Презентація на тему " Культура Русі-україни"

Про матеріал

Дана презентація допоможе вчителям на уроці та учням краще засвоїти знання з теми " Культура Русі-України", а кінці презентації подані тестові завдання у формі ЗНО.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Культура Русі-України в другій половині XI – XIII ст.

Номер слайду 2

Прийняття християнства. У 988 р. Володимир провадить хрещення населення всієї Русі. У Києві він збудував кам'яну церкву на честь св. Богородиці, яка отримала назву Десятинної (989-996). У 988 р. Володимир провадить хрещення населення всієї Русі. У Києві він збудував кам'яну церкву на честь св. Богородиці, яка отримала назву Десятинної (989-996).

Номер слайду 3

Десятинна церква. Перша школа в Києві при Десятинній церкві була відкрита Володимиром Великим, ще більшого поширення набули школи за правління Ярослава Мудрого. Перша школа із каменю а цегли.

Номер слайду 4

Поширення писемності сприяло розповсюдженню освіти на Русі, яка опікувалася церквою та князем і зосереджувалася переважно в монастирях. Києво-Печерський монастир

Номер слайду 5

Монастирі РусіКиєво-Печерський монастир 1051р.

Номер слайду 6

Києво-Печерська Лавра

Номер слайду 7

Навчання грамоті розпочиналося з вивчення азбуки. Учні писали на восковій дощечці за допомогою писал-стрижнів із загостреним кінцем. Великі текс ти писали на березовій корі (берестяні грамоти). 

Номер слайду 8

1037 року при Софійському соборі відкрили школу нового типу, де, крім грамоти, вивчали грецьку і латинську мови, основи філософії і медицини. Відомим лікарем у Києві був Агапіт, який умів робити хірургічні операції. Агапіт Печерский

Номер слайду 9

Виникнення писемності створило передумови для перетворен ня усної народної творчості в писемну літературу. Одним з найдавніших зразків літератури є «Слово про закон і благодать», написане першим київським митрополитом Іларіоном близько 1050 р. Іларіон Київський

Номер слайду 10

Видатним письменником свого часу був великий князь Володимир Мономах, який написав «Повчання дітям». Цей твір є автобіографією князя і разом з тим викладом його політичних та філософсько-етичних поглядів. Володимир вважав, що князь сам повинен входити до всіх галузей управління, не кривдити людей, зберігати мир, єдність Руської держави, зміцнювати великокнязівську владу. Володимир Мономах

Номер слайду 11

Патерики – збірники життєписів отців церкви, монахів якого-небудь одного монастиря “Києво-Печерський патерик” поч. XIII ст . Апокрифи - перекази на біблійні теми, про загробне життя, про біблійних героїв. Твори релігійногохарактеру

Номер слайду 12

Визначними пам'ятками оригінальної давньоруської літера тури є літописи, тобто історичні твори про події, подані в хронологічному порядку за роками. У Києві був укладений перший давньоруський літописний звід 1037-1039 pp. Найвідомішим є літопис «Повість врем'яних літ» (1113 p.), складений у Києво-Печерському монастирі ченцем Нестором (1056-1114 pp.), в якому виклад відноситься до 1110 року.

Номер слайду 13

Серед пам'яток архітектури слід відзначити Золоті ворота і Софійський собор, який став перлиною давньоруського мистецтва. Шедеврами світового значення є мозаїки собору. Золоті ворота, реконструкція. Софійський собор

Номер слайду 14

Мозаїчні композиції виконані зі смальти 177 кольорових відтінків на золотистому тлі. Серед них вражає зображення Богоматері-заступниці з піднятими вгору руками («Оранта») висотою 5,45 м.

Номер слайду 15

Іконописець Алімпій. До нашого часу збереглося лише одне творіння славетного печерського іконописця - Богоматір Свенська-Печерська, зберігається вона у Державній Третьяковській Галереї.

Номер слайду 16

Найдавніші з ікон, які збереглися до сьогодні, датуються приблизно часом князювання Володимира Мономаха(ХІІ ст.). Привезена з Візантії ікона «Володимирська Богоматір» послужила основою цілого ряду ікон, які отримали назву «Замилування».

Номер слайду 17

Закріплення матеріалу1. Позначте перший християнський храм на Русі. Збудований з каменю і цегли. А Десятинна церква. Б Софійський собор у КиєвіВ П'ятницька церква у ЧерніговіГ Успенський собор у Володимирі Волинському2. Позначте назву твору, автором якого був Володимир Мономах. А «Слово о полку Ігоревім»Б «Повчання Дітям»В «Ізборнік»Г «Житіє Феодосія Печерського»

Номер слайду 18

3. Установіть послідовність будівництва храмів. А) заснування Києво-Печерської лаври. Б)будівництво Десятинної церкви. В)будівництво Софіївського собору у КиєвіГ)будівництво Михайлівського Золотоверхого собору4. Установіть послідовність подій. А) створення Остромирового Євангелія. Б)укладення першої редакції « Повісті минулих літ»В) спорудження Софіївського собору у КиєвіГ)створення « Слово о полку Ігоревім»

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.3
Оригінальність викладу
4.3
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.5
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Гришко Oлена Володимирівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Школа Мрії
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Биченко Ольга Миколаївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 лютого 2018
Переглядів
11853
Оцінка розробки
4.5 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку