Презентація на тему: Ліквідація Гетьманщини.

Про матеріал
Переглянувши дану презентацію ми дізнаємося про: 1. Правління гетьмана Кирила Розумовського 2 Діяльність Другої Малоросійської колегії. 3. Ліквідацію Гетьманщини 4.Ліквідацію автономного устрою Гетьманщини та Слобожанщини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гетьманщина другої половини XVІІІ ст. Хуж. Шарль Ван Лоо, імператриця Єлизавета Розумовський Олексій Григорович 1747 року на домагання української старшини, підтриманої Олексієм Розумовським, та загроза воєн з Туреччиною та Прусією, імператриця Єлизавета Петрівна змушена була іменним указом «Про Буття в Малоросії гетьманові за колишніми норовами і звичаями» відновила гетьманат.

Номер слайду 2

Правління гетьмана Кирила Розумовського. Останній гетьман Лівобережної України, граф Кирило Григорович Розумовський (1728—1803), походив з родини городового козака Григорія Розума (отримав своє прізвище від поговірки, яку часто промовляв напідпитку: «Що то за голова, що то за розум»). Соціальне зростання К. Розумовського стало можливим завдяки його братові Олексію. Кирила Розумовського обрали гетьманом на раді в Глухові (лютий 1750 р.). Однак самого Кирила на церемонії не було, він не захотів їхати із столиці в провінцію. Лише в 1751 р., за суворим наказом імператриці Єлизавети, гетьман поїхав у Глухів.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Документ 1. М. Грушевський про проголошення Кирила Розумовського гетьманом України «Напереді йшла військова українська музика, потім секретар міністерства заграничних справ віз царську грамоту, котрій зібрані полки віддавали честь. За ним бунчукові товариші... несли гетьманську корогву, а за нею йшов генеральний хорунжий Ханенко з двадцяттю бунчуковими товаришами. Потім... несли на червоній подушці гетьманську булаву, і за нею йшли генеральні старшини... Бунчукові товариші... несли на оксамитовій подушці гетьманський бунчук... і несли на оксамитовій подушці гетьманську печать, а за нею йшов писар генерального суду Пиковець з канцеляристами генеральної канцелярії і військового суду. Нарешті, бунчуковий товариш Мокрієвич ніс військовий прапор, і з ним ішли військові товариші, а в кінці їхав каретою царський представник Гендриков. Ся процесія пройшла в церкву, і тут по прочитанні царської грамоти предложено присутньому «війську і народові» вибрати собі гетьмана. ...Всі заявили, що гетьманом хочуть Кирила Розумовського. Повторивши тричі своє запитання і діставши все ту ж відповідь, царський представник проголосив вибір Розумовського, і потім вся процесія з клейнодами пішла в іншу церкву св. Миколая на святочну службу Божу, відправлену з нагоди сеї радісної події». (Грушевський М. Ілюстрована історія України. — К.: Наукова думка, 1992. — С. 380–381)

Номер слайду 5

Повідомлення учня про життя К. Розумовського до обрання його гетьманом. Історична довідка Кирило Розумовський • Граф, генерал-фельдмаршал, останній гетьман України, народився в селі Лемеші на Чернігівщині в сім’ї козака Григорія Розума. • У 14 років потрапив до царського палацу завдяки своєму братові Олексію, який подбав про його навчання. • Навчався за кордоном у Німеччині, Франції, Італії. У 18-річному віці призначений президентом Імператорської Академії наук. • У лютому 1750 р. проголошений гетьманом України. За столицю обрав місто Батурин. • У 1762 р. брав активну участь у перевороті на користь Катерини ІІ. • Після ліквідації гетьманства (1764) був членом Державної ради, а потім одійшов від справ. Останні 9 років життя провів у Батурині, де й помер у 1803 р. • Провів ряд реформ, спрямованих на відновлення самостійних дій державно-адміністративних органів Гетьманщини.

Номер слайду 6

Реформи Кирила Розумовського Гетьманщина була виведена з відомства Сенату і передана до Колегії закордоних справ. Влада гетьмана поширилась на Запорозьку Січ і Київ. Обмежив сваволю російських чиновників,які перебували в Україні. Гетьман почав самостійно , без погодження з Росією призначати полковників і роздавати землі. Намагався встановити інститут спадкоємного гетьманства в Україні. Була подана чолобитна цариці з проханням закріпити гетьманство за родом Розумовських. Було обмежено право переходу селян (1760р.) за яким це дозволялося лише за умови письмової згоди від поміщика і залишення йому селянського майна.

Номер слайду 7

Провів судову реформу, внаслідок якої було створено станові,шляхетські суди – земський,продський,підкоморський. Поділив Гетьманщину на 20 судових повітів,у кожному з яких засновувався земський суд для вирішення цивільних справ і підкоморський – для земельних справ. За проектом лубенського полковника Івана Кулябки провів реформу козацького війська. Полки перетворилися на регулярні. Козаків одягнено в синій мундир з червоним коміром,білі штани, шапки різного кольору,- у кожного полку свій; видав єдине озброєння – рушниця,шабля та спис. Реформував систему освіти запровадив обов'язкове навчання козацьких дітей, планував відкрити в Батурині університет.

Номер слайду 8

Ліквідація Гетьманщини Причини: Прагнення ліквідувати в середині Росії єдину автономну територію; Невдоволення царського уряду зміцненням гетьманської влади; Виступила проти прагнення козацької старшини зробити гетьманство спадковим. 1764 року К.Розумовський склав гетьманські повноваження. Гетьманщина була ліквідована. Портрет Катерини ІІ. Роботи Жан-Баптиста Лампі

Номер слайду 9

Діяльність Другої Малоросійської колегії. 1764 р. – утворення Другої Малоросійської колегії на чолі з П.Рум”янцевим. Провів генеральний опис Лівобережної України- перепис населення,земель,майна. Обмежив переходи українських селян. Створив в Україні поштову службу. Підготував нове податкове законодавство, замінив натуральні податки на грошові, увів подушне оподаткування. Скасував деякі права козаків (перехід до іншого стану виборність нижчої козацької старшини,ліквідував козацький суд). Ліквідував органи гетьманського правління – Генеральну військову канцелярію та Генеральний військовий суд. Невідомий художник. Петро Рум'янцев

Номер слайду 10

Ліквідація автономного устрою Гетьманщина та Слобожанщини. 1765 р. – скасування козацького устрою на Солобожанщині. Утворення Слобідсько – Української губернії 1775 р. - ліквідація Запорізької Січі. 1781 р. – утворення на землях Лівобережної України Малоросійського генерал – губернаторства. 1783 р. – закріпачення українських селян на Лівобережжі та Слобожанщині. 1783 р. – ліквідація козацького війська. Перетворення козаків на казенних селян, які відбували військову службу. 1785 р. - українська шляхта й старшина отримали права російського дворянства. 1796 р. – утворення Малоросійської, Новоросійської, Київської, Подільської, Волинської губерній.

Номер слайду 11

Історичне значення Гетьманщини Протягом майже століття Гетьманщина була центром політичного життя України. Самоврядування сприяло розвитку української нації, піднесенню української шляхетської еліти, яка пишалася своїми традиціями. Гетьманщина була для політичних діячів ХХ століття прикладом українського самоврядування, доказом того, що український народ мав власну державу. З нащадків козацької старшини Гетьманщини вийшло багато діячів, які сприяли формуванню національної самосвідомості українців. Приклад Гетьманщини надихав сучасних українців у прагненні мати власну національну державу.

Номер слайду 12

Закріплення Коли востаннє було відновлено гетьманство в Україні? Хто був останнім гетьманом? Що спричинило відновлення гетьманства в 1750 р.? Перелічіть реформи,здійснені гетьманом К. Розумовським Чим було зумовлено стримування реформаторської активності останнього гетьмана? Хто очолював Другу Малоросійську колегію? Які заходи були здійснені цією установою? Коли був ліквідований автономний статус Слобожанщини ? Чим обернулося українському народу ліквідація автономії Гетьманщини і Слобожанщини? Яке історичне значення української козацької держави – Гетьманщини?

Номер слайду 13

Домашнє завдання Читати §35 Підготувати розповідь про хід гайдамацьких повстань.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гура Ірина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
4 квітня 2021
Переглядів
11470
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку