Презентація на тему "Козацькі літописи"

Про матеріал
Презентація до практичного заняття з історії України для 8 класу на тему "Козацькі літописи, як історичні джерела" містить матеріал про козацькі літописи XVI-XVIII cтоліття ,як вид історичного джерела. Може бути використана вчителями і учнями на практичному занятті в умовах дистанційного чи змішаного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему Козацькі літописиавтор: Верховод Ігор

Номер слайду 2

Перш, ніж перейти до розглядання поставленого питання виз-начимо, що таке літопис. Літопис – є писемним історичним джерелом. Це можуть бути як літописи, так і щоденники, мему-ари, повісті, що носять історичний характер. Тому говорячи про козацькі літописи ми маємо на увазі вищезгадані документи, поширені в межах тодішньої Козацької держави. Конституція Пилипа Орлика, 1710 рік. Хронологічно, козацькі літописи стосуються періоду 16-18 ст. В презентації присутні літописи саме цього періоду.

Номер слайду 3

Почнемо з «Традиційного літопису». Це, без сумніву, важливе історичне джерело, давало опис періоду з 1506/1516 р. до середини 16 ст. На жаль, літопис зберігся лише у вигляді зга-док у пізніших документах. Літописі приділив значну увагу пос-таті польського військового діяча Прецлава Лянцкоронського, що заручившись підтримкою козаків рушив у рейд на ординців. Повстання Богдана Хмельницького. Не багато відомо і про Уманський літопис, адже він також зберігся в якості «посилання» в інших літописах. Відомо, що в літописі змальовувались події Національно-Визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького.

Номер слайду 4

Василь Дворецький 1609-1672 Так сама доля спіткала й Літопис Самовидця, оригіналу якого ми не маємо. Автор літопису невідомий, хоча деякі історики (Віктор Рома-новський, Олександр Оглоблин, Микола Пет-ровський та ін.) висувають на його роль набли-женого до Івана Брюховецького генерального підскарбія Романа Ракушку-Романовського. Першим збереженим літописом (зна-ходиться в Державній Публічній бібліотеці ім. М. Є. Салтикова-Щедріна у Санкт-Петербурзі) є Літописець Василя Дворецького. Дворецький був київським полковником і в своїй роботі він описує визвольну війну, характерний для неї період «Хмель-ниччини» і наступну «Руїну». Літопис доповнений враженнями і спогадами київського полковника.

Номер слайду 5

Григорій Грабянка прибл. до 1666-1738 Самійло Величко 1670-1728 У 1709 р. з’явився Літопис Григорія Грабянки. Цікаво, що тут автор відходить від традицій з написання літописів, що були раніше. Джерело нагадувало собою героїчний епос, автор зве-личував постать Богдана Хмельницького. Наступна праця про яку варто зазначити є Літопис Са-мійла Величка. В першій частині подано відомості про хід війни

Номер слайду 6

Україна на рубежі 17-18 ст. Богдана Хмельницького. Друга частина акцентує увагу на періо-ді Руїни 1660-1687 рр., третя на проміжку 1687-1700 рр. Остання частина, яка нажаль дійшла до наших днів у сильно пошкодже-ному стані розповідає про період 1700-1720 рр. Відзначився фундаментальною роботою і військовий канцеляр Григорій Покас. В його літописі описані події першоїполовини 18 ст. включно з правлінням останнього гетьмана Кирила Розумовського. Останні козацькі літописи стали більш схожими на масштабні історичні праці, і дали поштовх до розвитку вітчизняної історичної думки.

Номер слайду 7

Дякую за увагу !

Номер слайду 8

Використані джерела: Мицик Ю. А. Козацькі літописи. Мыцык. Ю. А. «Літописець» Дворецких – памятник украинского летописания XVII в. Ковальский Н. П., Мыцык Ю. А. Украинские летописи. «Вопросы истории»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Білоцерковець Юлія Володимирівна
    Дуже гарна, інформативна і цікава робота. Матеріал викладено логічно та пізнавально.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України 8 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
19 квітня 2021
Переглядів
2821
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку