Презентація на тему "Кварки" 11 клас

Про матеріал
Презентація для учнів 11 класу з фізики на тему '' 'Кварки'. Відповідно до теорії американських фізиків Гелл-Манна й Цвейга, всі адрони складаються із кварків, а також антикварків. У дослідах з вивчення розсіювання дуже швидких електронів на протонах і нейтронах було з’ясовано, що більша частина електронів проходить крізь протони й нейтрони, не зазнаючи істотних відхилень, а незначна їх частина сильно розсіюється на якихось центрах. Цей результат схожий на результат дослідів Резерфорда з розсіювання Елементарні частинки-частинок. Для пояснення таких властивостей адронів 1964 року була розроблена модель, що дістала назву теорія кварків. Кварками вчені назвали три “дійсно” елементарні частинки, з яких будуються всі адрони. Щоб пояснити властивості адронів, довелося припустити існування шести різних кварків, які позначають u, d, s, c, b, t.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кварки.

Номер слайду 2

Що таке кварки?Кварк — це фундаментальна частинка, яка разом з електронами та нейтрино є будівельним блоком матерії. Кварки вважаються елементарними частинками, тобто вони не складаються з більш дрібних частинок.

Номер слайду 3

Види кварків. Кварки бувають шести різних «ароматів»: верх, низ, чарівність, дивний, верхній і нижній.

Номер слайду 4

Маса кварків. Маса кварків залежить від їхнього типу. Кварки типу “верхній” (up) та “нижній” (down) є найлегшими з усіх кварків, але їхня маса все ще не точно визначена. Оцінки маси кварка “верхній” коливаються від 1,7 до 3,3 Ме. В/с², а маса кварка “нижній” – від 4,1 до 5,8 Ме. В/с². Інші кварки – “дивний” (strange), “чарівний” (charm), “красивий” (bottom) та “справжній” (top) – є значно важчими. Наприклад, маса кварка “справжній” становить близько 173 Ге. В/с².

Номер слайду 5

Кольоровий заряд. Кольоровий заряд – це властивість кварків, яка визначає їхню поведінку під час сильної взаємодії. Згідно з квантовою хромодинамікою (QCD), існує три типи кольорового заряду: синій, зелений та червоний. Кожен з них має свою антикольорову пару – антисиній, антизелений та античервоний. Кожен кварк має кольоровий заряд, тоді як кожен антикварк має антикольоровий заряд.

Номер слайду 6

Електричний заряд. Кварки мають дробові значення електричного заряду – або −​ 1⁄3 або +​ 2⁄3 від елементарного заряду, залежно від аромату. Кварки типу “верхній” (up), “чарівний” (charm) та “справжній” (top) мають заряд +​ 2⁄3, тоді як кварки типу “нижній” (down), “дивний” (strange) та “красивий” (bottom) мають заряд −​ 1⁄3. Антикварки мають протилежний заряд до відповідних кварків; антикварки типу “верхній” мають заряд −​ 2⁄3, а антикварки типу “нижній” мають заряд +​ 1⁄3. Спін. Спін – це внутрішня властивість елементарних частинок, а його напрямок є важливим ступенем свободи. Спін можна представити у вигляді вектора, довжина якого вимірюється у одиницях зменшеної сталої Планка ħ (читається як “h bar”). Для кварків вимірювання компоненти спінового вектора вздовж будь-якої осі може дати лише значення + ħ /2 або − ħ /2; з цієї причини кварки класифікуються як частинки зі спіном 1⁄2.

Номер слайду 7

Адрони. Адро́ни (від грец. ἁδρός — сильний, великий), гадро́ни — клас елементарних частинок, які беруть участь у сильних взаємодіях. Це мезони (піони, каони тощо), баріони (нуклони, гіперони) та їхні численні резонанси. Спін мезонів цілий, а баріонів — напівцілий. Взаємний перехід між мезонами й баріонами заборонений законом збереження баріонного заряду. Термін «адрони» запропоновано фізиком Л. Окунем (СРСР) у 1962, за переходу від моделі С. Сакати сильно взаємодіючих частинок до кваркової теорії. У 21 ст. проводять пошуки та експериментальні підтвердження існування теоретично передбачених елементарних частинок на Великому адронному коллайдері — пришвидшувачі заряджених частинок на зустрічних пучках. Мезони складаються з кварк-антикваркових пар, а баріони — з трьох кварків. Результуючий кольоровий заряд реальних адронів дорівнює нулю (адрони білі). Залежно від кваркового складу адрони характеризуються дивністю, чарівністю, привабливістю. Адрони, які не вписуються в цю схему, називаються екзотичними.

Номер слайду 8

Лептони. Лепто́н (грец. λεπτός — легкий) — елементарна частинка, ферміон, що не бере участі в сильній взаємодії. Назва «лептон» була запропонована Леоном Розенфельдом у 1948 році і відображала той факт, що всі відомі на той час лептони були значно легшими за важкі частинки, що входять у клас баріонів (грец. βαρύς — важкий).

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Презентації
Додано
21 січня
Переглядів
446
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку