Презентація на тему "Лікарські рослини"

Про матеріал
В презентації представлені ілюстрації лікарських рослин: звіробій, валеріана лікарська, кульбаба лікарська, мати - й - мачуха, меліса, подорожник, ромашка лікарська, чистотіл і їх використання у народній медицині
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛІКАРСЬКІ РОСЛИНИ РІВНЕНЩИНИПідготувала вчитель біології Красносільського ЗЗСО І – ІІІ ст. Ус Галина Петрівна

Номер слайду 2

План Звіробій. Валеріана лікарська. Кульбаба лікарська. Мати – й - мачуха. Меліса. Подорожник. Ромашка лікарська. Чистотіл

Номер слайду 3

Звіробій. У народній медицині  звіробій дуже популярний лікувальний засіб, який застосовується при багатьох хворобах: проносах, шлунково – кишкових захворюваннях,  хворобах дихальних шляхів, як тонізуючий засіб при серцево –судинних захворюваннях,  як кровоспинний — при маткових кровотечах, хворобах печінки, нирок і як глистогінний засіб, при невралгіях, істерії, безсонні, епілепсії, паралічах.  

Номер слайду 4

Валеріана лікарська. У науковій медицині застосовують кореневища з коренями валер'яни як засіб, що заспокійливо діє на нервову систему, як протиспазматичний, тонізуючий засіб, при нервових збудженнях, істерії, запамороченнях, безсонні, неврозах серця, нервовому серцебитті, астмі, епілепсії, мігрені, болях у животі і спазмах кишківника, хворобах щитоподібної залози, як протиблювотний і глистогінний засіб. Зовнішньо валеріану використовують у вигляді примочок і компресів при запаленнях очей. У народній медицині валер'яну здавна застосовують від пропасниці, для заспокоєння серцевих болів, при нервових збудженнях, головному болі.

Номер слайду 5

Кульбаба лікарська. У народній медицині цю рослину застосовують як апетитний, кровоочисний, сечогінний, жовчогінний, проносний засіб, при хворобах жовчного міхура, печінки, при водянці, діабеті, базедовій хворобі, геморої, хворобах нирок і сечового міхура, для поліпшення обміну речовин. Корені застосовують при венеричних хворобах, болях у животі, квітки — при ревматизмі, підвищеному тиску крові, безсонні. Молочним соком закапують очі при трахомі, запаленні очей, застосовують його при сухій екземі.

Номер слайду 6

Мати – й - мачуха. У народній медицині листки і кошики рекомендують при стенокардії, бронхіальній астмі, запаленні і туберкульозі легень, затяжному кашлі, кишково-шлункових хворобах. Листки використовують для збудження апетиту, при простудних захворюваннях. Соком листків лікують туберкульоз легень, золотуху, нежить, гнійні рани  й виразки. Свіжі листки прикладають до наривів, ними лікують запалення шкіри, запалення вен на ногах. Відваром листків з підбілу і кропиви миють голову для укріплення волосся і проти лупи.

Номер слайду 7

Меліса. У народній медицині настій листків застосовують як протисудомний, знеболювальний і серцевий ЛП, при деяких формах астми, головному болю, при недокрів’ї, гінекологічних захворюваннях, меланхолії, хворобах шкіри, для посилення лактації, при атеросклерозі, холециститі та холелітіазі. Зовнішньо припарки, компреси та полоскання — при фурункульозі, ревматизмі, забитих місцях і виразках, запаленні ясен і зубному болю.

Номер слайду 8

Подорожник. У народній медицині листки використовують як кровоспинний і ранозагоювальний засіб, при ударах, порізах, наривах, носових кровотечах; усю рослину — при гастритах, проносі, виразках, внутрішніх ранах, при хворобах нирок, серця, гіпертонії, туберкульозі  легень, бронхіальних запаленнях, хворобах печінки та при жовтяниці, при хворобах ясен, очей, зубному болю. Листки прикладають до шкіри при рожистих запаленнях. 

Номер слайду 9

Ромашка лікарська У народній медицині є протизапальним, потогінним, заспокійливим, кровоспинним і знеболювальним засобом. Вона знімає спазм, прискорює регенерацію епітелію, зупиняє процеси гниття і бродіння у кишківнику, стимулює травлення, має дезінфекційні властивості. Противірусні властивості ромашки допомагають при застудних захворюваннях: прискорюють одужання, зменшують симптоми і знімають запалення слизової оболонки. Ромашка застосовується для полоскання у випадку ангіни, ларингіту, тонзиліту і при запаленні ротової порожнини.

Номер слайду 10

Чистотіл У народній медицині завдяки складному комплексу діючих речовин, що містяться в чистотілі, з давніх-давен він набув широкої популярності як ефективний засіб. Ним лікують хвороби шкіри (виводять бородавки, гострокінцеві кондиломи, мозолі, червоний вовчий лишай, коросту, екзему, псоріаз). Останнім часом чистотілом успішно лікують туберкульоз шкіри. Свіжим соком чистотілу лікують помутніння рогівки очей і плями на ній. З найдавніших часів у народній медицині чистотіл застосовують при хворобах печінки, жовчного міхура, для лікування жовчнокам'яної хвороби та водянки. Відвар трави використовують у народі при судомі та епілепсії, у ньому купають дітей, хворих нашкірними хворобами та золотухою. Рослина має бактерицидні властивості. Свіжий сік затримує ріст деяких патогенних грибів (наприклад з роду трихофітон).

Номер слайду 11

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я

pptx
Додано
1 січня 2023
Переглядів
1595
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку