Презентація на тему "Методика використання міні-проектів у навчальній діяльності"

Про матеріал

Презентація на тему "Методика використання міні-проектів у навчальній діяльності"...............................................................................................................................................

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Методика використання міні-проектів. Заступник директора з методичної роботи Галинський С. Ф. Миколаївська область Веселинівська районна рада смт Токарівка Колосівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

Номер слайду 2

Як готувати міні- проект1. Підготовчий етап1.1. Розподіл у групи ( використання технік розподілу учнів у групи (по 2 (знайди відповідність), по 3 і більше (склади фото з частин і т. п.).1.2. Розподіл ролей у групі. Ролі наступні: «Пошуковець», «Редактор», «Художник», «Представник», «Практик». Ролі можна об’єднати. 2. Робота над міні-проектом у групах2.1. Самостійна робота (виконавці ролей).2.2. Оформлення результатів роботи всіма членами групи (презентація, брошура, стінгазета).2.3. Створення продукту (розробка пам’ятки щодо створення нового продукту, технології, способу дослідження за тваринами, екологічних заходів тощо.)3. Презентація проекту членами групи

Номер слайду 3

РОЛІ«Пошуковець» - відповідає за пошук інформації щодо теоретичного блоку.«Редактор» - відповідає за редагування дібраних джерел інформації та створення макету майбутньої презентації.«Художник» - відповідає за оформлення результатів роботи та емблем групи.«Представник» - відповідає за представлення результатів роботи.«Практик» - відповідає за макет створеного продукту, пам’ятки, технології, екологічних заходів, практичне використання досліджуваного об’єкту чи явища.

Номер слайду 4

Види проектів. Прикладні. Проекти мають визначену структуру взаємодії учасників, кожен з яких виконує певну функцію. Результат проекту обов'язково втілюється в матеріальну форму та зорієнтований на соціальні інтереси самих учасників, спрямований на впровадження в практику. Рольові (ігрові). Учасники виконують певні ролі, які обумовлені характером та змістом проектів. У проектах засобами гри імітуються соціальні або ділові відносини. Результати роботи намічаються на початку, проте повністю виявляються лише в самому кінці проекту. Структура проекту залишається несталою до завершення роботи.

Номер слайду 5

Види проектів. Ознайомлювально-інформаційні. Проекти спрямовані на збір інформації про певний об'єкт чи явище. Передбачається ознайомлення широкого загалу (учнів іншого класу, школи, батьків) з цією інформацією, її аналіз та узагальнення фактів. Проекти виконуються за таким планом: формулювання мети, робота з різноманітними джерелами інформації, обробка матеріалів, оформлення результату, його презентація. Проте, у ході роботи допускається корекція структури проекту. Мистецькі (творчі). Домінуючим аспектом проектів є відповідне оформлення та презентація результату. Такі проекти не мають чіткої структури спільної діяльності учасників, вони плануються залежно від жанру кінцевого результату та його представлення. Однак оформлення результату проекту потребує чіткої структури обраної форми у вигляді сценарію, статті, репортажу, газети, виставки та ін.

Номер слайду 6

Види проектів. Дослідницько-пошукові. Діяльність учнів спрямовується на вирішення проблеми, результат якої заздалегідь невідомий. Проекти за своєю структурою максимально наближені до наукових досліджень. Складаються з таких етапів: постановка проблеми, формулювання гіпотези, планування та розробка дослідницьких дій, збір інформації, її аналіз та узагальнення, підготовка та оформлення результату проекту, публічна презентація результату, рефлексія, висновки.

Номер слайду 7

Алгоритм виконання міні-проекту:які матеріали будуть використані?про які цікаві факти варто повідомити?з’ясуйте, де знайти потрібні матеріали?як можна зробити повідомлення цікавішим (фотографії, малюнки, плакати, слайди тощо)?як оформити проект?розподіліть завдання між учасниками групи;виконайте кожен своє завдання;оформіть презентацію для захисту

Номер слайду 8

Форми представлення проекту: інформаційні матеріали;теоретичне розв’язання проблеми, діюча модель, плакат, буклет,стіннівка,екологічний знак, план дій, мультимедійна презентація тощо. 

Номер слайду 9

Критерії оцінювання:самостійність роботи над проектом;повнота розкриття теми;оригінальність форми презентації проекту;виразність виступу під час захисту проекту;використання засобів наочності, технічних засобів.

Номер слайду 10

Критерії оцінювання:бали низького рівня учень отримує в разі подання роботи (або частини роботи) реферативного характеру, без визначення мети й завдань проекту, а також без висновків за його результатами;бали середнього рівня − за фрагментарну участь у дослідженні, хоча й за умови її вчасного виконання;бали достатнього рівня − за правильне виконання своєї частини роботи в разі, якщо він не брав участі в підсумковому обговоренні та формулюванні висновків за результатами дослідження;бали високого рівня − за дослідження з повним розкриттям теми, належним оформленням роботи та презентацією індивідуального проекту або з точне, вчасне виконання своєї частини спільного дослідження, визначення мети і завдань, активну участь в аналізі результатів і формулюванні висновків. 

Номер слайду 11

СЕКРЕТИ УСПІХУ ДЛЯ ВЧИТЕЛЯ1. Застосування методу проектів повинне бути систематичним.2. Робота повинна бути особистісно значущою, важливою для школяра. Необхідно допомагати учню бачити сенс діяльності, бачити можливість реалізації своїх можливостей, спосіб саморозвитку і самовдосконалення.3. Вчитель повинен створити середовище, атмосферу для проектної діяльності, підтримувати інтерес до цієї діяльності, створити ситуацію успіху.4. Створити психологічний комфорт: а) діти не повинні боятися зробити помилку; б) не придушувати бажання, а підтримувати і спрямовувати; учитель повинен бути прикладом для дітей. Він повинен показувати своє прагнення до всього нового, бажання пізнавати світ.6. Обов'язкове врахування вікових особливостей та педагогічних умов під час проектної діяльності. Проект повинен бути цікавим, посильним, корисним.

Номер слайду 12

СЕКРЕТИ УСПІХУ ДЛЯ УЧНЯ1. Спокійно дихай – це заспокоює.2. Знайди зручне положення тіла і місце для рук.3. Спокійно подивися на слухачів.4. Назви тему.5. Зацікав слухачів виступом.6. Говори вільно. Стеж за жестами і мімікою.7. Підкреслюй найважливіші думки у своїй роботі, змінюючи тон голосу. Тон робить музику виступу.8. Роби паузи, щоб слухачі змогли осмислити те, що почули.9. Логічно закінчи свій виступ.

Номер слайду 13

ПАМЯТКА ДЛЯ ВЧИТЕЛЯ ДО ЗАХИСТУ ПРЕКТІВ1. Допоможіть учням провести самооцінку проекту:- Чому почали роботу над проектом?- Ви вирішили проблему?- Як оцінили вашу роботу люди, які зіткнулися з роботою?- Що не дороблено, а що можна змінити.2. Допоможіть оцінити процес проектування.3. Допоможіть учневі підготувати проект до презентації. Розробити план виступу.4. Не слід з презентації робити спектакль, це відволікає від суті.5. Оцінка проекту повинна носити стимулюючий характер.6. Не слід перетворювати презентацію проектів у змагання. Краще виділити номінації «Пізнавальний проект», «Корисний проект», «Екологічний проект», «Яскравий проект», «Веселий проект» і т.п.

Номер слайду 14

ПЕРЕВАГИ ТАКОГО ПІДХОДУ ДО ВИКОНАННЯ МІНІ-ПРЕКТІВ1) учні є активними учасниками процесу навчання;2) розвиток комунікативної компетентності на етапі створення груп та протягом роботи;3) рольовий розподіл учнів дозволяє оцінити роботу кожного і зацікавити;4) виховання відповідальності та самостійності;5) практична спрямованість результатів роботи.6) заздалегідь озвучені номінації проекту стимулюють цікавість учнів і створюють ситуацію успіху.

Номер слайду 15

ДЯКУЮ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Kugel Tetiana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Зайкіна Наталія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
24 березня 2018
Переглядів
6256
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку