Урок на тему " Математичний та пружинний маятник. Перетворення енергії під час руху математичного та пружинного маятника "

Про матеріал

Розробка уроку на тему "Математичний і пружинний маятник. Перетворення енергії під час руху математичного та пружинного маятника". У поданому матеріалі відображена структура заняття, завдання, розробка кросворду по даній темі, тощо. А також містить презентацію до уроку.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

МАТЕМАТИЧНИЙ МАЯТНИК ТА ПРУЖИННИЙ МАЯТНИК. ПЕРІОД КОЛИВАНЬ. ПЕРЕТВОРЕННЯ ЕНЕРГІЇ ПІД ЧАС КОЛИВАННЯ МАТЕМАТИЧНОГО ТА ПРУЖИННОГО МАЯТНИКА.

Номер слайду 2

Мета заняття:ввести поняття математичного та пружинного маятників як моделей, за допомогою яких вивчають коливання; поглибити знання студентів про теорію коливального руху, ввести формули періоду коливань математичного та пружинного маятників; розглянути закон збереження енергії під час коливального руху маятників; навчитися застосовувати набуті знання під час розв’язування задач.

Номер слайду 3

В 1583 р. 19-річний Галілео Галілей, прогулюючись в пізанському соборі, звернув увагу на розгойдування люстри. Він помітив, відраховуючи удари пульсу, що час одного коливання люстри залишається постійним, хоча амплітуда коливання все зменшується і зменшується. Ці спостереження і надихнули Галілея вивчити краще коливання, а саму систему він - назвав маятником.

Номер слайду 4

Закінчити речення. Механічні коливання – це…Вільні коливання – це …Вимушені коливання – це…Автоколивання – це…Затухаючі коливання – це …Гармонічні коливання – це …Зміщення – це …Період коливань – це …

Номер слайду 5

Пружинний маятник – це коливальна система, яка являє собою тіло, закріплене на пружині.

Номер слайду 6

Формула для обчислення періоду коливань пружинного маятникасимуляція пружинного маятника

Номер слайду 7

Період коливань пружинного маятника визначається тільки власними характеристиками коливальної системи «тіло-пружина».

Номер слайду 8

Математичний маятник - це фізична модель коливальної системи, яка складається з математичної точки, підвішеної на невагомій і нерозтяжній нитці, та гравітаційного поля.

Номер слайду 9

Формула для обчислення періоду коливань математичного маятника. Крістіан Гюйгенс –нідерландський фізик, механік, математик і астроном, винахідник маятникового годинника з анкерним обмежувачем

Номер слайду 10

Перетворення енергії в пружинному маятнику. Пружинний маятник

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Всі вільні коливання пружинного маятника мають такі причини: Сила, що діє на тіло, завжди напрямлена до положення рівноваги. Тіло, що коливається, є інертним, тому воно не зупиняється в положенні рівноваги, а продовжує рух у тому самому напрямку

Номер слайду 16

Перетворення енергії під час руху математичного маятника

Номер слайду 17

Номер слайду 18

ЗАСТОСУВАННЯ МАТЕМАТИЧНОГО МАЯТНИКА1. точне вимірювання прискорення вільного падіння в різних точках земної кулі;2. так як прискорення вільного падіння залежить не тільки від форми Землі, але і від наявності в її надрах важких (металів – g зростає) або легких (газ, нафта) речовин, тому математичний маятник використовують для визначення покладів корисних копалин;3. у механічних годинниках;4. у сейсмографах – приладах для реєстрації коливань земної поверхні;5. у навігаційних приладах;6. у гравіметрах – пристроях для визначення прискорення сили тяжіння.

Номер слайду 19

ЗАСТОСУВАННЯ ПРУЖИННОГО МАЯТНИКАу механічних (пружинних – наручних) годинниках;у системах керування балістичними ракетами (акселерометр).

Номер слайду 20

Розв’язування задач

Номер слайду 21

Кросворд

Номер слайду 22

              2/5                8                              10                          7                      9         4 6                     3           13      12   11                     1                      (Гюйгенс).

Номер слайду 23

Домашнє завданнявивчити конспект. Бар’яхтар В. Г. Фізика 10 кл. параграф 20, Вправа 20 (4)

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Розробки уроків
Додано
23 січня
Переглядів
107
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку