Презентація на тему : "Краса й багатство української мови"

Про матеріал
Презентація на тему: "Краса й багатство української мови" для 6 класу. Тема уроку відповідає чинній програмі з української мови. Складена відповідно до підручника Заболотного О. В. Українська мова : підруч. для 6 кл. загальноосвіт. навч.закл. / О.В. Заболотний, В.В. Заболотний. - 2-ге вид. - Київ : Генеза, 2016. - 256 с.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Краса й багатство української мови

Номер слайду 2

Мово рідна! Ти ж як море – безконечна, могутня, глибинна. Котиш і котиш ти хвилі своїх лексиконів, а їм немає кінця-краю… Світлоносна! Ти завжди вабиш, чаруєш, кличеш на теплі й могутні хвилі свої. І я вірний і вічний юнга твій…Єдина печаль проймає, що не вистачить життя, аби переплисти твій мовний океан. Бо Ти є Вічність. Ти є Правда, Добро і Краса народу нашого. Тож такою і будь вічно, мово рідна! С. Плачинда

Номер слайду 3

Прочитайте виразно уривки текстів і вислови вправи 1 (с.4-6). Про що в них ідеться? Які художні засоби використано і як вони допомагають передати думку?

Номер слайду 4

- Як ви розумієте значення слів краса, багатство? Перевірте себе за академічним тлумач-ним словником.- Доведіть , що в уривках ідеться про красу й багатство української мови.

Номер слайду 5

КРАСА - властивість, якість гарного, прекрасного; - оздоба, прикраса кого-, чого-небудь;  - гарна, приваблива зовнішність; урода. БАГАТСТВО - велике майно, цінності, гроші; - сукупність матеріальних цінностей (про надра землі, тваринний і рослинний світ); - велика кількість, багатоманітність; - про щось дуже цінне, важливе, значне. (Із академічного тлумачного словника)

Номер слайду 6

Опрацюйте статтю на сторінці 7 про красу й багатство української мови. З’ясуйте, що є важливим засобом милозвучності нашої мови.

Номер слайду 7

ЗАСОБИ МИЛОЗВУЧНОСТІ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИПРЕФІКСИ З КІНЦЕВИМ ПРИГОЛОСНИМ, ЯКІ ЧАСТО ПЕРЕД ДВОМА АБО БІЛЬШЕ КОРЕНЕВИМИ ПРИГОЛОСНИМИ ДІСТАЮТЬ У КІНЦІ ГОЛОСНИЙ [І]: ПІДІЙТИ, ОБІГНАТИ, НАДІБРАТИ ЗІГРІТИ. ФОНЕТИЧНІ ВАРІАНТИ СЛІВ:- ПРИЙМЕННИК З (ІЗ, ЗІ, ЗО): З ДОМУ, ЗІ ШКОЛИ, ІЗ СОНЦЕМ;- ЧАСТКИ БИ, ЖЕ ПІСЛЯ ПРИГОЛОСНИХ: ЗРОБИВ БИ, ПРИЙДИ Ж;ЧАСТКИ Б, Ж ПІСЛЯ ГОЛОСНИХ: ЗРОБИЛА Б, ПРИЙДИ Ж. ВАРІАНТИ СУФІКСА –СЯ І –СЬ: ДИВЛЮСЯ НА НЕБО – ДИВЛЮСЬ У ВІКНО.- ВАРІАНТИ ПРЕФІКСА ВІД-, ОД-: СКАЖУ ВІДРАЗУ – СКАЗАВ ОДРАЗУ;- УЖИВАННЯ У-В, І-Й: ЧИТАВ У САДУ – ЧИТАЛА В АВТОБУСІ.

Номер слайду 8

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ah. UKEwj5_v. Oj3 PH5 Ah. Vv_Co. KHV6x. DHw. Qtw. J6 BAg. FEAI&url=https%3 A%2 F%2 Fwww.youtube.com%2 Fwatch%3 Fv%3 DZFcb. JEVmk4g&usg=AOv. Vaw3q. Ys. EC7pdv. Rpsu3 UB5 Rfoi

Номер слайду 9

Домашнє завдання. Обміркуйте й доведіть або спростуйте твердження про те, що українська мова багата й красива. Висловіть свої думки, використовуючи один з видів роботи (на вибір):розіграйте діалог зі своїм однокласником;напишіть есе (Есе – це розмірковування в довільній формі).

pptx
Додав(-ла)
Вітюк Світлана
Додано
1 вересня 2022
Переглядів
900
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку