Презентація на тему "Метання малого м'яча на дальність"

Про матеріал
Презентація містить слайди, на яких зображена техніка та методика навчання метання малого м'яча на дальність.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕХНІКА ТА МЕТОДИКА НАВЧАННЯ МЕТАННЯ МАЛОГО М’ЯЧА СПОСОМ «із-за голови через плече»

Номер слайду 2

ПЛАНТехніка метання малого м’яча способом «із-за голови через плече» на дальність. Методика навчання метання малого м’яча з розбігу. Помилки, що виникають під час метання м’яча, та їх виправлення.

Номер слайду 3

1. Техніка метання малого м’яча способом “із-за голови через плече” на дальність. М’ячі для метання бувають гумові, тенісні та хокейні. На змаганнях використовують м’ячі вагою 150 г і діаметром від 5,8 см до 6,2 см. Метання м’яча виконується з місця і з розбігу в коридорі завширшки 10 м від криволінійної планки завдовжки 3,66 м.

Номер слайду 4

Техніка метання малого м’яча складається з таких фаз: тримання снаряда; розбіг; фінальне зусилля;гальмування.

Номер слайду 5

Тримання снаряда. М’яч утримується фалангами пальців метальної руки. Три пальці розміщені як важіль позаду м’яча, а мізинець і великий палець підтримують м’яч збоку.

Номер слайду 6

Розбіг Розбіг складається з двох частин: попередньої (від початку розбігу до індивідуальної контрольної відмітки) і заключної, яка виконується так званими кидковими кроками і завершується кидком снаряда. Розбіг починається пружними біговими кроками з поступовим збільшенням їх темпу і довжини. Довжина розбігу у хлопців близько 20м. У дівчат вона на 2-3м менша. Довжина попередньої частини розбігу менша, ніж заключної.

Номер слайду 7

Попередня частина розбігу : Завдання метальника у попередній частині розбігу полягає у набутті оптимальної швидкості від старту до контрольної відмітки. Заключна частина розбігу: Перед метальником стоїть завдання не зменшуючи швидкості бігу, виконати відведення м’яча, набути найвигіднішого положення перед початком кидка і без сповільнення швидкості виконати наступні фази метання.

Номер слайду 8

При метанні малого м’яча розбіг робиться в 3-5 кроків, м’яч відводиться на передостанньому кроці. При метанні гранати розбіг виконується в 4-6 кроків з прискоренням темпу, і в ритмі 5 кроків підготовка до кидка, рука, яка метає снаряд відводиться по прямій лінії назад.

Номер слайду 9

«Схресний» крок - важливий елемент розбігу. Він робиться правою ногою і дозволяє прийняти зручне для фінального зусилля вихідне положення.

Номер слайду 10

Фінальне зусилля Кидок починається з моменту, коли вага тіла переноситься на праву ногу. При кидку права нога випрямляється, праве плече швидко виводиться вперед, лікоть руки, яка метає повертається вгору і трохи зігнута ліва нога ставиться попереду тулуба, при цьому утворюється упор. У цей момент спортсмен знаходиться в положенні натягнутого лука. З такого положення рука, яка метає, робить «хльост» вперед. Вага тіла переміщується на ліву ногу.

Номер слайду 11

Гальмування Випустивши снаряд, атлет гальмує поступальний рух тіла активною зміною положення ніг – стрибком. При цьому спортсмен переходить через ліву ногу, що розгинається, ставить праву в упор для гальмування, а іноді ще робить на ній два-три підскоки.

Номер слайду 12

2. Методика навчання метання малого м’яча з розбігу. Задача №1. Навчити тримати і випускати снаряд. Вправи: Хват м’яча виконується фалангами пальців метальної руки, при цьому три пальці розміщені як важіль позаду м’яча, а мізинець і великий палець підтримують м’яч збоку. Рухи кисті руки з м’ячем. Кидок м’яча випрямленою в ліктьовому суглобі рукою (із стійки лівою ногою до лінії кидка).

Номер слайду 13

Задача №2. Навчитися фінальному зусиллю Вправи: Кидок м’яча з положення ліва нога біля лінії кидка, права рука з м’ячем відведена назад. Метання м’яча із положення стоячи обличчям до напряму метання після попереднього повороту плечового пояса направо (наліво). Те саме з положення стоячи лівим (правим) боком до напрямку метання. Те саме з постановкою лівої (правої) ноги. Метання м’яча в ціль (її розташовують на висоті 2-2,5м, відстань до мішені варіюють).

Номер слайду 14

Задача №3. Навчити кидковим крокам Вправи: Відведення снаряду на місці. Відведення снаряду в ходьбі.Імітація «схресного» кроку.Імітація «схресного» кроку у поєднанні з метанням.Імітація відведення снаряда у поєднанні з «схресним» кроком і метанням. Кидок м’яча з двох кроків (стоячи обличчям у напрямку кидка: на рахунок “раз” зробити крок правою ногою (схресний крок), на рахунок “два” – крок лівою ногою, що закінчується виведенням грудей і плеча вперед і кидком м’яча). Кидок м’яча з трьох кроків. Рух починають з лівої ноги, одночасно руку з м’ячем відводять назад. На другому кроці відбувається обгін снаряду, на третьому – кидок.

Номер слайду 15

Задача №4. Навчити поєднувати розбіг з кидковими кроками Вправи: Рівномірний і прискорений біг із снарядом над плечем. Пробіжки з м’ячем у поєднанні з відведенням і переходом у вихідне положення для фінального зусилля. Теж саме, поступово збільшуючи швидкість.

Номер слайду 16

Задача №5. Навчити метанню малого м’яча в цілому Вправи: Метання м’яча з чотири крокового розбігу. Метання м’яча з розбігу (чотири кидкових кроки виконують після розбігу в 5, 7, 9, 11 кроків).

Номер слайду 17

3. Помилки, що виникають під час метання м’яча, та їх виправлення. Під час розбігу: Зменшення швидкості бігу перед потраплянням на другу контрольну позначку. Непотрапляння на контрольну позначку. Напружений біг, скуте положення руки з м’ячем. Виправлення помилок: Багаторазові прискорення з м’ячем в руці. Повторне виконання розбігу з вільними невимушеними рухами, послабленням хвату рукою м’яча і невеликими рухами рукою під час розбігу. Використання стандартних кроків під час розбігу.

Номер слайду 18

Під час кидкових кроків: Надмірне зниження швидкості виконання кидкових кроків, особливо перед кидком. Надто високе чи низьке положення руки зі снарядом перед кидком. Відсутність достатнього обгону снаряда, мляве і надто коротке виконання схресного кроку. Виправлення помилок: Повторне виконання прискореного розбігу з відведенням снаряда у вихідне положення перед кидком. Відведення руки назад на місці, під час ходьби і бігу. Виконання кидкових кроків з метою своєчасного обгону снаряда, біг схресними кроками.

Номер слайду 19

Під час кидка: Опускання ліктя під час кидка, метання зігнутою рукою. Відхилення тулуба вліво – кидок збоку. Недостатнє випрямлення ніг і тулуба під час кидка, кидок виконується тільки рукою. Переступання через лінію кидка після кидка. Випрямлення помилок:Імітація кидка при підтримці вчителем руки, що кидає, з метою стримування закінчення ривка до випрямлення руки.Імітація виконання кидка без відхилення вліво, збільшення повороту плечей і відведення руки за спину під час обгону снаряда. Зміцнення м’язів ніг за рахунок стрибкових вправ, м’язів-розгиначів тулуба. Робота над ритмом розбігу, кидковими кроками по позначках, навчання стопорного кроку після кидка.

pptx
Додано
6 квітня 2020
Переглядів
3804
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку