Презентація на тему: " Козацькі забави"

Про матеріал
Матеріал підібраний для виховної роботи. Він розрахований на різноманітну учнівську аудиторію. В презентації використані книги про козаків, їхнє життя, побут.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Історія нашого народу, як і життя самої людини, має героїчні, трагічні, щасливі і нещасливі сторінки.

Номер слайду 4

В героїчному минулому найбільше проявляється національний характер народу, його душевна краса, його талант, тому ці сторінки найбільше й по особливому хвилюють і цікавлять почуття національної гордості.

Номер слайду 5

В історичному минулому українського народу було таке неповторне і легендарне явище, як Запорозька Січ. Це одна із найлегендарнійших сторінок історії українського народу – КОЗАЧЧИНА.

Номер слайду 6

Свого апогею українська козацька державність досягла в середині XVII ст., коли центр політичного життя України перемістила на Наддніпрянщину, де в результаті національно-визвольної війни українського народу постала Козацько-гетьманська держава під офіційною назвою - Військо Запорозьке. Цей факт став одним із найважливіших результатів Національної революції українського народу середини XVII ст

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Книга розповідає про минуле нашої рідної України, про народження козаччини, боротьбу запорозьких козаків і ворогами українського народу. Книга присвячена тим, хто з сивої давнини боровся за незалежність України — людям, які вражають своїм сильним духом. Вони усім єством вболівали за долю Батьківщини, боролися за об'єднання Правобережної і Лівобережної України. Читач дізнається, як Україна крок за кроком йшла до своєї незалежності.

Номер слайду 9

«Скрижалі» - видання в чомусь унікальне. Автор, відомий український письменник Леонід Горлач, упродовж кількох десятиліть роботи створив цілу поетичну епічну панораму вітчизняної історії: від напівлегендарної доби діянь київських князів Аскольда та Діра, великого зодчого Ярослава Мудрого, активного учасника гуситських воєн новгород-сіверського князя Сигизмунда Кори-бутовича - до козацької героїки Івана Сірка, від епохи одного з найпотужніших гетьманів Івана Мазепи - до легендарного характерника козака Мамая. Віршовані романи відзначаються глибоким знанням історичних джерел, пластикою слова і вірністю класичним принципам романістики.

Номер слайду 10

У цій книзі читач знайде короткі, але вичерпні відповіді на основні питання, що стосуються постаті гетьмана України 1687–1709 рр. Івана Мазепи, дізнається про цікаві історичні факти, пам’ятки історії та культури, пов’язані з ним, про твори художньої літератури, живопису й музики, у яких відтворено його образ. Для кращого розуміння та сприйняття матеріалу пропонується хронологія дат життя й діяльності І. Мазепи, додаються списки основної та додаткової літератури, які дозволять більш докладно ознайомитися з цією видатною особистістю в українській історії. Видання розраховано на школярів, студентів, викладачів, усіх, хто цікавиться історією України

Номер слайду 11

Іван Виговський – один з керівників Національно-визвольної війни 1648—1658 рр., найближчий помічник Богдана Хмельницького у розбудові Української держави, переможець в битві при Конотопі. Ставши гетьманом у надзвичайно складний період, Виговський намагався за будь-яку ціну зберегти незалежність України, на яку почав зазіхати царський уряд, проте не зміг об'єднати різні верстви українського суспільства і втратив владу. Вже не маючи владних повноважень, він зробив останню спробу прислужитися своїй країні, але загинув на самому початку нового етапу свого життя. 

Номер слайду 12

Сергій Павленко вперше ґрунтовно знайомить читача з членами команди гетьмана І. Мазепи, його соратниками та прибічниками, показує їхню роль у контексті подій 1687—1709 pp. Дослідження про найзначніших діячів оточення зверхника України містить багато важливого фактажу для розуміння причин поразки мазепинців під час повстання за визволення Гетьманщини з-під опіки Москви.

Номер слайду 13

У цій книжці розповідається про волхвів і про «Велесову книгу», про доньок Ярослава Мудрого, які стали дружинами європейських володарів, і про Євпраксію-Адельгейду, про книжного мужа Іларіона й ігумена Данила, що ходив за далекі моря, про Пересопницьке Євангеліє та про «Слово Данила Заточника», про батальне мистецтво запорожців і каву Юрія Кульчицького, про Юрія Дрогобича й Острозьку та Києво-Могилянську академії… Книжка охоплює період од часів зародження держави Київської Русі до зруйнування Запорозької Січі.  Ви дізнаєтеся про те, як впливали визначні політичні діячі на хід подій та «біографію» мас, а також про те, як події вносили нову несподівану логіку в перебіг людських життів. Отож історія в конкретній долі і конкретна доля в історії.  Книжка складається з біографічних ескізів особистостей, на яких лежить незгасний відсвіт історії. Ескізи увібрали в себе цікавий фактичний матеріал і відзначаються белетристичною легкістю його викладу.  Тут сконцентровано багато цікавого, а подекуди – малознаного й сенсаційного матеріалу з національної історії, тому книжка стане в пригоді і п’ятикласникам, і десятикласникам, і абітурієнтам. І, безумовно, їхнім батькам. Це справді важлива лектура для всіх, хто цікавиться українською історією.

Номер слайду 14

В цій повісті художньо яскраво змальовано драматичний період боротьби українського народу за свою незалежність. Битва під Конотопом (1659 р.) – кульмінаційний момент твору. Вона ввійшла в історію як одна з найславетніших перемог українського козацтва.

Номер слайду 15

Видання присвячено періоду формування і виходу на політичні обрії Європи українського козацтва, яке зародилося як військовий промисел в інтересах тих держав, які займали українські землі або вважали їх об’єктом свого впливу, але з часом, по суті, перейняло національні традиції державотворення, що перервалися після сходження з історичної сцени Київського і Галицько-Волинського князівств. Феномен українського козацтва полягав у тому, що вперше не лише в українській, але й у європейській історії державотворча функція переходила до рук стану, який не складав верхівки тогочасного традиційного суспільства. Більша частина видання приурочена практично недослідженій раніше темі – українські козаки і ВКЛ. Із тези про життя українців й литвинів у спільній державі послідовно випливає тема ґенези козацтва, автори послідовно доводять, що козацтво походить з ВКЛ.

Номер слайду 16

До збірки входять історичні розвідки Заслуженого діяча мистецтв України, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка Миколи Шудрі про українських гетьманів. Автор дає відповідь на запитання «Хто вони?» – родовід, освіта, вдача. Вказує місця народження, поховання та інші маловідомі факти з життя Байди Вишневецького, Петра Сагайдачного, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи та інших. Подаються й історичні довідки та уривки відомих творів, які допомагають краще розкрити образи славних синів України. Книжка містить покажчики з основними відомостями про воєначальників Запорозької Січі, гетьманів (старших), військових, політичних і державних діячів інших країн. Графічні образи гетьманів, крім портрета Івана Підкови, у виконанні Заслуженого художника України, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка Сергія Георгійовича Якутовича.

Номер слайду 17

Книга є найбільш повним історичним дослідженням, що охоплює період 1471—1734 рр. На багатому документальному матеріалі в популярній формі всебічно висвітлюється життя запорізького козацтва.

Номер слайду 18

Науково-художня книжка для середнього та старшого шкільного віку. Вона книжка, що вперше побачила світ 1900 року в Санкт - Петербурзi, створена трьома видатними подвижниками української культури. Задумав її кількома роками раніше висланий до Ташкента за неблагонадійність і "пристрастие к истории Малоросии", видатний історик, фольклорист, етнограф, письменник Дмитро Яворницький. Перед читачем постають сповнені драматизму сторінки минулого нашої Батьківщини - України, освячені героїчними подвигами козацтва

Номер слайду 19

Великий поет Тарас Шевченко заповідав народові якнайпильніше вивчити й осмислити свою історію. І особливо глибоко необхідно осмислити уроки національно-визвольної боротьби: Подивіться лишень добре, Прочитайте знову Тую славу. Та читайте Од слова до слова, Не минайте ані титли, Ніже тії коми, Все розберіть... та й спитайте Тойді себе: що ми?.. Чиї сини? яких батьків? Запропоновай список літератури, сподіваюсь, дасть змогу нашим читачам відкрити для себе нові сторінки в історії українського козацтва.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

ppt
Додано
3 січня 2020
Переглядів
1230
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку