Презентація на тему "Михайло Булгаков"

Про матеріал
Презентація для 11 класів на тему "Михайло Булгаков". Миха́йло Опана́сович Булга́ков (рос. Михаил Афанасьевич Булгаков; 3 (15) травня 1891, Київ — 10 березня 1940, Москва) — російський письменник, драматург, лібретист, лікар. Член Всеросійського союзу письменників (1923–1929) та спілки письменників СРСР (1934-1940). Серед найвизначніших творів Булгакова: «Майстер і Маргарита», «Собаче серце», «Іван Васильович», «Біла гвардія», «Дияволіада». Булгаков був симпатиком білогвардійців, мав українофобські погляди[2][3][4][5][6][7] та був противником незалежності України і українського національного руху[8].
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Автор: Раєцький Олександр * Шляхами Михайла Булгакова

Номер слайду 2

* Михайло Опанасович Булгаков народився 2 травня 1891 року в Києві в родині російського богослова Опанаса Булгакова, викладача Київської духовної академії, та домогосподарки Варвари Булгакової. Мати прищепила любов до музики та літератури. Булгакови були сім'єю російської провінційної інтелігенції.

Номер слайду 3

*  22 серпня 1901 року, Михайло Опанасович вступив до першого класу другого відділення Олександрівської класичної гімназії. У гімназійні роки Михайло продовжував розвивати свої мистецькі таланти. 21 серпня 1909 року Михайло Булгаков вступив на медичний факультет Київського імператорського університету Святого Володимира.

Номер слайду 4

*  У серпні 1914 року Михайло працював у шпиталі при Казенній палаті у Саратові, що його сам і допоміг заснувати. На початку осені Михайло, повернувшись до Києва, розпочав навчання на третьому курсі університету. Після завершення навчання у квітні 1916 року Булгаков працював медичним добровольцем на Південно-Західному фронті, у польовому шпиталі Червоного Хреста в Кам'янці-Подільському.

Номер слайду 5

* На початку 1917 року сталася Лютнева революція, що ознаменувала падіння монархії та Російської імперії Булгаков, забравши в університеті всі документи, які не встиг взяти у квітні 1916 року, повернувся у Нікольське. Вже наприкінці року більшовики здійснили Жовтневий переворот, наслідком якого стало падіння Російської республіки. Булгаков на той час був ратником ополчення та працював земським лікарем, як військовозобов'язаний.] У грудні 1917 року Михайло Опанасович намагався звільнитися з військової служби і спеціально для цього поїхав до Москви просити про демобілізацію, однак отримав там відмову.  19 лютого, земського лікаря було звільнено з військової служби через хворобу

Номер слайду 6

* 10 вересня 1939 року Михайло Булгаков переїхав з дружиною до Ленінграда, а вже наступного дня у письменника різко погіршився зір. У «північній столиці» йому встановили діагноз «гіпертонічний нефросклероз», який був і в його батька. Через кілька днів Михайло Булгаков повернувся до Москви, де консиліум лікарів підтвердив діагноз ленінградських колег. Наприкінці року письменник відправився у Підмосков'я, у санаторій Барвиха, де перебував на лікуванні. З лютого 1940 року друзі та родичі чергували біля ліжка письменника. 10 березня 1940 року у Москві Михайло Опанасович Булгаков помер. 12 березня Булгакова було кремовано та поховано на Новодівочому цвинтарі у Москві.

Номер слайду 7

* Майстер і Маргарита «Майстер і Маргарита» — фантастичний роман Михайла Булгакова. За його сюжетом зроблено низку театральних постановок та фільмів. Робота над яким почалася в кінці 1920-х років і тривала аж до смерті письменника. Роман за життя автора не публікувався - уперше він вийшов у світ тільки у 1966 році, через 26 років після смерті Булгакова, в скороченому журнальному варіанті. Тим, що цей твір дійшов до читача, суспільство завдячує третій дружині письменника Єлені Булгаковій, яка у сталінські часи зуміла зберегти рукопис роману.

Номер слайду 8

* Собаче серце «Собаче серце» — сатирико-фантастична повість Михайла Булгакова. Книгу було написано в 1925 році. Згодом Булгаков написав п'єсу за мотивами твору і в 1926 році намагався поставити її в Московському художньому театрі. Тим не менше, спектакль було скасовано після того, як рукопис і копії було конфісковано ОГПУ. Зрештою, Максим Горький втрутився і отримав рукопис. Перша публікація в світі відбулася в 1968 році одночасно в журналі «Грані» (Франкфурт) та в журналі Алека Флегона «Студент» (Лондон). І лише в 1987 році книгу було видано в СРСР (6-й номер журналу «Знамя»), понад 60 років після її написання, але популярність у читачів роботі Булгакова дав Самвидав.

Номер слайду 9

* Біла гвардія «Біла гвардія») — перший роман письменника Михайла Булгакова. Вперше опублікований частково 1925 року; повна публікація — 1927 року. В творі описується життєва драма родини Турбіних, киян з російської інтелігенції, під час падіння гетьманату Скоропадського та захоплення Києва військами Директорії. Базується на особистому досвіді письменника, який був учасником київських подій та прихильником білого руху.

Номер слайду 10

* Дякую за увагу

ppt
Додав(-ла)
Добродуш Аліна
До підручника
Світова література (академічний, профільний рівень) 11 клас (Звиняцковський В.Я.)
Додано
3 березня 2021
Переглядів
497
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку