Традиційна українська кухня ( брейн-ринг)

Про матеріал
цей матеріал може слугувати при підготовці до позакласного заходу "Традиційна українська кухня ( брейн-ринг)"
Перегляд файлу

Тема: Традиційна українська кухня ( брейн-ринг)

Мета:  узагальнити інтерес школярів до звичаїв і традицій українського    народу; продовжувати роботу над вивченням народних звичаїв і традицій українців; сприяти формуванню організованості, цілеспрямованості; прищеплювати любов і повагу до традицій української кухні; берегти та розвивати традиції українського народу

Форма проведення: брейн-ринг

Обладнання:

  • на екрані українська кімната зі святковим столом;
  • виставка книг з традиційної української кухні;
  • слайди із національними українськими стравами;
  • спеціально виготовлені пристрої для сигналізації команд (можуть бути настільні лампи);
  • дошка для запису результатів;
  • секундомір;
  • приз для команди, яка переможе

  Сфера застосування: матеріал  може  бути використаний на уроках української мови та літератури , народознавства, на семінарах і факультативах.

Підготовка заходу:

Методична доцільність проведення брейн-рингу у тому, що саме брейн- ринг виховує індивідуальні особливості школярів; формує пізнавальну самостійність, активність, інтереси дітей; витворює унікальну єдність практичних, словесних методів навчання; дає змогу раціонально використовувати час.

Підготовка та поділ учнів на команди.

Помічник на дошці підготовляє місце для запису балів.

Підготовка призів для переможців.

 

Проведення брейн-рингу

  1. Вступна частина.

 На середину класу виходять Ведучийь та його Помічник, одягнені  в український одяг

Вступне слово ведучого:

Дорогі друзі!Відродження України неможливе без пробудження національної свідомості українського народу, насамперед молоді.  Український народ має свої традиції. Отже, вивчаючи побут та звичаї українців, неможливо лишити поза увагою і такий важливий аспект життя, як харчування. Сьогодні у нас незвичайне змагання, яке буде проходити у формі брейн-рингу. Ми виявимо кращого знавця традиційної української кухні.

Помічник:

Слова «брейн» походить від англійського  «brein», що в перекладі означає мозок, а слово «ринг» має багато значень, одне з яких «дзвінок». Тобто назву гри можна перекласти українською мовою як « мозок дзвонить».

Ведучий:

Сенс гри полягає в тому, щоб на поставлене питання гравці команди дали відповідь якнайшвидше. Яка команда випередила іншу з відповіддю, та й заробила бал. Якщо відповідь не правильна, то право висловити свою думку має інша команда. На обдумування відповіді одна хвилина.

Помічник:

         Поділ команд буде проводитися за жеребкуванням.

Проводиться жеребкування за допомогою капелюха, в якому лежать папірці із зазначенням номерів (1,2)

  Ведучий:

Команди сформовані. Вам дається дві хвилини для того, щоб придумати назву команди та вибрати капітанів.

Помічник:

Гра  за мить розпочинається.  Та пам’ятайте: в цій грі розраховуйте лише на свої знання традиційної української  кухні. Хай переможе найкращий!

  1. Запитання для гри.
  1. Яка борошняна страва була найдавнішою і згадується в літописі « Повість минулих літ»? ( Вівсяний кисіль).
  2. Як називається страва із підсмаженого борошна гречки, яке засипали в окріп та запікали в печі? (Лемішка).
  3. З хлібного тіста на сніданок пекли круглі коржі, як вони називалися? (Перепічки).
  4. Що таке затірка? (Розтерте борошно з невеликою кількістю води до утворення маленьких кульок, які варили у воді).
  5. З яких трьох видів борошна готували на Україні галушки? (З  гречаного, пшеничного, житнього).
  6. Що українці називали тістом, різанкою? (Локшину).
  7. З чого робилася плесканка? ( З гречаної каші, запеченої в макітрі).
  8. Як називалася страва з вареної потовченої картоплі, яку пекли на капустяних листках? (Балабуха).
  9. Із яким овочем куми несли хрестити новонароджену дитину? ( Із часником).
  10.  Які вироби із борошна обов’язково були на українському весіллі? ( Коровай, калачі).
  11. Що таке коливо, канун? (Поминальна їжа. Зварена пшенична чи ячмінна крупа, полита медовою юшкою).
  12.  Як називається компот із сухофруктів? (Узвар).
  13.  Із якої крупи на Святвечір варили кутю? ( Із пшеничної).
  14.  Які головні страви були на Масляну? (Вареники з сиром, млинці та молочні каші).
  15.  Як називалися прісні коржі, які їли у перший день Великого посту? (Жиляники).
  16.  З чого виготовляли «бичаче молоко»? (Товкли конопляне чи лляне сім’я і розводили водою).
  17.  Як називається страва, яку селяни пекли із сиру, яєць і борошна на Петра і Павла? ( Мандрики, сирники).
  18.  На яке релігійне свято пекли шулики? (На Маковія, 14 серпня).
  19.  Що таке тетеря? ( Гречане тісто, відварене навпіл з пшоном або пшеничним борошном, заправлене олією).
  20. Як називається відварений підсолений горох, розтертий у макітрі з додаванням конопляного насіння і запечений у формі пампушок?    ( Хоми).
  21. Таке товченики? ( Подрібнене риб’яче м’ясо, потовчене у макітрі з додаванням борошна,солі,перцю, олії та відварене у воді).
  22. Як називалася страва, що складалася з відварених, порізаних буряків, огірків, хрону, цибулі, олії, залитих розсолом? (Таратута).
  23.  Що обов’язково брала молодиця, йдучи в гості? (Хлібину, спечену у власній печі).
  24.  Що таке куліш? (густа юшка із пшона).
  25.  Що таке зубці? (Очищені зерна ячменю, зварені та потовчені з конопляним сім’ям).
  26.  Що таке калганка? (Горілка, настояна на траві калгані).
  27.  Який напій згадується у «Повісті минулих літ», що зараз називається «хлібним квасом»? (Сирівець).
  28.  Як називалася діжка, в якій квасили капусту, солили огірки? (Кадіб).
  29.  Як називалася діжка для зберігання сала? (Бодня).
  30.  Що таке потапці? (Підсмажений або підсушений хліб).
  31.  Із чого готували кашу чир? (Із кукурудзяної крупи).
  32. Що таке нагул? (Жир, який худоба набирали за літо).
  33.  Як готували душенину? ( Тушкували м’ясо).
  34.  Що таке лизень? (Воловий або коров’ячий язик).
  35.  Як називалася дерев’яна широка плеската діжечка? (Барило).
  36.  Що таке ковганка? ( Салатовка).
  37.  Який головний продукт входив до кав’яру? (Риб’яча ікра).
  38.  Яку назву мав холодець? (Драглі).
  39.  Що  таке соковик? ( Сироп із ягід).
  40.  Як зараз називається катлама? ( Вергуни).
  41.  Що таке соломаха? ( Кашоподібна страва переважно із гречаного борошна).
  42.  Із чим готували вареники гилуни? ( Із м’ясом).
  43.  Що таке ляпуни? ( Гречані млинці або оладки).
  44.  Яку назву мали коржі з маком? (Макорженики).
  45.  Яку страву називали лизанкою?  (Молочний кисіль, заварений пшеничним борошном).
  46.  Із чого готували кухвет? ( Кисіль із бузинових ягід).
  47.  Як називався узвар, у який додавали червоний перець?

( Варенуха).

  1.  Що таке постоли? ( Пиріжки з прісного тіста з неповністю заліпленими краями).
  2.  Як називалися калачики з дуже здобного тіста, заплетені як плетенки? ( Плетуни).
  3.  Скільки пісних страв повинно бути на столі у Святвечір? (12)
  1. Підведення підсумків брейн-рингу.

Помічник записує на дошці рахунок. Після останнього питання підбиваються попередні підсумки.

Ведучий: 

       Шановні гості та учасники нашого конкурсу! Чи сподобався вам сьогодні брейн-ринг, чи багато ви дізналися про традиційну українську їжу? Правильно, кожен учасник гри показав себе справжнім українцем, знавцем традиційної української кухні, але перемагає той, хто сильніший. Нагороджуємо переможців!

docx
Додано
12 січня 2020
Переглядів
1309
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку