Презентація на тему "Провідні тканини"

Про матеріал
Презентація на тему "Провідні тканини" Провідні тканини рослин: особливості будови Презентація містить 9 слайдів Ботаніка/Біологія
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Провідні тканини рослин: особливості будови

Номер слайду 2

У рослин є дві складні багатофункціональні провідні тканини – ксилема та флоема. Функції провідних тканин:

Номер слайду 3

Провідні тканини рослин: Забезпечують висхідний рух води та мінеральних речовин від кореня (ксилема). Забезпечують об’єднання усіх органів та частин рослини у єдину систему. Виникли у древніх спорових рослин у зв’язку з їх виходом на сушу. Найкращого розвитку досягли у покритонасінних. Забезпечують низхідний рух органічних речовин, утворених в процесі фотосинтезу (флоема). Ситоподібна пластинка. Ситоподібна пластинка. Клітина супутниця. Ксилема. Флоема

Номер слайду 4

Вода і розчинені в ній мінеральні речовини(Від грец. xýlon — зрубане дерево) — тканина наземних рослин, що служить для проведення води і мінеральних солей від коренів вгору по рослині до листків. Також виконує опорну функцію. До складу ксилеми входять:1. Трахеїди та трахеї (судини);2. Деревна паренхіма;3. Механічна тканина. Рух вверх У стеблі розташована всередину від камбію; Ксилема накопичується в стеблі, а з часом утворює річні кільця деревини. Судини(трахеї)Трахеїди. Ксилема(деревина)

Номер слайду 5

Трахеїди — одноклітинні, вузькі, витягнуті із скошеними і загостреними або заокругленими кінцями. Оболонки їх дерев'яніють і потовщуються, внаслідок чого живий вміст поступово відмирає. Клітини стають мертвими і їх порожнини заповнюються водою. Потовщуються оболонки не суцільно; На місці непотовщених ділянок формуються облямовані пори, крізь які повільно просочується і піднімається вверх вода. Розмір сформованих трахеїд 1-4 мм. Ксилема(Трахеїди)

Номер слайду 6

1. Спіральні 2. Драбинчасті 3. Точкові. Основні типи трахеїд: Трахеїди зустрічаються у всіх вищих рослин. У вищих спорових рослин (мохів, хвощів, плаунів, папоротей) – трахеїди єдиний тип провідної тканини ксилеми.

Номер слайду 7

Ксилема(судини або трахеї)Провідні елементи, мають вигляд довгих трубочок. Складаються з окремих клітин (члеників). Поперечні стінки клітин руйнуються, внутрішній вміст відмирає. Оболонка потовщується за рахунок відкладень лігніну у вигляді кілець та спіралей. Судини або трахеї

Номер слайду 8

Ксилема(судини або трахеї)Стінки члеників судин, завдяки лігніну, мають високу механічну міцність, а тому не деформуються. У них практично відсутній ризик розриву під тиском висхідної рідини. Ксилема багатьох видів дерев відрізняється високою міцністю і пружністю.

Номер слайду 9

Довгі, порожнисті судини ксилеми, достатньо механічно міцні. Це ідеальна система для доставки води та розчинів мінеральних солей на великі відстані у висхідному напрямку. Рух рідини по порожнинах судин відбувається майже без втрат води. клітинна стінка судиниприлипаннязв’язок Клітина судинимолекула води. Ксилема(судини або трахеї)

pptx
Додав(-ла)
Стеба Діана
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
3 березня 2022
Переглядів
662
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку