Презентація на тему: "Маловідомі факти про Тараса Шевченка"

Про матеріал
11.За життя Шевченко намалював 1300 картин, портретів, малюнків, офортів, ескізів тощо, з яких дійшли до нас близько 800 робіт. 12.Український майстер Микола Сядристий створив найменшу у світі книжку “Кобзар”, розміром трохи більше половини квадратного міліметра. Це майже у 19 разів менше від найменшої японської книги. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Зшито книгу павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Маловідомі факти про Тараса Шевченка

Номер слайду 2

1. Тарас Шевченко був невисоким. Зберігся «Формулярний список про службу лінійного Оренбурзького батальйону №1» за 1953 рік, у якому зазначено зріст рядового Шевченка 2 аршини і 5 вершків, що дорівнює 164, 46 см.2. Шевченко був модним портретистом у Петербурзі, мав добрий прибуток, а тому і вдягався досить модно. У своєму щоденнику Тарас із задоволенням описував придбання ним за 100 рублів плаща-макінтоша. .

Номер слайду 3

3. У Кобзаря є дві могили: у Петербурзі та Каневі. Адже спочатку його поховали на Смоленському кладовищі Санкт-Петербурга, де зараз встановлено пам’ятний камінь, і тільки за два місяці труну з тілом покійного перевезли на батьківщину, до Канева.4. Тарасу Шевченкові встановлено близько 1200 пам’ятників по всьому світу. Більшість із них знаходиться на західній Україні.

Номер слайду 4

5. На банкноті у 50 рублів непризнаної Придністровської республіки зображений Тарас Шевченко.6. Повноцінної шкільної освіти у Шевченка немає. Він закінчив два класи у церковноприходській школі.7. Перший в Україні “Буквар” з’явився завдяки Шевченку, який вийшов у 1861 році. Письменник оплатив наклад у 10 тисяч одиниць. Книга була видана з метою розповсюдження безкоштовних школах для вивчення грамоти.

Номер слайду 5

8. Тарас Шевченко любив музику і сам грав на гармоніці. Також, крім того, що Шевченко був признаним живописцем, він захоплювався гравіруванням і ліпленням.

Номер слайду 6

9. Поезію нашого майстра слова перекладено більше ніж ста мовами світу. Серед них — японська, корейська, арабська і міжнародна мова есперанто. Найбільше перекладів зроблено польською, англійською та російською. 10.Іменем Шевченка названо багато населених пунктів та географічних локацій по всій планеті. Наприклад, тільки в Україні — 164 назви. Окрім того, на честь Кобзаря названа гірська вершина Північного Кавказу (висота 4200 м), морська протока в Аральському морі та навіть кратер на Меркурії, діаметр якого — 137 кілометрів.

Номер слайду 7

11. За життя Шевченко намалював 1300 картин, портретів, малюнків, офортів, ескізів тощо, з яких дійшли до нас близько 800 робіт.12. Український майстер Микола Сядристий створив найменшу у світі книжку “Кобзар”, розміром трохи більше половини квадратного міліметра. Це майже у 19 разів менше від найменшої японської книги. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Зшито книгу павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника.

pptx
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 5 клас (Масол Л.М.)
Додано
11 листопада 2021
Переглядів
577
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку