена головним і бічними коренями. Розвинена у квасолі, соняшника, кульбаби, берези. Утворена додатковими коренями. Головний корінь відсутній, а якщо і зберігається, то не виділяється з-поміж додаткових. Додаткові корені галузяться, утворюючи бічні. Розвинена у пшениці, жита, кукурудзи, цибулі, часнику.

Номер слайду 9

Змішана У однодольних рослин найчастіше проростає кілька корінців. Потім їхній ріст припиняється і на підземній частині стебла формується мичка додаткових коренів. Є рослини (багато серед трав'янистих дводольних), які мають змішану кореневу систему (у них одночасно функціонують головний, бічні і додаткові корені).

Номер слайду 10

За формою корені бувають: ЦиліндричніДовгіТовстіТонкіКонічні ВеретеновидніКонусовидні

Номер слайду 11

По відношенню до субстрату, у якому корені розміщуються і з якого всмоктують воду і мінеральні речовини, виділяють чотири типи коренів: Підземні – корені, які цілком або частково знаходяться у ґрунті. Такі корені мають біля 70 % рослин. Водяні корені завжди розміщені у товщі води і ніколи не досягають дна водойми (наприклад, ряска тощо). Повітряні корені формуються в атмосфері і ніколи не досягають ґрунту. Вони характерні для рослин-епіфітів і мешканців тропічних вологих лісів. Гаусторії (корені-присоски) – одноклітинні або багатоклітинні утвори, за допомогою яких рослини-паразити та напівпаразити всмоктують поживні речовини з рослини-хазяїна (наприклад, повитиця, омела).

Номер слайду 12

За походженням : Первинно-гоморизна коренева система головний корінь не утворюється, а формуються виключно додаткові корені. Вторинно-гоморизна коренева система також утворена тільки додатковими коренями, однак на відмінну від первинно-гоморизної кореневої системи, головний корінь у проростка утворюється, проте рано відмирає або взагалі не розвивається. Алоризна коренева система утворена головним, бічними і додатковими коренями.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!!!

pptx
Додав(-ла)
Стеба Діана
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
3 березня 2022
Переглядів
1433
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку