Тема: Традиційна українська кухня ( брейн-ринг)
Мета: узагальнити інтерес школярів до звичаїв і традицій українського народу; продовжувати роботу над вивченням народних звичаїв і традицій українців; сприяти формуванню організованості, цілеспрямованості; прищеплювати любов і повагу до традицій української кухні; берегти та розвивати традиції українського народу
Форма проведення: брейн-ринг
Обладнання:
-
на екрані українська кімната зі святковим столом;
-
виставка книг з традиційної української кухні;
-
слайди із національними українськими стравами;
-
спеціально виготовлені пристрої для сигналізації команд (можуть бути настільні лампи);
-
дошка для запису результатів;
-
секундомір;
-
приз для команди, яка переможе
Сфера застосування: матеріал може бути використаний на уроках української мови та літератури , народознавства, на семінарах і факультативах.
Підготовка заходу:
Методична доцільність проведення брейн-рингу у тому, що саме брейн- ринг виховує індивідуальні особливості школярів; формує пізнавальну самостійність, активність, інтереси дітей; витворює унікальну єдність практичних, словесних методів навчання; дає змогу раціонально використовувати час.
Підготовка та поділ учнів на команди.
Помічник на дошці підготовляє місце для запису балів.
Підготовка призів для переможців.
Проведення брейн-рингу
-
Вступна частина.
На середину класу виходять Ведучийь та його Помічник, одягнені в український одяг
Вступне слово ведучого:
Дорогі друзі!Відродження України неможливе без пробудження національної свідомості українського народу, насамперед молоді. Український народ має свої традиції. Отже, вивчаючи побут та звичаї українців, неможливо лишити поза увагою і такий важливий аспект життя, як харчування. Сьогодні у нас незвичайне змагання, яке буде проходити у формі брейн-рингу. Ми виявимо кращого знавця традиційної української кухні.
Помічник:
Слова «брейн» походить від англійського «brein», що в перекладі означає мозок, а слово «ринг» має багато значень, одне з яких «дзвінок». Тобто назву гри можна перекласти українською мовою як « мозок дзвонить».
Ведучий:
Сенс гри полягає в тому, щоб на поставлене питання гравці команди дали відповідь якнайшвидше. Яка команда випередила іншу з відповіддю, та й заробила бал. Якщо відповідь не правильна, то право висловити свою думку має інша команда. На обдумування відповіді одна хвилина.
Помічник:
Поділ команд буде проводитися за жеребкуванням.
Проводиться жеребкування за допомогою капелюха, в якому лежать папірці із зазначенням номерів (1,2)
Ведучий:
Команди сформовані. Вам дається дві хвилини для того, щоб придумати назву команди та вибрати капітанів.
Помічник:
Гра за мить розпочинається. Та пам’ятайте: в цій грі розраховуйте лише на свої знання традиційної української кухні. Хай переможе найкращий!
-
Запитання для гри.
-
Яка борошняна страва була найдавнішою і згадується в літописі « Повість минулих літ»? ( Вівсяний кисіль).
-
Як називається страва із підсмаженого борошна гречки, яке засипали в окріп та запікали в печі? (Лемішка).
-
З хлібного тіста на сніданок пекли круглі коржі, як вони називалися? (Перепічки).
-
Що таке затірка? (Розтерте борошно з невеликою кількістю води до утворення маленьких кульок, які варили у воді).
-
З яких трьох видів борошна готували на Україні галушки? (З гречаного, пшеничного, житнього).
-
Що українці називали тістом, різанкою? (Локшину).
-
З чого робилася плесканка? ( З гречаної каші, запеченої в макітрі).
-
Як називалася страва з вареної потовченої картоплі, яку пекли на капустяних листках? (Балабуха).
-
Із яким овочем куми несли хрестити новонароджену дитину? ( Із часником).
-
Які вироби із борошна обов’язково були на українському весіллі? ( Коровай, калачі).
-
Що таке коливо, канун? (Поминальна їжа. Зварена пшенична чи ячмінна крупа, полита медовою юшкою).
-
Як називається компот із сухофруктів? (Узвар).
-
Із якої крупи на Святвечір варили кутю? ( Із пшеничної).
-
Які головні страви були на Масляну? (Вареники з сиром, млинці та молочні каші).
-
Як називалися прісні коржі, які їли у перший день Великого посту? (Жиляники).
-
З чого виготовляли «бичаче молоко»? (Товкли конопляне чи лляне сім’я і розводили водою).
-
Як називається страва, яку селяни пекли із сиру, яєць і борошна на Петра і Павла? ( Мандрики, сирники).
-
На яке релігійне свято пекли шулики? (На Маковія, 14 серпня).
-
Що таке тетеря? ( Гречане тісто, відварене навпіл з пшоном або пшеничним борошном, заправлене олією).
-
Як називається відварений підсолений горох, розтертий у макітрі з додаванням конопляного насіння і запечений у формі пампушок? ( Хоми).
-
Таке товченики? ( Подрібнене риб’яче м’ясо, потовчене у макітрі з додаванням борошна,солі,перцю, олії та відварене у воді).
-
Як називалася страва, що складалася з відварених, порізаних буряків, огірків, хрону, цибулі, олії, залитих розсолом? (Таратута).
-
Що обов’язково брала молодиця, йдучи в гості? (Хлібину, спечену у власній печі).
-
Що таке куліш? (густа юшка із пшона).
-
Що таке зубці? (Очищені зерна ячменю, зварені та потовчені з конопляним сім’ям).
-
Що таке калганка? (Горілка, настояна на траві калгані).
-
Який напій згадується у «Повісті минулих літ», що зараз називається «хлібним квасом»? (Сирівець).
-
Як називалася діжка, в якій квасили капусту, солили огірки? (Кадіб).
-
Як називалася діжка для зберігання сала? (Бодня).
-
Що таке потапці? (Підсмажений або підсушений хліб).
-
Із чого готували кашу чир? (Із кукурудзяної крупи).
-
Що таке нагул? (Жир, який худоба набирали за літо).
-
Як готували душенину? ( Тушкували м’ясо).
-
Що таке лизень? (Воловий або коров’ячий язик).
-
Як називалася дерев’яна широка плеската діжечка? (Барило).
-
Що таке ковганка? ( Салатовка).
-
Який головний продукт входив до кав’яру? (Риб’яча ікра).
-
Яку назву мав холодець? (Драглі).
-
Що таке соковик? ( Сироп із ягід).
-
Як зараз називається катлама? ( Вергуни).
-
Що таке соломаха? ( Кашоподібна страва переважно із гречаного борошна).
-
Із чим готували вареники гилуни? ( Із м’ясом).
-
Що таке ляпуни? ( Гречані млинці або оладки).
-
Яку назву мали коржі з маком? (Макорженики).
-
Яку страву називали лизанкою? (Молочний кисіль, заварений пшеничним борошном).
-
Із чого готували кухвет? ( Кисіль із бузинових ягід).
-
Як називався узвар, у який додавали червоний перець?
( Варенуха).
-
Що таке постоли? ( Пиріжки з прісного тіста з неповністю заліпленими краями).
-
Як називалися калачики з дуже здобного тіста, заплетені як плетенки? ( Плетуни).
-
Скільки пісних страв повинно бути на столі у Святвечір? (12)
-
Підведення підсумків брейн-рингу.
Помічник записує на дошці рахунок. Після останнього питання підбиваються попередні підсумки.
Ведучий:
Шановні гості та учасники нашого конкурсу! Чи сподобався вам сьогодні брейн-ринг, чи багато ви дізналися про традиційну українську їжу? Правильно, кожен учасник гри показав себе справжнім українцем, знавцем традиційної української кухні, але перемагає той, хто сильніший. Нагороджуємо переможців!