Презентація на тему: "Марокко"

Про матеріал
Презентація про Марокко стане в нагоді на уроках географії, історії, Я досліджую світ, позакласній роботі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МАРОККО

Номер слайду 2

Марокко – країна на півночі Африки. Марокканський берег омивається Атлантичним океаном, та через Гібралтарську протоку переходить до Середземного моря. Кордони сучасного Марокко в деякій їх частині понині залишаються спірними.

Номер слайду 3

Назва «Марокко» походить від іспанського «Marruecos», португальського «Marrocos», середньовічного латинського «Morroch», що створена від іменування тодішньої столиці Marrakesh (Марракеша). Назва «Маракеш», в свою чергу, походить із берберської й дослівно означає «Земля Бога». Повне арабське ім'я al-Mamlaka al-Maġribiyya перекладається як «Західне Королівство», та нерідко застосовується коротка назва al-Maġrib (Захід).

Номер слайду 4

Прапор. Герб

Номер слайду 5

Столиця - Рабат, найбільше місто — Касабланка

Номер слайду 6

Політичний устрій - Конституційна монархія з виборним парламентом. Голова держави - Мохаммед VI з 1999.

Номер слайду 7

Населення - 33,241 млн чол., з яких 60% ідентифікують себе арабами, 38% — бербери.

Номер слайду 8

Мови: арабська (державна) 75%, берберська 25%, французька, іспанська

Номер слайду 9

Релігії: іслам, сунітські течії

Номер слайду 10

Грошова одиниця — марокканський дирхам

Номер слайду 11

Рельєф: гірські хребти проходять з північного сходу на південний захід; родючі прибережні рівнини на заході

Номер слайду 12

Транспорт: автомобільний, морський, залізничний, повітряний

Номер слайду 13

Марокко — аграрна країна з відносно розвинутою гірничодобувною та обробною промисловістю

Номер слайду 14

Земельні ресурси Марокко (оцінка 2011 року):придатні для сільськогосподарського обробітку землі — 67,5 %,орні землі — 17,5 %,багаторічні насадження — 2,9 %,землі, що постійно використовуються під пасовища — 47,1 %;землі, зайняті лісами і чагарниками — 11,5 %;інше — 21 %[1].

Номер слайду 15

Марокко є третім у світі за виробітком фосфатів, та зміна цін на них на світовому ринку значно впливає на економіку Марокко в цілому

Номер слайду 16

Переваги економіки: стимулююча економіку політика і дешева робоча сила залучають інвестиції. Вже зараз розвинена туристична галузь має ще більш значний потенціал; видобуток фосфатів і сільське господарство. Слабкі сторони: високе безробіття (23%) і велике зростання населення. Посушливі періоди. Вирощування конопель (в основному для європейського ринку) ускладнює відносини з ЄС.

Номер слайду 17

Сільське господарство як і раніше залишається вразливим перед засухою. https://depositphotos.com/ua/videos/%D0%B0%D1%82%D0%BB%D0%B0%D1%81-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BA%D0%BE.html

Номер слайду 18

Чотири п'ятих посівних площ займають пшениця, ячмінь і цукровий буряк. У 1980-х роках сучасний агропромисловий сектор почав широкомасштабне виробництво курячого м'яса і яєць. Інтенсивного характеру набуло скотарство. Розвинуте рибальство. Країна займає провідне місце в Африці по вилову сардин, восьминогів і тунця.

Номер слайду 19

Експорт.: фініки, інжир, вино, деревна пульпа, рибні консерви, фосфати

Номер слайду 20

Трішки історії….8 тис. до н.е – початок життя Колонії фінікійців. Римська імперія. АРАБИВдалі спроби Португалії захопити та контролювати Атлантичне узбережжя в XV сторіччі не сильно вплинули на Середземноморське серце Марокко. Після Наполеонівських війн Єгипет та Північноафриканський Магриб стали ще більш непідконтрольними Стамбулу, розсадником піратів, та з індустріалізацією Європи — ласим шматочком для потенційної колонізації. Магриб мав більше багатства, перевіреного часом, ніж інша, невідома Африка, а також положення, що охоплювало вихід з Середземного моря. Вперше Марокко викликало певний інтерес для Європейських країн. Так, Франція почала виявляти інтерес до Марокко ще в 1830 році. Визнання в 1904 році Великою Британією Французької сфери впливу в Марокко спровокувало реакцію Німецької імперії; кризу червня 1905 року було врегульовано на Алжирській конференції в Іспанії (1906), що формалізувала особливе становище Франції та доручила управляти Марокко спільно Франції та Іспанії. Друга Марокканська криза (Агадирська криза), спровокована Німеччиною збільшила напруженість в Європі. Феський договір (підписаний 30 березня 1912 року) зробив Марокко протекторатом Франції. За тією ж домовленістю Іспанія стала протектором Північної та Південної Сахари 27 листопада того ж року. Багато марокканських солдатів служило у Французькій армії в Першій та Другій Світових війнах, та в Іспанській Національній Армії під час Іспанської громадянської війни. Приблизно 8000 із них загинули на фронтах.

Номер слайду 21

Незалежність від Франції отримана в 1956 році. 4 січня 1969 року після декількох резолюцій ООН Іспанія передала Марокко провінцію-анклав Іфні. Глобальний перегляд конституції в 1972. Західна Сахара передана Іспанією Марокко і Мавританії в 1975 році; партизанська війна в Західній Сахарі з Фронтом Полізаріо (організацією, що виступає за незалежність регіону); Марокко в 1983 погодилося на запропоновану формулу, але відмовилося мати справу із самим Полізаріо. Перемир'я підписане в 1987, але війна триває. Дипломатичні відносини з Алжиром і Сирією відновлені у 1988 і 1989. Нова конституція прийнята на національному референдумі в 1992. Сучасні кордони Марокко сформувалися в період 1912—1956, коли французька, іспанська і міжнародна адміністрації здійснювали управління окремими частинами країни. У 1956 було скасовано протекторат і визнано національну незалежність і територіальну цілісність Марокко.

Номер слайду 22

Марокко — країна з багатою культурою та цивілізацією, що лишалися практично в первозданному вигляді протягом тривалого часу. Мароканська кухня довго вважалась однією з найрізновидніших кухонь світу.

Номер слайду 23

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Геометрія, 10 клас, Презентації
Додано
27 грудня 2023
Переглядів
319
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку